(video) Premieră mondială: Noul Hyundai Elantra N

Hyundai introduce al patrulea model sportiv din gama brandului N – sedanul Elantra N (sau Avante N în Coreea de Sud) – primul sedan N după ce a lansat deja KONA N, i20 N şi i30 N.

Spre deosebire de modelul standard prezentat în primăvara lui 2020, noutatea dispune de peste 40 de elemente şi dotări noi din portofoliul N Performance. Şi este mult mai puternică decât Elantra N Line!

https://www.youtube.com/watch?v=OMTiqcC2l5s
https://www.youtube.com/watch?v=iDj-wlI8YAs

Caracteristici cheie:

  • Are sub capotă un benzinar de 2.0 litri (280 CP şi 392 Nm), instalat şi pe alte modele N, însă turbocompresorul este nou şi are o roată de turbină de 52 mm (+5 mm) și un pasaj de turbină de 12.5 mm2 (+2.5 mm2). Împreună cu alte modernizări puterea maximă este disponibilă de la aproximativ 5.500 rpm.
  • Motorul poate fi cuplat la o cutie mecanică în şase trepte (cu funcţie de a mări automat turaţiile la schimbul treptelor de la cele superioare spre inferioare, pentru a evita smuciturile, ce poate fi activată prin butonul RPM de pe volan) sau la un DCT cu opt trepte şi dublu ambreiaj umed. Tracţiunea este pe puntea din faţă!
  • Cutia robotizată poate fi controlată şi manual prin padele din spatele volanului. În plus, are standard trei moduri de funcţionare: N Grin Shift (NGS), N Power Shift (NPS) şi N Track Sense Shift (NTS). Primul are un buton roşu dedicat pe volan şi odată activat măreşte temporar, pentru până la 20 de secunde, puterea motorului până la 290 CP, în tandem cu posibilitatea de schimb foarte rapid a treptelor cutiei de viteze.
  • În cel mai rapid mod poate face 0-100 km/h în 5.3 secunde şi rula cu maxim 250 km/h.
  • Standard mai dispune de N Corner Carving Differential (diferenţial electronic cu alunecare limitată), eşapament sport cu supape active controlate electronic (emite sunetele distincte “popcorn” și “bang”, pe lângă faptul că folosește acum o metodă de control liniar pentru a reduce sunetul în creștere la ralanti) şi funcţie Launch Control.
  • În premieră pentru un model Hyundai N, discurile de frână frontale de 360 mm sunt echipate cu plăcuțe dintr-un material cu frecare ridicată pentru a asigura cea mai bună performanță de frânare din clasă. În plus, o gaură de răcire este aplicată pe capacul de praf din spatele discului, împreună cu o structură de ghidare a aerului de frână, pentru a spori eficiența răcirii, iar zona este, de asemenea, optimizată pentru a ventila căldura de la frecare.
  • Pentru prima dată pe un model Hyundai, Elantra N aplică un ax motor integrat (IDA – integrated drive axle), inspirat de tehnologia utilizată în mașinile de raliuri care participă în WRC. Prin integrarea arborelui de transmisie, a butucului roților și a rulmentului într-un singur element comun, soluţia a permis reducerea greutăţii cu 1.7 kg. Acest lucru este, de asemenea, benefic în ceea ce privește rezistența la forța laterală extremă g.
  • Iar prin integrarea conductei de admisie și a curățătorului de aer în compartimentul de admisie, răspunsul motorului Elantra N este ascuțit, în timp ce greutatea sistemului de admisie este redusă, iar presiunea de aspirație redusă cu aproximativ 10% sau mai mult.
  • Forma suportului grupului motopropulsor este optimizată pentru a face mai bună integrarea mișcării între grupul motopropulsor și corp în timpul conducerii și pentru a crește capacitatea de reacție la manevrabilitate.
  • În plus, Hyundai Motor a aplicat pentru prima dată un izolator dual compus suspensiei frontale, pentru a atinge performanțe optime în rulare și manipulare, precum și pentru reducerea vibraţiilor şi zgomotului.
  • Noua Elantra N mai dispune de noi inele aplicate în patru puncte și bare anti-ruliu pe puntea posterioară pentru a întări rigiditatea corpului. Iar un mecanism electric R-MDPS este aplicat pentru a oferi o senzație de direcție consecventă chiar și atunci când mediul extern se schimbă, cum ar fi temperatura.
  • Mai dispune de un N Sound Equalizer (NSE) – un sunet virtual al motorului care nu numai că oferă tonalități care reprezintă Hyundai Motorsports, cum ar fi sunetele mașinii de curse TCR, dar are și o funcție de equalizer care permite șoferului să ajusteze detaliile audio.
  • Este primul model N care are anvelope Michelin Pilot Sport 4S, late de 245 mm, deasupra unor jante specifice de 19 inci. Garda la sol a maşinii a fost redusă în urma tuturor modificărilor.
  • Sistemul multimedia al maşinii este completat cu diverse meniuri specifice şi grafică specială. Iar informațiile necesare pentru conducerea pe circuite, cum ar fi temperaturile uleiului și lichidului de răcire, cuplul și presiunea turbo, care sunt dificil de verificat în majoritatea mașinilor, sunt afișate în cifre pe panoul de bord, dar şi pe monitorul central, la alegere.
  • În plus, un cronometru, o funcție a sistemului multimedia, măsoară timpul necesar pentru a parcurge un tur, iar N Track Map înregistrează locația și mișcarea șoferului pe circuit în timp real. Acest lucru îi permite conducătorului să-și înregistreze performanța fără a avea nevoie de echipamente specializate suplimentare. Pentru clienţii din Coreea de Sud va fi oferită şi o aplicaţie mobilă dedicată Hyundai N, care în viitor va fi pusă la dispoziţia posesorilor de alte modele de performanţă.
  • Din punct de vedere stilistic, maşina dispune de un bodykit specific, cu noi bare de protecţie, praguri laterale şi un spoiler pe hayon, cu accente decorative contrastante (opţional unele pot fi din fibră de carbon).
  • Interiorul specific N se poate observa prin aplicarea elementelor marca N, inclusiv volanul diferit, levierul cutiei de viteze, scaunele cu suporturi ranforsate (reglabile electric şi ventilate), panourile de ușă și pedalele metalice, etc.
  • În plus, o pereche de scaune frontale opţionale (N bucket seat) cu iluminare a emblemei N au o poziție mai mică cu 10 mm în comparație cu cele de bază şi o grosime redusă a spătarului cu 50 de mm.
  • Încă o caracteristică specială ar fi un set de bare pentru sporirea rigidității maşinii, găsit imediat după spătarul integral al banchetei din spate.

În Coreea de Sud preţul de start al maşinii este de aproximativ 24.000 de euro!

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=2MV3ZQ7EW0E
La sfârșitul prezentării se prezintă un teaser al modelului Elantra care se pregăteşte pentru a participa în curse de anduranţă! Versiunea va dispune de o celulă de combustie pe bază de hidrogen, combinată cu o baterie electrică!
https://www.youtube.com/watch?v=d8m_c_06I9o

Cmentariile sunt închise