(video) Top cele mai sigure maşini desemnate de Euro NCAP în 2019

Astăzi, organizaţia europeană Euro NCAP își publică tradiţionalul clasament Best in Class pentru 2019, al 10-lea consecutiv. În total, în acest sezon au fost evaluate tocmai 55 de maşini, dintre care numai 41 au obţinut nota maximă.

Acest lucru face ca 2019 să fie unul dintre cei mai impresionanți ani înregistrați de când Euro NCAP a început să evalueze siguranța automobilelor pentru consumatorii de pe piața europeană.

În fiecare an, Euro NCAP publică o listă cu acele mașini care au avut cele mai bune performanțe în categoriile respective de testare. Rating-urile cu stele nu pot fi comparate direct între diferite categorii de vehicule, astfel încât topul „Best in Class” este publicat pentru a arăta vehiculele care au avut performanţe mai bune în cadrul testelor decât concurenții lor. Deoarece cerințele pentru fiecare notă cu stele devin mai dure în fiecare an, comparativul „Best in Class” se face numai după fiecare an calendaristic, astfel încât toate vehiculele să fie evaluate conform acelorași standarde.

Pentru a defini cel mai bun automobil din clasa, se face un calcul al sumei ponderate a scorurilor din fiecare dintre cele patru domenii de evaluare: protecţia ocupanţilor adulţi, protecţia ocupanţilor minori, protecţia pietonilor şi sistemele de asistenţă. Această sumă este utilizată ca bază pentru compararea vehiculelor. Mașinile se califică pentru „Best in Class” doar pe baza calificării lor cu echipament standard de siguranță. Sunt excluse rating-urile suplimentare bazate pe echipamentele opționale.

În cele ce urmează veți putea vedea modelele de top din fiecare categorie. Este posibil ca unele categorii să nu fie reprezentate, întrucât Euro NCAP a testat prea puține mașini din acea clasă în anul respectiv. Începând cu 2018, Euro NCAP acordă și un premiu pentru cele mai bune performanțe de siguranță ale mașinilor electrice și hibride testate. Deși aceste mașini pot fi în categorii de dimensiuni diferite, premiul îi va ghida pe consumatorii care caută siguranță maximă de la un vehiculul electric sau hibrid.


Mercedes-Benz și-a recăpătat coroana în categoria Small Family Car (Maşini mici pentru familie) în baza performanţelor obţinute. CLA este alternativa sportivă a sedanului A-Class, câștigătorul cel mai bun din clasă de anul trecut. Acesta a obținut un scor mai mare de 90 la sută în trei dintre cele patru domenii de siguranță și a oferit cel mai bun rating general al anului.

În mod remarcabil, Mercedes-Benz a lansat încă cinci vehicule de cinci stele în 2019, toate cu o protecție excepțională împotriva accidentelor și tehnologie de asistență a șoferilor.

Noua Mazda3 (rezultatele crash testelor modelului) se află pe poziţia secundă la această categorie. În ciuda ratării primului loc, Mazda a avut un an excelent, modelul demonstrând o performanță excepțională la capitolul protecția ocupanților adulți.

De asemenea, Tesla şi-a făcut o apariție puternică în acest an. Model X (rezultatele crash testelor modelului) este câștigătorul din 2019 la categoria Large Off-Road (SUV mare), cu SEAT Tarraco pe locul doi (rezultatele crash testelor modelului).

Iar Model 3 (rezultatele crash testelor modelului) se află în topul clasei de vehicule „Electric și Hybrid” (pe locul secund Tesla Model X) și, împreună cu noua generaţie BMW Seria 3 (rezultatele crash testelor modelului), împarte primul loc în categoria Large Family Car (Maşini mari pentru familie).

Cele două automobile ajung cu scoruri identice generale, BMW ieşind în evidenţă mai bine în materie de protecție pentru pietoni, în timp ce produsul Tesla excelează la capitolul tehnologii de asistenţă.

Noua Octavia (rezultatele crash testelor modelului) de la Skoda ocupă al doilea loc în această categorie.

În clasa combinată Small Off-Road/Small MPV (SUV şi MPV mic), Subaru a câștigat aurul cu noul Forester (rezultatele crash testelor modelului) cu o performanță excelentă.

Mazda CX-30 (rezultatele crash testelor modelului) și VW T-Cross (rezultatele crash testelor modelului) împart a doua poziţie în această categorie.

În clasa Supermini este o egalitate: Audi A1 (rezultatele crash testelor modelului) și bestseller-ul Renault Clio (rezultatele crash testelor modelului) au fost printre ani cele mai populare și de dorit hatchback-uri ale Europei. Ultimele lor generații au ajuns în 2019 și s-au prezentat la fel de bine în testele Euro NCAP.

Nou-venitul Ford Puma (rezultatele crash testelor modelului) este al doilea în această categorie.

Segmentul Supermini rămâne cel mai competitiv pe piață, așa cum este ilustrat de prezența pe listă a mașinilor de 3, 4 și 5 stele, iar câștigătorii merită aprecieri extraordinare pentru poziția lor fără compromisuri în ceea ce privește siguranța.

În cele din urmă, o mențiune specială se referă la performanțele deosebite ale modelului BMW Z4 (rezultatele crash testelor modelului), singurul roadster testat în 2019, dar care, fără îndoială, a stabilit un nou reper de siguranță pentru segmentul din care face parte.

Vezi ultima sesiune de teste din 2019:

(video) Teste Euro NCAP cu 12 maşini! Cât de sigure sunt noile Tesla Model X, Porsche Taycan sau Skoda Octavia printre altele

Cmentariile sunt închise