În rând cu lumea? Canada va aplica taxe vamale de 100% la importul de autovehicule electrice și hibride din China

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul canadian a decisă să introducă tarife vamale suplimentare de 100% la importurile de autovehicule electrice chineze. Și nu doar pur electrice, ci și hibride sau cu pile de combustie. Decizia va intra în vigoare de la 1 octombrie 2024.

De asemenea, Ottawa va impune tarife de 25% pentru oţelul şi aluminiul importat din China.

FOTO: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Anunțarea acestor tarife vine la o lună după ce autoritățile de la Ottawa au demarat o procedură de consultare publică, timp de 30 de zile, cu privire la automobile electrice chineze şi produsele asociate. Tarifele anunțate de Canada sunt în linie cu cele introduse de SUA şi Uniunea Europeană.

„Cred că ştim cu toţii că China nu joacă după acelaşi reguli. Ceea ce este important cu privire la acest lucru este că o facem în paralel cu alte economii ale lumii”, a precizat Justin Trudeau.

Guvernul Canadei intenționează să pună în aplicare o suprataxă de 100% pentru toate vehiculele electrice fabricate în China. Lista include autoturisme, microbuze, furgonete, camioane și autobuze. Însă există o mențiune importantă: taxa va fi aplicată produselor enumerate atunci când sunt importate din China.

Autoritățile de la Ottawa încearcă să poziționeze Canada ca parte importantă în lanțul global de aprovizionare pentru automobile electrice şi au început să fie supuse la presiuni pe plan intern pentru a lua măsuri împotriva Chinei.

În paralel, Canada a semnat acorduri în valoare de miliarde de dolari pentru a aduce principalii constructori auto europeni în toate părţile ale lanţului de aprovizionare pentru automobilele electrice şi a încerca să impulsioneze sectorul manufacturier.

Analiștii se așteaptă ca SUA să anunţe la fel planurile finale de implementare pentru majorările semnificative de tarife. Deși mai nou a apărut ideea de a le interzice complet.

Canada, o economie care depinde de exporturi, care se bazează în principal pe schimburile comerciale cu SUA, a urmărit cu atenție mișcările administrației Biden vizând introducerea unor tarife împotriva automobilelor electrice, panourilor fotovoltaice şi altor produse chineze.

Sectorul auto canadian este puternic integrat cu cel din ţara vecină şi marea majoritatea a vehiculelor produse în Canada, care anul trecut s-au ridicat la 1.5 milioane de unităţi, au fost exportate în SUA.

Cmentariile sunt închise