Vin şi par de neoprit! Producătorii chinezi de maşini îşi schimbă orientarea spre UE în loc de SUA
Producătorii auto din China încă mai aspiră să-şi stabilească prezența pe piețele mature din afara Asiei, chiar dacă au limitat în mare măsură exporturile lor până în prezent pe piețele emergente.
Europa și Statele Unite au fost ținte evidente. Dar disputa comercială prelungită dintre Beijing și administrația Trump i-a împins să se concentreze mai mult pe vestul Europei în locul SUA. Vin să o cucerească?
Iată câteva exemple de companii care s-au axat serios pe această idee:
- Nanjing-SAIC
În 2005, compania de stat Nanjing Auto a achiziționat marca MG de la falimentul producătorului auto MG Rover din Marea Britanie. În decurs de un an a fost concepută o strategie de a construi și vinde vehicule în SUA și Regatul Unit, pe lângă China.
Achiziția din 2007 a Nanjing Auto de către un alt producător auto, SAIC Motor, și recesiunea globală care a urmat au dat la o parte aceste planuri. Acum, Europa este obiectivul SAIC, iar SUA nu.
În acest an, compania a efectuat teste pentru varianta completă electrică a crossoverului compact MG ZS EV, în Spania, Franța, Belgia, Germania, Luxemburg și Marea Britanie. În iulie, SAIC a început deja să livreze maşini în Marea Britanie, Olanda și Norvegia.
- Great Wall Motors
Chiar în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, pe care l-am vizitat şi noi în septembrie, Great Wall Motors şi-a anunțat planurile de a realiza vehicule sub brandul său premium, Wey, în vestul Europei, în termen de doi ani şi începând chiar cu Germania.
În acest an, gigantul chinez şi-a deschis o uzină de asamblare în Federaţia Rusă. În cadrul acestui eveniment, președintele Wei Jianjun a fost întrebat de ce producătorii auto din China ar trebui să își vândă mașinile la nivel global atunci când casa lor este cea mai mare piață de automobile noi din lume.
În replică jurnaliştilor, acesta a explicat că după ce a concurat cu rivalii autohtoni la capitolul preţ pentru atât de mult timp, este timpul ca producătorii auto din China să concureze la capitolul puterea mărcii. Și cum operațiunile la nivel mondial sunt o necesitate pentru orice companie producătoare de vehicule cu un adevărat statut internațional, brandurile chineze trebuie să ajungă la nivel global. El a mai spus că a glumit cu angajații despre cântărirea riscurilor de a se aventura departe de casă. Verdictul a fost că mai degrabă ar accepta provocarea, chiar dacă înseamnă să mori în străinătate.
La Frankfurt, Wei a mai spus că intrarea pe piaţa din SUA rămâne o ambiție pentru companie, la 11 ani după ce și-a proclamat “scopul final” de a vinde mașini acolo. În aceeași lună, Great Wall Motors a semnat cu furnizorul suedez Autoliv pentru a ajuta la cercetarea siguranței rutiere în America de Nord și a pregăti mai bine vehiculele sale pentru această piaţă – oricând ar putea ajunge.
Şi apropo, brandul Haval este la fel parte a grupului Great Wall Motors şi chiar recent a fost deschis la Chişinău o reprezentanţă oficială!
- Lynk & CO
În 2017, Zhejiang Geely Holding Group a început vânzările primului său produs, un crossover compact numit Lynk & CO 01 – o marcă deținută în comun de producător auto lider din China și Volvo Cars.
Pe atunci, Geely planifica de asemenea să vândă produsele Lynk & CO, care împărtășesc platforma cu Volvo XC40, în Europa și SUA în următorii câțiva ani.
Săptămâna trecută, Geely a anunțat că va începe vânzarea de maşini Lynk & CO în Europa din 2020, însă s-a abţinut să numească deocamdată un termen când va avea loc desfacerea afacerii şi în Statele Unite.
Vezi şi: Producătorul auto care vine în Europa cu maşini pe care nu le vei putea cumpăra
- AIWAYS
Două prototipuri ale unui crossover electric complet dezvoltat de compania start-up AIWAYS au ajuns, de asemenea, la timp la Salonul Auto de la Frankfurt, după ce au finalizat o călătorie de 14.231 de km din orașul Xi’an din nord-vestul Chinei.
AIWAYS intenționează să-şi înceapă vânzările în Europa în aprilie 2020 şi cu detalii despre maşina sa vom reveni pentru că pare un model destul de interesant.
Curios este de aflat că AIWAYS este primul producător chinez de EV-uri care a primit o aprobare completă de la agenția germană de testare și certificare TUV Rheinland pentru o mașină electrică, marcând astfel prima dată când o mașină electrică chineză a fost certificată pentru vânzare în Europa.
Mașina în sine este destul de ok şi se aseamănă cu aspectul popular al lui Hyundai Kona. Potrivit primelor informaţii, modelul U5 are o lungime de 4.70 metri şi un singur motor de 190 CP ce pune în mişcare roțile din față. Cu o autonomie în jur de 400 de km, se zvoneşte că va avea un preţ de start de aproximativ 25.000 de euro.
Vezi şi: (video) FRANKFURT 2019: Premieră mondială – Noul BYTON M-Byte, cu ecran curbat de 48 de inci în bord
Cmentariile sunt închise