(video) S-au decis reguli pentru noile motorizări care vor apărea în F1 din 2026. Maşinile vor genera peste 1000 CP
Consiliul Mondial al Sporturilor cu Motor (WMSC) din cadrul FIA a aprobat în seara zilei de 16 august setul de reguli pentru unităţile de propulsie care vor fi utilizate în Formula 1 începând cu sezonul din 2026. Aceste reglementări sunt rezultatul cercetării și dezvoltării ample de către FIA, precum și al consultării în colaborare între FIA și producătorii de motoare actuali și potențiali! Pachetul mai include reglementări tehnice, sportive și financiare.
Unitățile de propulsie utilizate în Formula 1 din 2026 vor menține arhitectura actuală a motorului cu ardere internă (V6), FIA stabilind patru piloni cheie ai noilor reglementări:
- Menținerea spectacolului – unitatea de propulsie din 2026 va avea performanțe similare cu modelele actuale, utilizând motoare V6 cu combustie internă de mare putere și înalt turabile, evitând diferențierea excesivă a performanței pentru a permite o mai bună capacitate de competiție.
- Sustenabilitatea mediului – unitatea de propulsie din 2026 va include o creștere a implementării energiei electrice până la 50% și va utiliza un combustibil 100% durabil.
- Sustenabilitate financiară – reglementările financiare privind unitățile de propulsie vor reduce costurile totale pentru concurenți, păstrând în același timp vitrina tehnologică de ultimă oră, care se află în centrul Formula 1.
- Atrăgător pentru noii producători de unități de propulsie – reglementările sunt menite să facă posibilă și atractivă pentru noii veniți să se alăture acestui sport la un nivel competitiv.
Şapte lucruri pe care trebuie să le știi despre următoarea generație de propulsoare de Formula 1:
- Vor folosi combustibili pe deplin durabili, datorită cercetării și testelor intense realizate de Formula 1 și partenerul ARAMCO. Aceasta înseamnă că nu va fi ars niciun nou carbon fosil, carbonul urmând în schimb să fie derivat din surse nealimentare, deșeuri municipale autentice sau chiar din atmosferă. Până în 2030 vor fi emisii zero de carbon în atmosferă.
- Actualul motor V6 turbo de 1.6 litri va evolua pentru a include o componentă electrică mult mai puternică. MGU-K (sau Kinetic Motor Generator Unit) aproape că va tripla cantitatea de energie electrică produsă de componentele hibride actuale.
- Mai multă energie de la frânare – care altfel ar fi risipită – va fi colectată și, ca urmare, scopul este ca MGH-K să producă aproximativ 350 kW în 2026 – o creștere masivă de la actualii 120 kW de energie asiguraţi în prezent de MGU-K și MGU-H.
- Totodată, unitatea de propulsie va fi împărțită în două părți – cea inferioară, unde se află blocul cilindrilor, arborele cotit, pompa și elementele auxiliare, și cea superioară, unde va fi „noul sistem inovator de ardere a combustibilului” implicat.
- Cu această proporție mai mare de putere electrică, mai puțin combustibil va curge către motoare și va fi folosit mai puțin combustibil în general – dar unitățile de propulsie vor furniza peste 1.000 de cai putere și ar putea fi chiar mai gălăgioase.
- În 2013, 160 kg de combustibil a fost folosit într-o cursă; în 2020 – 100 kg; iar în 2026 se vor utiliza doar 70 kg în timpul unui Mare Premiu.
- În plus, F1 va trece de la controlul fluxului de combustibil printr-un debit masic maxim, la un debit maxim de energie (mai pe înţelese: consumul de combustibil din 2026 va fi limitat nu de masă sau volum, ci de energia consumată).
- Cu MGU-K setat să fie închis în șasiu, lângă baterie și electronica de control, toate echipamentele de înaltă tensiune vor fi acum conținute în celula de siguranță, ceea ce va face monopostul mai sigur.
- O limită a costurilor specifice motorului, plus interzicerea materialelor și sistemelor de producție scumpe (toate vor trebui aprobate de FIA), cum ar fi MGU-H (una dintre condițiile anunţate pentru ca VW Group să intre în campionat), plus utilizarea componentelor standardizate, vor ajuta la reducerea costurilor.
- Orele Dyno vor fi, de asemenea, constrânse (de la 700 la 400) – dar creativitatea nu va fi. Inginerii vor continua să fie capabili să inoveze în jurul sistemelor electrice pentru a-și alimenta echipele spre victorii și campionate, dar şi pentru a dezvolta un viitor mai durabil în acest proces.
- Constructorii vor rămâne limitați la utilizarea a trei unități de propulsie (motor/turbocompresor/eşapament) şi două MGU-K per mașină, per sezon.
- Odată cu eliminarea complexităților precum MGU-H, turbo lag-ul ar putea reveni și asta ar putea face mașinile mai greu de controlat la ieșirea din curbe! De asemenea, ar putea reprezenta o provocare mai mare pentru piloţi și strategii, deoarece aceștia vor trebui să decidă când pilotul ar trebui să stea în spate și când ar trebui să atace folosind potențialul electric al unității de propulsie.
- Formula 1 se angajează să păstreze mai multe materiale deasupra solului, deoarece vizează responsabilitatea de mediu. Opțiunile de reciclare vor fi obligatorii pentru baterii, în timp ce, la sfârșitul duratei de viață a MGU-K, materiale precum cobaltul vor fi reciclate.
În paralel, Consiliul a aprobat mai multe modificări ale Regulamentului Tehnic de Formula 1 din 2022 și 2023 pentru a aborda două preocupări esențiale de siguranță – fenomenul oscilațiilor verticale (aerodynamic porpoising) și standardele de siguranță pentru acel roll hoop al monoposturilor (partea critică a celulei generale de siguranță a pilotului, montată în partea de sus a șasiului (îndeplinind şi rolul unei prize de aer), în spatele capului pilotului, menită să susțină greutatea mașinii în caz că se răstoarnă și să protejeze capul său).
„A fost evident că a fost necesară o actualizare a cerințelor pentru acest element după accidentul lui Zhou Guanyu de la Silverstone și, deși acest incident ne-a arătat tuturor cât de remarcabile sunt sistemele de siguranță din Formula 1, a dovedit încă o dată că trebuie continuă să inoveze și să urmărească probleme de siguranță fără compromisuri.”
Mohammed Ben Sulayem, preşedintele FIA
Fenomenul oscilațiilor verticale, combinat cu o gardă la sol şi un rake minim au fost o caracteristică remarcată a noii generații de mașini de Formula 1, introdusă în 2022, și a fost discutată de mai multe ori în ședințele Comitetului Consultativ Tehnic. Apariția acestui fenomen a stârnit îngrijorări cu privire la siguranță, sănătatea și bunăstarea șoferilor.
Deși efectul acestui fenomen a fost mai puțin pronunțat pe unele circuite recente, FIA consideră că apariția lui și problemele de siguranță asociate vor rămâne și pot deveni și mai grave în viitor. FIA s-a consultat pe larg cu echipele și a ajuns la o poziție finală după cum urmează.
Începând cu Marele Premiu al Belgiei (26-28 august 2022), FIA va măsura fenomenul și se va aștepta ca echipele să opereze sub un anumit prag pentru ca mașina lor să fie considerată sigură. În plus, pentru 2022 și 2023 sunt aprobate următoarele măsuri:
- 2022
- Flexibilitate centrală a podelei – maşinile vor fi supuse unor noi cerințe pentru flexibilitatea podelei centrale și pentru rigiditatea elementelor, precum și pentru grosimea găurilor, care ar trebui să elimine complet “delfinizarea”.
- 2023
- Marginile podelei vor fi ridicate cu 15 mm.
- Înălțimea gâtului difuzorului va fi ridicată, în timp ce s-a avut grijă pentru a evita orice impact asupra designului echipelor asupra componentelor mecanice.
- Rigiditatea marginii difuzorului va fi crescută.
- Un senzor suplimentar va fi utilizat pentru a monitoriza fenomenul mai eficient.
După accidentul grav de la începutul Marelui Premiu al Marii Britanii a fost efectuată o analiză detaliată asupra mai multor aspecte, de la începutul accidentului până la operațiunea finală de salvare și recuperarea vehiculului, așa cum este normal pentru orice situație gravă de accident.
Un element care a fost evidențiat a fost performanța acelui roll hoop, care s-a desprins de pe șasiu în timpul accidentului. Astfel, pentru sezonul din 2023, s-au aprobat următoarele:
- O modificare care necesită un vârf rotunjit al elementului, ceea ce va reduce șansa ca acesta să se sape în pământ în timpul unui accident.
- O modificare pentru a asigura o înălțime minimă pentru punctul de aplicare a testului de omologare.
- Crearea unui nou test de omologare fizică în care sarcina împinge acest roll hoop în direcția înainte.
- Definirea noilor încercări care urmează să fie efectuate prin calcul.
Ca obiectiv pe termen mediu, pentru 2024, intenția este de a trece la o revizuire semnificativă a testelor elementului pentru a se asigura că mașinile rezista în viitor la sarcini semnificativ mai severe. Ar mai fi de notat că din 2023 greutatea monoposturilor se va reduce de la 798 la 796 kg.
Cmentariile sunt închise