(video) Cum a văzut AutoBlog.MD salvarea oamenilor blocaţi în nămeți după ninsorile puternice

Nu am rămas nepăsători nici acum! După ce în aprilie 2017 am mers să scoatem din nămeți automobilele blocate pe traseul Chișinău-Leușeni, și de această dată clubul pasionaților de off-road Terra Valahia împreună cu AutoBlog.MD au pornit în seara zilei de 18 ianuarie în ajutorul oamenilor blocați pe drumurile de acces între localitățile Speia, Șerpeni, Delacău și Anenii Noi.

Mai bine de 15 echipaje formate din mașini bine echipate pentru condiții grele de drum și cu susținerea autorităților au pornit în căutarea mașinilor blocate din raionul Anenii Noi. Inițial, circulând spre Anenii Noi, condițiile meteo nu păreau a fi prea complicate, însă la scurt timp am înțeles că această impresie este greșită.

Pe marginea drumului am găsit un TIR care a lovit foarte puternic din spate un Peugeot. Toți au scăpat teferi din accident, însă această situație ne-a pus foarte mult în gardă.

Am continuat drumul spre localitatea Speia, deja aici gluma se îngroșa. Zăpada era suflată de pe câmp de vântul puternic, se formau troiene, iar sub zăpadă era un strat foarte gros de gheață. Vedeam indicatoare rutiere acoperite pe jumătate de zăpadă și “valuri” din gheață și zăpadă care intersectau drumul și făceau trecerea tot mai grea.

Foarte repede am găsit și primele mașini blocate. Erau trei la număr, iar la bordul lor se aflau în jur de 10 oameni. Șoferul tractorului care se afla la fața locului a zis că mașina sa nu mai face față sarcinilor și nu mai putea înainta împreună cu un Opel Movano pe care îl tracta în spatele său. Din această cauză nici mașinile care urmau din spate nu mai puteau continua.

În momentul când am vrut să întreprindem măsuri de a debloca mașinile și-a făcut apariția un tractor cu șenile. Șoferul înțelegând situația și dorința noastră de a ajuta a zis că se lămurește el cu cele trei mașini blocate, însă nouă ne-a comunicat că nu departe este un camion pus practic pe o parte din cauza că a derapat de pe traseu. Camionul nu se afla departe, astfel am pornit la drum.

Aici lucrurile au fost foarte complicate. Campionul care livra marfă la magazinele din zonă a derapat și nu mai avea nicio șansă în a continua drumul. Noaptea și-a intrat în drepturi, temperatura era de -2 grade afară, însă vântul puternic care sufla zăpada de pe câmpurile din preajmă era extrem de neplăcut.

De aici a început marea provocare. Ore în șir s-au depus efort pentru a scoate camionul blocat. Într-un final, a fost nevoie de implicarea a trei SUV-uri bine echipate pentru off-road. Toate împreună au cuplat troliurile și astfel au reușit să scoată camionul blocat din zăpadă spre bucuria tuturor.

A fost o seară poate nu frumoasă pentru cei blocați în zăpadă, dar productivă pentru noi toți. Primești o deosebită plăcere când știi că oamenii pe care i-ai ajutat să ajungă acasă vor fi aproape de cei dragi și nu undeva pe un câmp în așteptarea ajutorului.

AutoBlog.MD ține să mulțumească băieților din clubul Terra Valahia pentru implicare, în special lui Valeriu Vieru, Sergiu Rapcea, Gheorghe Gabuja și Pavel Alexei.

Cmentariile sunt închise