Stop producţie pentru Porsche 911 în caroserie 991! Modelul care a părăsit ultimul linia de asamblare

Pionier, milionar, bestseller: seria 991 a fost cea mai bine dezvoltată generație a modelului Porsche 911 până în prezent și cea mai reușită, de asemenea, cu un total de 233.540 de unități produse. Exemplarul final, un 911 Speedster, a părăsit linia de asamblare a uzinei din Zuffenhausen, Germania, acum câteva ore.

“Porsche reprezintă tradiția și inovația. Acest lucru nu se reflectă nicăieri mai clar decât în ​​nucleul mărcii – 911. Modelul a înlocuit 356 în 1963 și, în deceniile următoare, modelul nostru cu motor pe puntea din spate a devenit o maşină sport iconică şi fără de egal. Generația 991, în special, a stabilit noi standarde în ceea ce privește performanța, conducerea și eficiența. Mă umple de mândrie, precum și de o notă de tristețe, că trebuie să o trimit la pensie. Pentru mine, pot spune că 991 mi-a oferit o plăcere enormă”, a declarat directorul diviziei R&D (cercetare şi dezvoltare) la Porsche AG, Michael Steiner.

Generația 991 a fost lansată în 2011 ca fiind una dintre cele mai mari etape de dezvoltare din istoria lui 911. Aproape 90% din toate componentele au fost proaspăt proiectate sau au trebuit să fie supuse unei dezvoltări substanțiale. Datorită unui corp ușor realizat dintr-un compozit inovator din oțel şi aluminiu, a fost prima dată când un nou 911 a cântărit mai puțin decât predecesorul său.

Șasiul, care a beneficiat de un ampatament mai lung cu 100 milimetri comparativ cu modelul pe care l-a înlocuit, putea fi echipat cu un nou sistem opțional de stabilizare a ruliului – Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) – stabilindu-se un reper în termeni de dinamică a condusului.

Versiunea Cabriolet a urmat în primăvara anului 2012 cu o altă inovație. Când avea acoperişul instalat, inclusiv datorită arcurilor ușoare din magneziu s-a făcut posibilă realizarea unei curbe de acoperiș asemănătoare cu cea a coupeului, care nu se mai văzuse niciodată, și a unei siluete care era păstrată chiar și la viteze mari.

Noul 911 Targa, care a apărut la sfârșitul anului 2012, a fost la fel de spectaculos. Similar legendarului Targa original, noul model a avut o semi cupolă largă caracteristică în locul montanţilor B. Prin apăsarea unui buton, secțiunea frontală a acoperișului putea fi scoasă automat și depozitată într-o nişă peste motor.

O mulțime de inovații au apărut şi pe modelul 911 Turbo, care a beneficiat pentru prima dată de aerodinamică activă și motoare turbo echipate cu filtru de particule care ulterior au apărut pe orice model 911 Carrera.

Generația 991 a fost, de asemenea, baza ideală pentru modele speciale și mașini sport radicale. Porsche a sărbătorit în 2013 aniversarea a 50 de ani de la apariţia mașinii sale de cult cu un model de ediție limitată, echipat exclusiv, realizat în doar 1.963 de exemplare.

În 2016, modelul cu 500 CP generaţi de un motor natural aspirat – 911 R – a apărut ca un semn de aducere aminte despre mașina sport de curse din 1967, omologată pentru a putea fi utilizată şi pe drumurile publice, cu același nume.

Alte două mașini sport puriste cu predecesori clasici și-au făcut debutul în 2017: sportiva 911 T și 911 GT3 cu pachetul Touring.

Exemplarul cu numărul #1.000.000 a fost, de asemenea, construit ca parte a generației 991. La fel ca primul 911 a lui Ferry Porsche, modelul comemorativ nevândut a fost vopsit în Irish Green, a primit scaune Pepita şi a fost “umplut” cu piele.

În același an, Porsche Exclusive Manufaktur a prezentat modelul 911 Turbo S Exclusive Series cu 607 CP și o caroserie vopsită în culoarea spectaculoasă Golden Yellow Metallic.

Și mai aveau să vină! Cea mai rapidă și mai puternică versiune stradală a modelului 911 din această generaţie a apărut în 2017 sub forma lui 911 GT2 RS cu 700 de CP la activ.

Un model-soră cu motor natural aspirat a urmat câteva luni mai târziu. 911 GT3 RS avea un șasiu de curse și un motor natural aspirat de 4.0 litri care producea 520 de CP.

https://autoblog.md/video-prezentarea-statica-exclusiva-porsche-911-gt2-rs-singurul-in-moldova/

(video) Test Drive: Porsche 911 GT3 RS – visul împlinit!

La momentul potrivit pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a autoturismelor sportive Porsche, noul 911 Speedster a întruchipat virtuțile originale ale Porsche: construcție ușoară, eficiență, puritate și plăcere de a conduce – toate asigurate de un motor natural aspirat de 4.0 litri volum (510 CP), o transmisie manuală cu șase trepte și un șasiu sportiv performant.

Automobilul cu două locuri nu au fost doar ultimul derivat al generației 991, acum devenind și ultimul model al seriei care a fost fabricat, marcând o etapă suplimentară în istoria 911.

Vezi şi:

(video) Momente unice! Admiră o coloană de maşini formată din toate generaţiile Porsche 911

https://autoblog.md/video-sapte-generatii-porsche-911-partea-a-vii-a-caroseria-991-cea-prin-care-s-a-depasit-un-milion-de-masini-produse/

(foto) Achiziţie de lux pentru Ion Ţiriac. A cumpărat două din cele 300 Mercedes-Maybach S 650 Cabriolet

Cmentariile sunt închise