(video) Sistemul de pilotare automată este încă periculos! Au demonstrat-o britanicii cu o Tesla Model S

Utilizarea de către producătorii auto a combinaţiilor de cuvinte înşelătoare „Autopilot”, „ProPilot”, „sisteme autonome de condus” sau „sisteme de pilotare automată”, în marketingul auto și în literatura de specialitate actuală, creează un şoferilor un fals sentiment de securitate!

Avertizarea vine din partea organizaţiei britanice Thatcham Research, care, împreună cu Asociaţia Asiguratorilor Britanici (ABI), au lansat un apel urgent către constructorii de automobile și legislatori pentru o mai mare claritate în ceea ce privește capacitatea vehiculelor vândute, care sunt dotate cu tehnologii care conduc din ce în ce mai mult în numele conducătorilor auto.

FOTO: huffingtonpost.ca

Apelul vine şi în urma creșterii numărului de accidente, inclusiv fatale, cu implicarea oamenilor care se bazează în mare măsură pe o tehnologie care nu este încă proiectată pentru a controla o mașină în mod independent.

„Începem să vedem exemple de situații periculoase care apar atunci când șoferii se așteaptă ca mașina să conducă și să funcționeze singură. În mod specific, în cazul în care tehnologia își asumă din ce în ce mai mult rolul de conducător auto, dar șofii nu pot fi suficient de conștienţi de faptul că sunt în continuare obligați să preia controlul înapoi în circumstanțe problematice. Vehiculele complet automatizate, care pot deține sarcina de conducere de la A la B, fără a fi nevoie de implicarea șoferului, nu vor fi disponibile încă mulţi ani înainte. Până atunci, șoferii rămân responsabili, inclusiv penal, pentru utilizarea în siguranță a autoturismelor lor și, ca atare, capacitatea tehnologiilor actuale din vehicule rutiere nu trebuie să fie lăudată în exces”, a declarat Matthew Avery, șeful departamentului de cercetare de la Thatcham Research.

Pentru a oferi îndrumări constructorilor de automobile și autorităţilor, Thatcham Research a elaborat o listă cu 10 criterii-cheie pe care trebuie să le aibă fiecare vehicul asistat, completând alte 10 criterii stabilite în 2017 pe care o mașină trebuie să le îndeplinească înainte de a putea fi numită Automatizată. Aceste recomandări reprezintă cele mai bune practici pentru a promova siguranța pe șosele, deoarece vehiculele asistate devin din ce în ce mai obișnuite.

Matthew Avery continuă: „Începe cu modul în care sistemele sunt denumite și descrise în materialele de marketing ale producătorului de automobile și în manualul șoferului. Nume ca Autopilot sau ProPilot sunt profund nefolositoare, deoarece se deduce că mașina poate face mult mai mult decât poate. Este necesară o claritate absolută, pentru a ajuta șoferii să înțeleagă momentul și modul în care aceste tehnologii sunt proiectate să funcționeze și că aceştia trebuie să rămână mereu angajaţi în activitatea de conducere”.

„Asiguratorii sunt susținători majori ai eforturilor de a obține vehicule asistate și autonome pe drumurile Regatului Unit. Având în vedere greşelile umane în majoritatea covârșitoare a accidentelor, aceste tehnologii au potențialul de a îmbunătăți în mod dramatic siguranța rutieră. Cu toate acestea, suntem departe de autoturismele complet autonome, care vor putea să se ocupe de toate părțile unei călătorii și, în același timp, rămâne crucial ca toți șoferii să fie atenți și gata să preia controlul deplin într-un moment periculos. Producătorii de maşini trebuie să fie responsabili de modul în care descriu și numesc ceea ce pot face vehiculele lor, iar industria asigurărilor este gata să le susţină”, a adăugat James Dalton, directorul politicii generale de asigurare la ABI.

Thatcham Research dezvăluie, de asemenea, detalii suplimentare în legătură cu un nou program de testare a maşinilor pentru consumatori, conceput pentru a evalua sistemele de conducere asistată în funcție de cele criteriile anunţate anterior. O primă rundă de teste va avea loc în vara anului 2018, cu implicarea a șase mașini care au cele mai recente sisteme corespunzătoare, iar rezultatele vor fi făcute publice la toamnă.

Vezi şi: (foto) Primul accident cu Tesla Model 3 în Europa. Şoferul dă vina pe autopilot. Cum a reacţionat producătorul

Vezi şi: (video) Este o tehnologie interesantă. Tesla ne arată cum funcţionează autopilotul său

Până atunci, experţii Thatcham Research au simulat o situaţie cu implicarea unui exemplar Tesla Model S într-un accident care demonstrează ce se poate întâmpla când un automobilist crede că o mașină se poate conduce singură. În prima situaţie când electromobilul se deplasa în urma unui BMW şi acesta la un moment dat a redus viteza şi s-a oprit, maşina de teste a făcut la fel. Într-o altă situaţie însă, atunci când şoferul BMW-ului a schimbat banda într-un ultim moment pentru a ocoli un obstacol, reacţia autopilotului Tesla a întârziat să apară.


Citeşte studiul „Definirea și evaluarea conducerii asistate și automatizate” realizat de experţii britanici:

*Dacă nu apare imediat documentul, actualizează pagina!

[embeddoc url=”https://www.abi.org.uk/globalassets/files/publications/public/motor/2018/06/thatcham-research-assisted-and-automated-driving-definitions-summary-june-2018.pdf” download=”none”]

Vezi şi: Directorul general al Volvo: Deocamdată suntem împotriva automobilelor complet autonome

Vezi şi: În ultimii 16 ani niciun om nu a murit în el. Ţara în care Volvo XC90 a fost numit cel mai sigur automobil

Cmentariile sunt închise