(video) Tehnologia Ford BlueCruise se apropie de autostrăzile din România

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Tehnologia de conducere cu mâini libere Ford BlueCruise1 poate fi acum utilizată în 15 țări europene, în urma aprobării de către Comisia Europeană.2 Acest lucru permite accesul la mai mult de 133.000 de kilometri de autostrăzi desemnate din întreaga Europă, numite Zone Albastre.

De exemplu, un client poate utiliza BlueCruise în șase țări într-o călătorie din Suedia până în Italia, acoperind aproape 3000 de kilometri și petrecând 25+ ore conducând cu mâinile libere.

BlueCruise, sistemul avansat de asistență pentru șofer de nivel 2, este acum cel mai răspândit astfel de sistem din Europa

BlueCruise este disponibil pentru achiziție de către clienții tuturor vehiculelor noi Mustang Mach-E din 20 de țări la nivel global. În plus, proprietarii actuali de Mustang Mach-E din anumite țări vor fi eligibili pentru a primi o actualizare de software în viitor pentru a activa BlueCruise.3

În România, BlueCruise poate fi achiziționat pentru a fi utilizat în Europa, nefiind permisa utilizarea pe drumurile publice din România, ca urmare a restricțiilor imperative ale legislației în vigoare în materia circulației pe drumurile publice.

În 2023, BlueCruise a fost primul sistem de acest gen care a obținut aprobarea atunci când a fost lansat în Marea Britanie, devenind astfel primul sistem avansat de asistență a șoferului care oferă în mod real posibilitatea de a conduce cu mâinile libere la viteze de autostradă în Europa. În Spania, Ford a fost, de asemenea, primul producător auto care a oferit clienților posibilitatea de a conduce cu mâinile libere pe autostradă.

„Credem că BlueCruise poate face condusul pe autostrada mai ușor si mai plăcut, indiferent de distanțe, iar disponibilitatea lui ne va permite să oferim unei plaje mai mari de clienți acces la BlueCruise în toată Europa. Extinderea disponibilității Zonelor Albastre dincolo de Marea Britanie, Germania și Spania este, de asemenea, o piatră de hotar uriașă pentru noi, permițând clienților să utilizeze BlueCruise pentru călătorii în mai multe țări.”

Ashley Lambrix, director general BlueCruise

Cum funcționează?

Când BlueCruise este activat, sistemul controlează direcția, accelerația, frânarea, poziționarea în banda de circulație și distanțele de siguranță față de vehiculul din față prin monitorizarea marcajelor rutiere, a limitelor de viteză și a condițiilor de trafic, de la viteze de autostradă până la oprirea completă în blocajele din trafic. Șoferii care folosesc BlueCruise în Zonele Albastre pot conduce fără a ține mâinile pe volan, atâta timp cât continuă să acorde atenție drumului din față.

Pentru a se asigura că șoferii își păstrează ochii spre drum în timp ce mâinile nu sunt pe volan, o cameră orientată spre șofer, situată sub panoul de instrumente, verifică privirea și poziția capului șoferului – chiar și atunci când acesta poartă ochelari de soare.

Clienții se pot bucura de o perioadă de încercare gratuită de 90 de zile pentru a experimenta modul în care BlueCruise le poate face călătoriile lungi mai plăcute și mai puțin stresante. În urma perioadei de încercare gratuită, clienții pot activa un abonament anual sau lunar, pe care îl pot anula sau reînnoi oricând. Acest model de abonament lunar facilitează activarea BlueCruise la un moment care se potrivește planurilor lor de călătorie.

În prezent există mai mult de 420.000 de vehicule echipate BlueCruise pe șosele la nivel global în vehiculele Ford și Lincoln. Și au fost parcurși folosind sistemul BlueCruise peste 342 de milioane de kilometri, totalizând peste 3.1 milioane de ore de condus.4

Cu această aprobare, BlueCruise este acum disponibil pentru clienții Ford în 17 țări din întreaga lume. Aceasta include SUA și Canada, precum și Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Marea Britanie, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

Note

1 Disponibil în anumite țări, pe anumite modele Mustang Mach-E. Ochii șoferului trebuie să rămână orientați spre drumul din față pentru a permite utilizarea conducerii BlueCruise cu mâinile libere. Utilizarea acestui sistem nu înlocuiește atenția șoferului pentru conducerea în siguranță.

2 În funcție de adoptarea la nivel național de către fiecare țară prin instituțiile proprii.

3 Vehiculele Mustang Mach-E (MY 2021-2022) echipate cu Tech Pack sau Tech Pack+ vor primi software-ul BlueCruise printr-o actualizare viitoare a software-ului. Vehiculele MY23-MY23.75 Mustang Mach-E din Europa au hardware BlueCruise instalat din fabrică, dar vor necesita o actualizare viitoare Over the Air pentru a instala cea mai recentă versiune software, excluzând în prezent Franța, Grecia și Italia, unde BlueCruise este disponibil numai pe vehiculele Mustang Mach-E nou achiziționate. Vehiculele MY24 Mustang Mach-E din Europa au BlueCruise inclus standard.

4 Valori exacte aplicabile din iulie 2024.

Cmentariile sunt închise