(video) Se apropie sezonul rece! De ce trebuie de schimbat anvelopele de vară cu cele de iarnă şi ulterior invers
BMW a subliniat importanța folosirii unor anvelope adecvate sezonului din fiecare an pe maşini şi nu numai pe cele cu logoul său. Pentru o demonstrare a diferenţelor acestora, marca bavareză a organizat o sesiune de teste cu trei automobile identice BMW M4 Competition cu tracţiune spate, dar echipate cu diferite cauciucuri, şi le-au fost comparate caracteristicile de rulare de bază atât pe asfalt uscat, cât şi pe zăpadă.
Primul set de exerciţii dinamice a fost făcut fiind utilizate anvelope de vară obişnuite, anvelope de vară semi slick şi anvelope de iarnă, câte un set per automobil. În al doilea set de exerciţii s-a făcut diferenţierea caracteristicilor unor anvelope de vară obişnuite, unor anvelope de iarnă obişnuite, dar şi a unora cu crampoane.
Ok, să presupunem că aţi vizualizat clipul ataşat şi încă vă macină întrebarea: a le schimba sau a nu le schimba la timpul potrivit şi cu cele potrivite? În această situaţie aflați de ce trebuie să treceți cu adevărat la anvelopele de iarnă atunci când devine frig. Avem, de asemenea, răspunsuri şi la alte întrebări anvelope, cum ar fi: ce înseamnă balansare?
Acest fapt este un indicator al importanței anvelopelor pentru mașina dvs. pentru siguranța rutieră: contactul cu suprafaţa de drum al celor patru anvelope combinate este aproximativ de dimensiunea unei bucăți de hârtie. Acest contact cu drumul este locul în care se întâmplă totul – accelerare, frânare și control direcțional. Acesta este motivul pentru care ar trebui să vă luați în serios anvelopele.
1. Am nevoie neapărat de anvelope de iarnă?
De ce să nu conduci doar cu anvelopele de iarnă vara? Atunci nu trebuie să plătiți pentru două seturi de anvelope și pentru schimbarea acestora. Motivul este pur și simplu: e periculos – vă puneți în pericol siguranța proprie, a pasagerilor și a celorlalţi șoferi. Anvelopele sunt un factor major în cât de sigură este conducerea mașinii tale. Atunci care este diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă?
- Compusul cauciucului
Cantitatea de cauciuc folosită pentru anvelopele de iarnă ajută ca anvelopa să rămână moale și flexibilă, astfel încât să se poată prinde de suprafaţa drumului atunci când este frig afară. Dacă veți conduce o maşină cu anvelope de iarnă vara, atunci anvelopele dvs. vor fi prea moi, ceea ce înseamnă că se vor uza mult mai repede, vor reduce eficiența consumului de combustibil și, de asemenea, au nevoie de o distanță mai mare pentru frânare. Motivul pentru acest lucru se datorează faptului că anvelopele de iarnă sunt mai flexibile la temperaturi mai ridicate, astfel încât se uzează mai repede pe asfalt dur și uscat.
Compusul de cauciuc utilizat pentru anvelopele de vară este considerabil mai dur decât cel din anvelopele de iarnă, astfel încât acestea să poată face față căldurii verii. Dacă mergeți pe timp de iarnă cu anvelope de vară, distanțele de oprire vor fi mai lungi și va fi mai greu să conduceți în linie dreaptă, deoarece anvelopele nu sunt suficient de moi pentru a se prinde de drum. Dacă chiar sunteți în stare să mergeți cu ele, acesta este…
- Banda de rulare a anvelopelor
Anvelopele de vară au benzi de rulare cu pete de contact mai mari, mai late, care oferă mașinii o mai bună aderență pe drum. Deși modelul benzii de rulare are mai puține caneluri și fante subțiri (care se taie peste cauciuc) decât cel al anvelopelor de iarnă, canelurile sunt mai mari, astfel încât acestea pot muta cantități mari de apă în părțile laterale, maximizând contactul cu drumul pentru a evita acvaplanarea.
În schimb, anvelopele de iarnă au o mulțime de caneluri, care sunt, de asemenea, mai adânci decât cele din anvelopele de vară. Aceste caneluri permit ca anvelopele de iarnă să-și păstreze tracțiunea pe zăpadă și gheață. Există, de asemenea, canale mai mici de regulă diagonale care le ajută pe cele principale să mențină anvelopa în contact cu suprafața drumului.
2. Când ar trebui să-mi schimb anvelopele?
Experții sunt de acord: anvelopele de iarnă sunt doar pentru iarnă. Dar când ar trebui să vă schimbați anvelopele? Ori de câte ori temperatura rămâne constant pe timp de zi între +10..+7 grade Celsius este momentul când trebuie să folosiți anvelopele de iarnă. Regula generală este că sub această cifră-reper anvelopele de iarnă se descurcă cel mai bine pe drum, iar dacă o depăşeşte atunci anvelopele de vară se descurcă cel mai bine.
Indiferent dacă utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, depinde de țara în care locuiți. În Republica Moldova nu este condiţionat de legislaţie de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați deja să aibă anvelope de iarnă pe maşini.
3. Când ar trebui să cumpăr anvelope auto noi?
În linii generale vorbind, ar trebui să faceţi rost de anvelope noi atunci când banda de rulare este uzată. La moment, înălțimea maximă reziduală a profilului benzii de rulare a anvelopei atât în Europa, cât și în Republica Moldova, este de 1.6 mm.
Deci, de unde știți dacă aveți suficientă bandă de rulare sau nu? O modalitate ușoară de a verifica adâncimea benzii de rulare a anvelopelor este de a folosi o monedă sau un aparat digital specific.
Mulți șoferi nu știu că anvelopele îmbătrânesc chiar dacă nu sunt folosite. Razele ultraviolete, umiditatea și temperatura degradează materialul. Acesta este motivul pentru care ar trebui să cumpărați anvelope noi la fiecare minim 5 sau maxim 10 ani, în dependenţă de zona unde sunt exploatate şi de calitatea lor.
De asemenea, este de dorit ca de fiecare dată când schimbați jantele sau anvelopele și ați parcurs aproximativ 100 de km imediat după asta, ar trebui să strângeți prezoanele din nou. Aceasta este doar o măsură de precauție, dar în anumite circumstanțe este posibil ca acestea să-şi dea drumul puţin în timpul utilizării zilnice.
4. Cum citesc un perete lateral al anvelopelor?
De exemplu, pe o anvelopă sunt notate următoarele caractere P245/40 R19 98V. Chiar dacă pot fi uşor diferite, aceste litere şi cifre de pe partea laterală a unei anvelope nu sunt un cod secret. Ele sunt cunoscute sub denumirea de “codul anvelopei”.
Prima parte a acestor numere (P245/40 R19) ne spune detalii despre dimensiunea anvelopei:
- Litera “P” de la început ne spune că este o anvelopă P-metrică realizată conform standardelor din Statele Unite și destinată vehiculelor pentru transportul de pasageri. Dacă o anvelopă nu are litere la început, atunci este o anvelopă euro-metrică construită conform standardelor europene.
- Primul număr format din trei cifre reprezintă lățimea anvelopei în mm. Deci, în acest caz, lățimea anvelopei de la perete lateral la perete lateral este de 245 de milimetri.
- Numărul 40 din această dimensiune a anvelopei indică raportul de aspect, ceea ce înseamnă că înălțimea este egală cu 40% din lățimea anvelopei.
- Litera “R” înseamnă “radial”, deoarece straturile rulează radial pe anvelopă.
- Numărul 19 se referă la diametrul jantei, care este dimensiunea jantei pe care anvelopa este destinată să se potrivească, adică această anvelopă este realizată pentru o anumită jantă, în acest caz cu un diametru de 19 inci.
- Ultima parte a codului (98V) este indicele de încărcare și de viteză (nu este specificat pe toate modelele de anvelope).
- Numărul 98 se referă la indicele de sarcină sau la greutatea pe care o poate suporta anvelopa atunci când este umflată corespunzător. Dacă consultați un grafic al indicelui rutier al anvelopelor, veți vedea că numărul 98 înseamnă că anvelopa poate suporta până 750 de kilograme.
- “V-ul” de la final reprezintă o rată de viteză, care o indică pe cea maximă pe care această anvelopă o poate suporta sub capacitatea de încărcare recomandată. Evaluările variază de la A la Z, iar în acest caz, V este echivalent cu o viteză maximă de 240 de km/h.
Doar cauciucurile de iarnă certificate pot purta simbolul unui fulg de zăpadă, în timp ce indicii M+S (noroi și zăpadă) care îl urmează, pot fi adesea găsiţi pe anvelopele all season. Mai poate exista pe părţile laterale ale anvelopelor un număr, aşa-zis al departamentului de transport al anvelopei, care indică perioada de timp în care a fost fabricată. De exemplu, 2519 înseamnă că anvelopa a fost produsă în a 25-a săptămână a anului 2019.
5. Ce tipuri de anvelope există pe piaţă?
Dacă locuiești într-o ţară situată geografic mai aproape de Ecuator, unde iernile calde sunt obișnuite și zăpada este prea rară, atunci utilizarea de anvelope all season va fi perfectă. Anvelopele de orice anotimp sunt la jumătatea distanței (în materie de caracteristici) dintre anvelopele de vară și cele de iarnă. Practic, anvelopele all season sunt anvelope de iarnă cărora li s-au oferit anumite aspecte ale unor anvelope de vară, ceea ce înseamnă că sunt întotdeauna un compromis între cele două, însă nu trebuie de exagerat cu ele.
Alte tipuri de anvelope:
- Anvelope cu rezistență redusă la rulare: acest tip de anvelope reduce rezistența, astfel încât se poate economisi carburant sau energie electrică. Compusul de cauciuc utilizat este diferit de cel al anvelopelor obișnuite, astfel că banda de rulare este mai netedă, ceea ce înseamnă că aceste anvelope au mai puțină aderență și oferă mai puțin confort decât anvelopele comparabile.
- M+S vine de la Mud & Snow (noroi și zăpadă), o caracteristică care se găsește adesea pe anvelopele all season.
- Anvelopele off-road au mult mai mult cauciuc în compus şi structură, ceea ce le face mult mai bune pe suprafețele neasfaltate. Dar, desigur, asta înseamnă că nu se comportă la fel de bine pe suprafețe pavate.
- Anvelopele runflat vă permit să continuați conducerea chiar și după ce anvelopa a fost găurită, dar recomandabil numai cu maxim 80 de km/h pe o distanţă maximă de până la 80 de km. Și ar trebui să fie instalate cu adevărat doar pe mașinile care au un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope și sunt aprobate pentru acest tip de anvelope, deoarece altfel s-ar putea să nu știți că aveți un pneu care devine treptat plat.
Vezi şi: (video) Ce sunt anvelopele Run-Flat, când au apărut, avantajele şi dezavantajele folosirii acestora
- Slick-urile de curse au foarte puține forme pe banda de rulare şi poate chiar deloc. Acest lucru este făcut pentru a vă asigura că cea mai mare parte a anvelopei are contact cu solul. Deși nu sunt deloc menite să fie folosite pe timp de ploaie, în condiții ideale de pistă, acestea oferă o tracțiune optimă. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste anvelope nu sunt aprobate pentru utilizarea pe stradă, în traficul rutier.
- Anvelopele compozite DOT R sunt practic anvelope de curse care au fost create pentru a respecta cerințele DOT. Au caneluri, dar nu sunt similare cu cele ale anvelopelor de producție în masă. Deși aceste anvelope sunt legale pentru folosirea pe drumuri publice, sunt periculoase pentru a fi utilizate pe suprafeţe umede.
- Anvelopele cu crampoane sunt de fapt nişte anvelope de iarnă cu știfturi metalice care se înfig în gheață pentru a crea tracțiune. Nu sunt permise în toate ţările (în Republica Moldova doar în unele condiţii), așa că ar trebui să verificați acest aspect dacă intenționați să conduceți cu ele pe timp de iarnă în altă ţară.
6. Care ar trebuie să fie presiunea corectă în anvelopele mele?
Presiunea corectă a aerului este determinată de producătorii de mașini și de producătorii de anvelope. Puteți consulta o diagramă a presiunii necesare în anvelope – situată de obicei pe montantul central al maşinii (la uşa şoferului) sau uneori în portbagaj, dar întotdeauna existentă în manualul de exploatare.
Presiunea în anvelope depinde şi de tipul de vehicul pe care îl aveți, de tipul de anvelopă și de sarcina sa. Ar trebui să vă verificați în mod regulat presiunea în anvelope, mai ales înainte de a face drumuri lungi!
7. Ce înseamnă desenul direcţional al benzii de rulare a unei anvelope?
Anumite anvelope au un model de direcție a benzii de rulare, care canalizează apa și crește stabilitatea. Aceste anvelope au săgeți pe ele îndreptate în direcția în care anvelopa trebuie montată. Când vă schimbați anvelopele, asigurați-vă că sunt montate în direcția corectă. Dacă sunt montate incorect, va rezulta o plimbare mult mai zgomotoasă și se vor uza mai repede.
8. Care este modul corect de depozitare a anvelopelor?
După schimbarea roţilor întregi (anvelope + jante), este recomandabil ca acestea să fie depozitate orizontal și una peste alta! De asemenea, ar trebui să depozitați anvelopele fără ca janta să se ridice în picioare și să le mai întoarceți din când în când.
Pentru ambele opțiuni, trebuie respectate aceleași condiții: locul păstrării trebuie să fie cât se poate de uscat, rece și întunecat. Modul în care vă depozitați anvelopele afectează durata de viață a compusului de cauciuc.
9. Ce înseamnă echilibrarea, balansarea anvelopelor/roţilor?
De unde cunoaşteţi dacă anvelopele dvs. sunt dezechilibrate? Un semn evident este atunci când volanul începe să vibreze. Un atelier de reparații auto ar trebui să aibă instrumentele potrivite pentru a le balansa şi ajusta. Echilibrarea roților constă în repartizarea uniformă a masei roții în jurul axei de rotație, pentru a elimina vibrațiile.
10. Ce înseamnă acvaplanarea?
Acvaplanarea este ceva de care orice şofer are o anumită frică. Se întâmplă atunci când există cantități mari de apă pe un drum pe care anvelopele nu reușesc să le canalizeze. Apa este împinsă sub anvelopă, creând o peliculă subțire care separă anvelopa de suprafața drumului, determinând pierderea tracțiunii. Aceasta duce la o pierdere a capacității de direcţie și de frânare.
Anvelopele cu mai multe șanse de acvaplanare sunt cele care sunt deosebit de late (acestea trebuie să împingă mai multă apă înafară) și cele cu o bandă de rulare uzată. Când rămâne puțină înălţime reziduală, canelurile se umplă cu apă, astfel încât anvelopa nu o mai poate disipa. Același lucru se poate întâmpla dacă presiunea în anvelope nu este corectă.
Ce ar trebui să faci dacă brusc începe procesul de acvaplanare? Ia piciorul de pe accelerator, dar nu frâna în nici un caz! Evită întoarcerea bruscă a volanului pentru a controla direcţia și dezactivează ambreiajul dacă este posibil. Așteaptă până când simți că anvelopele se conectează din nou cu suprafața drumului.
Cmentariile sunt închise