(video) Fisker a prezentat prototipurile a trei maşini electrice, printre care a unui supercar
Fisker, compania fondată de către celebrul designer şi inginer Henrik Fisker, a organizat acum câteva ore primul aşa-numit Product Vision Day. În cadrul evenimentului s-au prezentat câteva modele viitoare de maşini, toate electrice şi interesante în felul lor.
Fisker Ronin reprezintă viitorul vârf de gamă al companiei americane. Aflăm că este o decapotabilă cu patru portiere de tip fluture şi cu un habitaclu luxos pentru până la cinci pasageri (pe care încă nu îl putem vedea), în original fiind numit grand-touring four-door convertible.
Acoperişul retractabil, tip hard-top, îi este din fibră de carbon şi mai combină o lunetă cu spoiler (interesant dacă va fi păstrat sau nu formatul pe maşina de producţie). Construcția sa face uz şi de alte materiale ușoare. Mai există câteva soluţii aerodinamice active, însă detalii nu au fost dezvăluite.
Se anunţă la acest moment că dispune de trei motoare electrice cu o putere totală combinată de peste 1.000 CP. Timpul de accelerație promis (0-97 km/h) este de aproximativ două secunde, iar autonomia îi va fi mai mare de 600 de mile (966 km), asigurată de o baterie integrată în structura maşinii.
Conform planului iniţial, Fisker Ronin va fi produs în număr limitat şi vândut în schimbul a 385.000 de dolari, preţ de start. Începutul vânzărilor este programat pentru sfârșitul lui 2025 şi poate fi deja rezervat cu un depozit de 2.000 de dolari (la comanda a două maşini, pentru a doua se cer doar 1.000 de dolari).
Vezi și: (video) Detalii despre viitorul Fisker Ronin – concurent decapotabil pentru Tesla Roadster
Al doilea model mai aproape de realitate/lansare/producţie se află la cealaltă extremă a pieței auto. Este un cross-hatchback electric numit PEAR, compact și relativ simplu, pentru care compania intenționează să ceară minimum 29.900 de dolari, deși prețul se va schimba cu siguranță până la începutul vânzărilor, programat pentru jumătatea anului 2025.
Modelul PEAR (se descifrează prin Personal Electric Automotive Revolution) are la bază o platformă originală din oțel SLV-1 și cu 35% mai puține componente decât alternativele existente în prezent: compania numește această tehnologie Steel++. O altă inovație se menţionează a fi supercalculatorul de la bord Fisker Blade, cu o putere de calcul de 6.2 TOPS.
PEAR are o caroserie cu cinci uși, printre care se numără un hayon neobişnuit pe care dezvoltatorii îl numesc Houdini Trunk (în cinstea iluzionistului Harry Houdini): hayonul, împreună cu luneta, se deschide prin coborâre într-o nișă din spatele barei de protecție (urmează să vedem dacă soluţia va fi păstrată pe modelul de producţie; în caz că da, va fi ceva original)! Există și un portbagaj frontal numit Froot (prescurtat de la front boot). În cabină pot fi cinci sau șase locuri (cu o banchetă pentru două persoane, lângă scaunul şoferului). Patru niveluri de echipare sunt disponibile.
Nu există încă detalii despre cel îl propulsează, însă va exista cu unul sau două motoare electrice, alimentate cu energie din două baterii la alegere, care vor propune autonomii de până la 240 şi 480 de km respectiv. PEAR va fi asamblat în statul american Ohio, la fosta fabrică a corporației GM, cea care a fost vândută mai întâi startup-ului Lordstown Motors și apoi cumpărată cei de la Foxconn.
Vezi și: (video) Detalii despre noul Fisker PEAR, modelul cu preţ de start de 30.000 de dolari
Al treilea model prezentat este la fel unul cu perspectivă clară de producţie. Pickup-ul Fisker Alaska este făcut pe baza lui Fisker Ocean pe platforma FT-31 şi este numit cel mai uşor pickup electric din lume. Peste şasiul cu ampatament mărit a fost pusă o caroserie modificată cu benă, dar există și câteva originalități.
De exemplu, peretele din spatele cabinei se poate rabata împreună cu al doilea rând de scaune, iar în hayonul benei este încorporată o extensie retractabilă, astfel că lungimea zonei de încărcare poate fi mărită de la 1.37 la 2.8 metri, dacă este nevoie. Volumul benei nu s-a anunţat.
Din punct de vedere tehnic, Alaska va fi identic cu Ocean, care poate fi cu tracțiune față (279 CP) sau cu tracțiune integrală cu două motoare (475 CP). Autonomia maximă variază între 370 şi 550 km, în funcţie de capacitatea bateriei. Prețul de start anunțat în SUA este de 45.400 USD, livrările urmând să înceapă în acelaşi 2025. Poate fi deja rezervat pentru 250 de dolari şi 100 pentru al doilea.
Vezi și: (video) „Dacă Ferrari ar fi făcut un pickup…” Detalii despre viitorul Fisker Alaska
A patra maşină este deja cunoscută, dar totuşi diferită. Este un Fisker Ocean Force-E, care diferă de modelul de bază (care iată-iată va intra în producţie de masă adevărată, la scară industrială, în trimestrul III) printr-un tratament off-road.
Are o suspensie reproiectată cu amortizoare diferite, garda la sol mai mare, protecție din titan dedesubt pe toată lungimea, jante de 20 inchi şi anvelope de teren de 33 de inchi, ochiuri de remorcare, proiectoare de lumină suplimentare, extensii pentru arcurile roţilor, portbagaj pe acoperiş, etc.
Un lucru interesant care se menţionează: pachetul Force-E poate fi instalat pe Ocean atât din fabrică, cât și pe crossoverele deja produse şi livrate în tiraj mic, însă e compatibil doar cu versiunile Extreme și Ultra cu AWD. Va fi disponibil pachetul şi vor începe livrările unor astfel de maşini gata din fabrică din trimestrul IV al lui 2023.
Vezi și: (foto) Pentru cel mai autonom crossover electric european se va putea comanda un off-road package
Dacă toate aceste planuri vor avea undă verde, depinde de performanța companiei Fisker în lunile următoare şi de rezultatul vânzărilor modelului Ocean, unul care să-i mulţumească şi pe investitori. Dar strategia pe termen lung, ca de obicei, este optimistă: până în 2027, Fisker intenționează să producă un milion de vehicule electrice, iar în 2030 să atingă producția de un milion de mașini anual.
Cmentariile sunt închise