(video) Premieră mondială: Conceptului primului BMW de nouă clasă care apare în 2025

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacă ieri a fost ziua celor de la MINI, astăzi a fost ziua celor de la BMW. În ajunul Salonului Auto de la München, numit oficial IAA Mobility 2023, în cadrul unui eveniment dedicat cu genericul „BMW se reinventează” a fost prezentat BMW Vision Neue Klasse, conceptului primului automobil de nouă clasă pe care îl vom vedea în format de producţie în 2025.

„BMW Vision Neue Klasse combină capacitatea noastră de a inova în domeniile esenţiale ale electrificării, digitalizării şi circularităţii. În acest fel suntem întotdeauna capabili să fim cu doi paşi înaintea viitorului: Neue Klasse aduce deja mobilitatea următorului deceniu pe şosele încă din 2025 şi conduce BMW într-o nouă eră.”

Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG

Ce este Neue Klasse, despre care a anunţat BMW încă în 2021?

„Autonomie mai mare cu 30%, încărcare mai rapidă cu 30%, eficienţă mai mare cu 25% – Neue Klasse reprezintă un salt tehnologic major care va duce EfficientDynamics la un nou nivel. Acelaşi lucru este valabil şi pentru designul său – care nu ar putea fi mai futurist. Cu Neue Klasse, ne-am angajat în cea mai mare investiţie din istoria companiei. Nu scriem doar următorul capitol al BMW; scriem o carte cu totul nouă. De aceea Neue Klasse va avea impact, cu siguranţă, asupra tuturor generaţiilor de modele.”

Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare

Caracteristici cheie:

  • Prin conceperea unei familii de vehicule electrice sub denumirea istorică Neue Klasse, BMW intenționează să repete succesul sedanurilor de dimensiuni medii BMW 1500/1600/1800/2000, care în anii șaizeci au deschis un nou capitol pentru marcă și au pus bazele pentru toate modelele ulterioare.
  • BMW Vision Neue Klasse este un sedan apropiat în mărimi cu Seria 3. Măsoară 4.7 x 2.07 x 1.41 x 2.88 metri în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Actualul Seria 3 are un ampatament de 2.85 metri.
  • Conceptul întruchipează un limbaj de design clar, cu suprafeţe extinse şi un set clar de linii distinctive, care a fost redus la esenţial. Această abordare accentuează caracteristicile emblematice, cum ar fi grila BMW şi curba Hofmeister din grafica geamurilor laterale, făcând designul mărcii şi mai recognoscibil.
    • Exteriorul prezintă elemente de design care vor defini diferitele modele Neue Klasse. Este clar, elegant, atemporal. Noua arhitectură a automobilului electric deschide, de asemenea, noi posibilităţi pentru designul interior. „Designul Neue Klasse este caracteristic BMW şi atât de progresiv încât pare că am sărit peste o generaţie de modele”, a explicat Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design.
    • Pasajele puternice ale roţilor, habitaclul retras şi partea frontală cu “bot de rechin” înclinat în faţă sunt toate elemente definitorii BMW. Jantele aerodinamice de 21 de inchi aduc un omagiu designului cross-spoke clasic, inspirat de motorsport. În acelaşi timp, caroseria aproape monolitică a automobilului, cu adâncituri puternice în faţă şi în spate, precum şi suprafeţe vitrate mari, creează o nouă estetică.
    • Culoarea luminoasă a exteriorului, o nuanţă subtilă de galben numită Joyous bright, subliniază personalitatea prietenoasă, orientată spre viitor, a BMW Vision Neue Klasse. Contrastul este asigurat de pragurile şi barele negre.
    • Un procent mai mare de materii prime secundare (reciclate) şi reducerea diversităţii de materiale folosite contribuie semnificativ la o producţie care respectă principiilor economiei circulare. Un concept de dezmembrare va ajuta, de asemenea, la optimizarea reciclării automobilelor Neue Klasse!
  • O interpretare nouă, proaspătă, a elementelor de design ale mărcii, cum ar fi grila BMW şi farurile duble, transformă partea frontală a automobilului într-o singură zonă de interacţiune.
    • Un efect de iluminare cu animaţie tridimensională precisă iniţiază interacţiunea intuitivă între om şi automobil de îndată ce se apropie de maşină.
    • Elementele E Ink din partea inferioară a geamurilor laterale sunt prezente şi în scenariul de bun venit din exterior, îndreptând atenţia către zona senzorului care activează deschiderea automată a uşii.
    • Tehnologia inovatoare defineşte în mod similar designul stopurilor, cu elemente luminoase imprimate 3D care se extind pe mai multe niveluri şi care sunt controlate într-un mod specific pentru a crea o impresie unică de profunzime.
  • Comenzile de operare analogice au fost reduse la minimum în BMW Vision Neue Klasse. Interacţiunea om-maşină are loc prin BMW Panoramic Vision, ecranul central şi butoanele multifuncţionale de pe volan. Experienţa de utilizator este completată de controlul vocal oferit de Asistentul Personal Inteligent BMW, o dezvoltare care se bazează deja pe ani de experienţă.
  • În mai multe detalii, viitoarea generaţie BMW iDrive va transforma automobilul într-un spaţiu al experienţei digitale. BMW iDrive din Neue Klasse este caracterizat de patru elemente centrale:
    • Noul BMW Panoramic Vision oferă o abordare nouă a conceptului de orientăre către conducătorul BMW şi un nou mod de afişare a conţinutului pentru toţi pasagerii. BMW Panoramic Vision se bazează pe o tehnologie head-up display complet nouă. Proiectează informaţii la o înălţime perfect adaptată conducătorului pe toată lăţimea parbrizului, pentru prima dată.
      • La următoarea generaţie BMW iDrive, atât conducătorul, cât şi pasagerul din faţă vor putea să interacţioneze cu informaţiile afişate pe BMW Panoramic Vision, creând o experienţă de utilizator comună. Conducătorii pot muta conţinutul afişat pe ecranul central, pe BMW Panoramic Vision printr-un simplu gest.
      • O coregrafie coordonată între iluminarea ambientală şi elementele grafice ale ecranului central şi BMW Panoramic Vision îmbogăţeşte experienţa de utilizator – care poate fi personalizată şi folosind My Modes. În modul Sport, anumite informaţii sunt afişate pe un fundal contrastant galben pentru a sprijini condusul dinamic.
    • BMW Panoramic Vision este completat de noul BMW 3D head-up display pentru situaţii de condus activ, care afişează informaţiile necesare, cum ar fi condusul asistat sau informaţii de navigaţie, cu mare precizie ca animaţii 3D în raza vizuală a conducătorului.
    • Cu noul volan multifuncţional, conţinutul afişajului BMW Panoramic Vision şi BMW 3D head-up display poate fi controlat individual conform principiului privirea pe drum, mâinile pe volan. Operarea este convenabilă şi precisă prin intermediul butoanelor de pe volan şi este îmbunătăţită de feedback-ul haptic activ şi tehnologia multistrat.
    • BMW iDrive din Neue Klasse se concentrează pe noul ecran central cu stil caracteristic BMW şi funcţie tactilă intuitivă. Tehnologia matrix de iluminare de fundal a noului ecran central asigură o rezoluţie ridicată pentru afişaje, culori vibrante şi contrast puternic, indiferent de condiţiile de lumină.
    • Viitorul BMW iDrive va continua să folosească conceptul QuickSelect introdus în 2023. Se bazează pe o arhitectură software integrată care consolidează datele legate de experienţa de condus şi infotainment cu date din sistemul electronic şi electric al automobilului şi din BMW Cloud. Interacţiunea dintre om şi automobil poate fi adaptată astfel şi mai strâns la situaţia de condus şi nevoile individuale, permiţând o percepţie complet nouă a mobilităţii.
  • Ţesăturile strălucitoare din cordon creează o atmosferă confortabilă în interiorul BMW Vision Neue Klasse.
    • Panoul de instrumente de culoare deschisă susţine volanul, care este aplatizat în partea de sus şi de jos, precum şi ecranul central cu iluminare matrix din fundal în forma unui paralelogram.
    • Un suport de încărcare pentru smartphone şi elementul de sticlă al manetei selectorului de pe consola centrală completează imaginea interiorului.
    • Scaunele din faţă sunt ataşate la podea printr-un singur suport, eliberând spaţiu suplimentar pentru picioare în compartimentul din spate, unde pasagerii se pot bucura de atmosfera creată prin existenţa a două scaune individuale.
    • Designul interiorului, care este complet lipsit de decoraţiuni din crom sau piele, ajută la optimizarea amprentei de carbon a procesului de producţie.
  • Fabricat la noua uzină din Debrecen complet fără utilizarea de combustibili fosili şi cu o utilizare mult mai largă a materiilor prime reciclate obţinute cu emisii reduse de CO2, Neue Klasse va oferi, de asemenea, un impuls semnificativ pentru mobilitatea individuală sustenabilă.
    • Eficienţa energetică ridicată în timpul fazei de utilizare a automobilului va fi asigurată prin optimizarea masei, a rezistenţei aerodinamice şi la rulare, precum şi prin gestionarea inteligentă a căldurii, în special pentru trenul de propulsie electric, folosind tehnologia BMW eDrive de generaţia a şasea (platformă de 800V).
    • Pe lângă motoarele electrice extrem de eficiente, dezvoltate intern de BMW, progresele majore ale noii tehnologii BMW eDrive includ celule cilindrice de baterii nou dezvoltate, cu o densitate de energie cu peste 20% mai mare decât cea a celulelor prismatice utilizate anterior.
    • A şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive va îmbunătăţi viteza de încărcare pentru modelele Neue Klasse cu până la 30%, în plus faţă de creşterea autonomiei acestora cu până la 30%.
    • Ca rezultat al tuturor acestor măsuri, eficienţa generală a automobilului va creşte cu până la 25%.

Electrificarea, digitalizarea şi circularitatea sunt elementele de bază ale transformării care este modelată în mod activ de BMW Group şi a început cu modelele electrificate ale mărcii BMW i. BMW i Vision Circular subliniază potenţialul extraordinar ce poate fi valorificat prin implementarea sistematică a unei economii circulare care reduce consumul de materii prime şi emisiile de CO2. Pe de altă parte, BMW i Vision Dee arată cum tehnologia digitală, centrată pe om, poate îmbogăţi experienţa de utilizator.

Toate aceste subiecte se reunesc acum în BMW Vision Neue Klasse, un automobil care reprezintă întreaga gamă de inovaţii tehnologice prin care BMW Group îşi demonstrează dezvoltarea durabilă. BMW Vision Neue Klasse semnalează începutul unei noi ere a mobilităţii individuale, bogată în experienţe digitale, fără emisii la nivel local şi circulară pe termen lung, garantând plăcerea de a conduce tipic BMW pentru generațiile viitoare.

Sedanul de producție Neue Klasse este așteptat în 2025 şi imediat după vom vedea un crossover de dimensiuni similare. Producția acestor vehicule electrice va fi lansată inițial în Ungaria, iar ulterior și în Germania, Mexic și China.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise