in , ,

(video) Premieră în Coreea de Sud: Noul SUV premium Genesis GV80

Astăzi, marca Genesis a lansat oficial GV80, primul său vehicul utilitar sportiv (SUV). GV80 introduce o varietate de noutăți pentru marca Genesis, inclusiv un motor diesel cu șase cilindri, suspensie controlată electronic cu funcţie de previzualizare a stării drumului și un sistem de izolare activă a sunetelor nedorite.

Evenimentul de lansare și primele test drive-uri pentru jurnalişti au avut loc la Centrul Expozițional Internațional din Coreea (KINTEX) la vest de Seul, Coreea de Sud.

“V” în marca GV80 reprezintă versatilitatea pe care o poate oferi doar un SUV Genesis. Producția lui GV80 realizează viziunea conceptului GV80, prezentat pentru prima dată în cadrul Salonului Auto de la New York din 2017.

Noul GV80 este din start poziţionat drept un concurent pentru BMW X5, Mercedes-Benz GLE şi compania. Dimensiunile îi sunt, comparativ cu cele ale noului X5: lungime – 4.945 mm (mai mare cu 23 de mm), lăţime – 1.975 mm (-29 mm), înălţime – 1.715 mm (-30 mm), ampatament – 2.955 vs 2.975 mm cât are modelul BMW.

Asupra designului său au lucrat specialişti din studiourile companiei din Coreea de Sud, SUA şi Germania. Caroseria îi este făcută preponderent din oţel, însă portierele, capota şi uşa portbagajului sunt din aluminiu pentru o greutate cât mai redusă. GV80 este prima maşină originară din Coreea de Sud care poate avea jante cu un diametru de 22 de inci, deşi în echipări mai simple sunt disponibile unele de 19 sau 20 de inci.

Paleta de culori pentru caroserie este compusă din 11 nuanţe, iar pentru tapiţeria Nappa matlasată de la interior sunt oferite cinci la alegere, alături de mai multe opţiuni de lemn natural. Farurile adaptive şi stopurile sunt full LED.

Genesis spune că şi-a pus primul său SUV pe o nouă platformă cu un aspect clasic: cu un motor poziţionat longitudinal, tracțiune pe puntea din spate (standard) sau una opţională integrală, realizată prin intermediul unui ambreiaj multidisc care face conexiunea cu puntea din faţă. Suplimentar, cei care vor alege un SUV AWD vor mai primi un diferențial spate controlat electronic (e-LSD). Sistemul de tracţiune poate pune la dispoziţie mai multe moduri off-road pentru utilizare cu setări diferite (Multi-Terrain Control), în dependenţă dacă pe drum există noroi, nisip sau zăpadă.

Ca și sedanul executiv Genesis G90 facelift, o suspensie pneumatică nu poate fi selectată nici măcar ca opțiune. Versiunea de bază a suspensiei are arcuri și amortizoare obișnuite, iar pentru o taxă suplimentară este oferită o suspensie cu amortizoare adaptive, a căror rigiditate se schimbă în baza datelor primite de la o cameră frontală care scanează suprafaţa de drum din faţa maşinii.

Genesis GV80 a debutat în Coreea de Sud deocamdată cu un nou turbodiesel cu șase cilindri in linie. Motorul de 3.0 litri produce 278 CP și 588 Nm de cuplu. Ulterior vor exista versiuni cu motoarele turbo pe benzină de 2.5 și 3.5 litri, care, conform informațiilor preliminare, vor dezvolta câte 300 și 380 CP. Singura cutie de viteze este una automată cu opt trepte şi cu un levier rotativ în locul unui tradiţional.

Designerii brandului Genesis au făcut interiorul SUV-ului într-un stil uşor diferit faţă de cele ale sedanurilor din gamă. Există un tunel central masiv parcă plutitor, cu un nivel inferior, un volan cu două spițe și o abundență de linii orizontale.

În fața șoferului se află un ecran de 12.3 inci care serveşte drept panou de bord digital, pe bord domină central un ecran foarte lat de 14.5 inci, iar suplimentar poate fi montat şi un head-up display. Pe tunelul central, în faţa levierului cutiei de viteze de tip shift-by-wire, există un joystick rotativ care are un panou tactil ce suportă introducerea de simboluri cu degetul.

Genesis GV80 a devenit prima maşină de serie cu airbag central care se deschide între scaunele din față, prevenind astfel o lovire între cei doi pasageri în cazul unui accident. Apropo, în total GV80 are 10 perne de aer!

La fel pe acest model a debutat un nou sistem activ de reducere a zgomotului în cabină – RANC (Road-noise Active Noise Control). Ca și în sisteme similare, folosește sistemul audio standard, ale cărui difuzoare emit un semnal audio în antifază. Dar, pe lângă microfoanele care înregistrează zgomotul extern, sistemul RANC are accelerometre care “citesc” vibrația mașinii de pe șosea. Această soluţie crește precizia și viteza calculelor, astfel încât semnalul audio inversat este furnizat difuzoarelor în doar două milisecunde față de nouă în sistemul anterior.

SUV-ul va putea fi comandat cu două sau trei rânduri de scaune. Cu toate acestea, doar versiunea cu cinci locuri poate fi comandată cu încălzire, ventilație și reglaje electrice ale banchetei din al doilea rând. Sistemul de climatizare este unul pe trei zone.

Printre opțiuni există: în premieră mondială un Smart Cruise Control with Machine Learning (SCC-ML), sistem Highway Driving Assist II care oferă posibilitatea de a schimba automat benzile în timp ce se conduce pe autostradă; Forward Collision-Avoidance Assist (FCA); Blind-Spot Collision Avoidance Assist (BCA); Rear Cross-traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA); Driver Attention Alert Warning (DAW) – un sistem de control al oboselii șoferului cu o cameră interioară care urmărește starea și expresiile faciale ale unei persoane care conduce; sistem de navigaţie cu realitate augmentată; sistem soft close pentru uşi; scaun al şoferului cu sistem de mişcare activă pe baza a şapte celule de aer pentru a reduce oboseala; sistem de purificare automată a aerului cu filtre duale; sistem de acces fără cheie, cu ajutorul telefonului; Genesis CarPay (serviciu valabil deocamdată doar în Coreea), prin care pot fi făcute plăţi direct din maşină, prin ecranul central, de exemplu după o realimentare; sistem de diagnostică şi supraveghere a maşinii în timp real prin intermediul telefonului; perdele acţionate electric pentru geamurile portierelor spate; sistem audio Lexicon surround cu 18 difuzoare; etc.

În Coreea de Sud, Genesis GV80 cu motor diesel este deja disponibil pentru comandă. Prețurile începe de la ±57.000 de dolari pentru versiunea cu tracțiune din spate și de la aproximativ 60.000 de dolari pentru SUV-ul cu tracțiune integrală. Pentru comparație, modelul Hyundai Palisade de pe piața locală costă între 30 și 38 de mii de dolari.

Livrările în alte țări ar trebui să înceapă într-un termen de un an de zile. În prezent, marca Genesis este reprezentată oficial în SUA, Canada, Federaţia Rusă, Australia și Orientul Mijlociu. În curând va debuta şi în Europa + China.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?