Scăderile la bursele internaționale influențează în descreștere nivelul prețurilor la carburanți în Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Scăderea cotațiilor la petrol și la produsele derivate înregistrată la bursele internaționale este resimțită constant pe plan intern, fapt ce se datorează reglementărilor aplicabile modalității de calculare a prețurilor la carburanți în baza cotațiilor Platts.

Prin urmare, comparativ cu valorile maximale din luna iunie, benzina COR 95 a ajuns să fie comercializată cu circa 10 lei/litru mai puțin, iar motorina cu 6.65 lei/litru. Micșorările respective se datorează exclusiv diminuării cotațiilor Platts, care în cadrul ultimii sesiuni au ajuns sub nivelul de 800 de $/tona la benzină și sub 1.000 de $/tona la motorină.

Astfel, pentru ziua de 27.09.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise