(video) Paris 2024: Premieră mondială – Noul Renault 4 E-Tech electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Renault 4 rămâne un simbol adevărat, născut ca răspuns la schimbările sociale radicale din anii 1960, în perioada exodului rural, o dată cu apariția clasei de mijloc și noului rol al femeilor. Era o mașină pentru toată lumea și pentru orice scop, un simbol al libertății.

Anunțat la Salonul Auto de la Paris 2022 cu mașina de expoziție 4EVER Trophy, Renault 4 E-Tech electric se bazează pe ADN-ul modelului original pentru a se reinventa ca o mașină compactă versatilă pentru astăzi.

Renault 4 este o poveste de succes, în Franța și în întreaga lume. A fost vândută în 8.135.424 de unități pe cinci continente și în peste 100 de țări în decurs de 30 de ani, devenind cel mai bine vândut model Renault la nivel global.

Construit în Europa (Belgia, Spania, etc), America de Sud (Argentina, Columbia, Peru, etc), Africa (Algeria, Maroc, Africa de Sud, etc) și chiar în Oceania, Renault 4 este și a patra cea mai bine vândută mașină din toate timpurile.

Caracteristici cheie:

Exterior

  • Renault 4 E-Tech electric ocupă o poziție firească în segmentul B, fiind poziționat o treaptă mai sus față de Renault 5 E-Tech electric. Puțin mai mare și mai spațios decât Renault 5 E-Tech electric, poziționarea sa este similară cu cea a lui Captur în raport cu Clio. În timp ce Renault 5 E-Tech electric se adresează clienților urbani, Renault 4 E-Tech electric se adresează unui public mai larg, căutând să convertească pe toată lumea la vehicule electrice, inclusiv familiile tinere.
  • Măsoară 4.14 x 1.8 x 1.57 x 2.62 metri în lungime, lățime, înălțime și ampatament (mai lung cu 80 mm decât al lui R5). Garda la sol de 181 mm este mai mare cu 12 mm decât a lui Captur. Are 1410 kg și poate tracta 750 kg.
  • Toate echipările (Evolution, Techno și Iconic) vin cu jante la 18 inchi. Însă cele de bază sunt din oțel cu niște capace optimizate aerodinamic.
  • Alte referințe la predecesor:
    • Ornamentele din partea superioară a capotei amintesc de grila de pe Renault 4 din anii 1960.
    • În față și în spate, barele de protecție includ un opritor la fiecare capăt. Această caracteristică de design amintește de cârligele care țin barele de protecție ale Renault 4 original. Spre deosebire de cârlige, opritoarele sunt disponibile în garnituri personalizate.
    • Trei linii distinctive sunt sculptate în panourile portierelor. Ele amintesc de protecțiile din plastic ale ușilor de pe Renault 4 GTL original.
    • În spate, forma capsulă a stopurilor este, de asemenea, o trimitere la trecut, la fel ca liniile drepte ale hayonului.
    • Hayonul este ascuns în interiorul barei de protecție pentru un efect wow atunci când îl deschizi.

Vezi și: (video) Reportaj AutoBlog.MD: Primul contact cu noul și simpaticul Renault 5 E-Tech electric

Renault 4 E-Tech electric

Față unică, dar și acoperiș

  • Grila frontală este primul aspect care atrage atenția. Puternic inspirat de Renault 4 original, este totuși unic prin conturul iluminat continuu și logoul Renault în centru.
    • Această grilă este realizată dintr-o singură piesă care unește cele două faruri rotunjite, având un cadru care amintește de garnitura cromată de pe istoricul Renault 4. Conturul atrage atenția deoarece, la fel ca logoul Renault din centru, este iluminat într-o singură linie neîntreruptă de lumină, fără zone întunecate. Această iluminare neîntreruptă într-o singură linie este o premieră mondială pentru un producător auto! Luminile și linia de contur sunt conectate prin iluminarea vizibilă atât atunci când mașina staționează, cât și când este în mișcare.
    • Aceasta a fost o inovație care a necesitat timp considerabil de gândire. Caracteristicile specifice ale structurii – un singur bloc de 1.45 m lungime – au ridicat o provocare majoră pentru echipele Renault și furnizorii săi, Valeo și OP Mobility. Motivul a fost simplu: nu exista o astfel de componentă. Deci, a trebuit să fie creată de la zero.
    • Această piesă de mărime considerabilă trebuia, de asemenea, să îndeplinească cerințele în ceea ce privește durabilitatea, rezistența și siguranța, în special în cazul impactului la nivelul pietonilor.
    • Mai mult, nu s-au făcut compromisuri în ceea ce privește reparabilitatea, deoarece este posibil să fie înlocuită doar sticla din policarbonat, fără  fi nevoie ca întreaga grilă sau farurile să fie schimbate.
Renault 4 E-Tech electric
  • Renault 4 E-Tech electric vine într-o nouă culoare exclusivistă – Verde Hauts-de-France (una din șapte). Ca în cazul predecesorul său, noua generație de modele dispune și de o trapă retractabilă din textil Plein Sud (disponibilă în funcție de piață).
    • Este disponibil pe negru si pe două niveluri de echipare, Techno și Iconic. Barele de plafon dispar pentru a maximiza zona de deschidere, precum și antena, care este de fapt integrată în lunetă.
    • Trapa este fabricată din plastic mai degrabă decât din metal. Țesătura se retrage în trei pliuri în loc de patru.
    • Cu sprijinul partenerilor săi (Webasto și Haartz), Renault a maximizat dimensiunile pentru a obține o lățime de 80 cm și o lungime de 92 cm.
    • Plafonul poate fi deschis în mai multe poziții intermediare folosind un buton (pe cheie sau lângă oglinda retrovizoare interioară) sau prin control vocal.
Renault 4 E-Tech electric

670 de combinații posibile

  • Cu 670 de combinații posibile, există cu siguranță un Renault 4 pentru toată lumea. Această alegere generoasă poate fi explicată prin numărul de culori și jante disponibile, precum și prin alegerea între barele de plafon și trapa retractabilă din material textil, ornamentele personalizate și opțiunile în două tonuri Black sau Extended Black. Această ultimă variantă implică plafonul, capota și o parte din bara de protecție față.
  • Precum pe Renault 5 E-Tech electric, utilizatorii pot personaliza și vârful schimbătorului de viteze, care seamănă cu carcasa unui ruj. Ei pot alege între Numărul 4, WT4, Renault 4 și modelul brățară.
  • O serie de opțiuni de personalizare exterioară sunt, de asemenea, disponibile pentru plafon, capotă, aripi și barele de protecție.
    • Fl4sh: Galben / Albastru Cloud pentru un aspect sportiv;
    • NumbeR4: Argintiu / Cupru pentru o notă șic.
Renault 4 E-Tech electric

O ambianță diferită pentru fiecare echipare

  • La echiparea Evolution, privirea este imediat atrasă de culorile deschise ale tabloului de bord și ale panourilor portierelor, care contrastează cu griul închis al tapițeriei matlasate și cusăturile superioare în culorile steagului francez.
  • Echiparea Techno este despre denim. Țesătura reciclată în albastru închis seamănă foarte mult cu blugii purtați în viața de zi cu zi. Niturile de cupru de pe părțile laterale ale scaunului includ o surpriză pe care scrie: Allez-y vous êtes en Renault 4‘ („Dă-i drumul, ești într-un Renault 4”). Chiar și cusăturile superioare capătă o nuanță de cupru similară cu cea a cusăturilor de pe blugi. Țesătura de tapițerie cu pătrate matlasate se găsește și pe tabloul de bord și pe panourile portierelor.  
  • Echiparea Iconic conferă lui Renault 4 E-Tech electric un aspect șic și sportiv. Scaunele și tetierele au o tapițerie reciclată cu material textil rafinat matlasat negru, parțial reciclat și din surse bio și material textil gri cu panglică galbenă. Culoarea galbenă apare proeminent și în ornamentele interioare, cu designul de brățară pe scaunele din față, bancheta din spate și tabloul de bord, care are, de asemenea, un „Renault 4” gravat cu laser, iluminat din spate.
Renault 4 E-Tech electric

Multifuncțional

  • Renault 4 E-Tech electric poate fi o mașină compactă, chiar și o mașină de oraș, cu o lungime de 4.14 m, dar este totuși spațioasă. Pe lângă faptul că oferă spațiu pentru cinci persoane astfel încât să călătorească confortabil, are un portbagaj de 420 de litri (35 de litri sub forma unui planșeu) care este ușor accesibil cu un prag de încărcare coborât și hayon electric.
    • Hayonul se extinde până la bara de protecție, pentru un prag de încărcare de doar 61 cm înălțime, cu 10 cm mai jos, în medie, decât concurența!
    • În portbagaj pot fi găsite până la șase cârlige și o bandă de cauciuc de fiecare parte.
  • Mai mult, scaunul pasagerului din față de pe Renault 4 E-Tech electric este rabatabil complet, o caracteristică neregăsită pe niciun alt vehicul electric de această dimensiune. Astfel, în habitaclu pot fi încărcate obiecte lungi de 2.2 metri.
  • Cu ampatamentul de 2.62 metri, spațiul pentru genunchi în rândul doi este de 16.4 cm, similar cu cel al lui Captur, cu bancheta din spate ușor împinsă înapoi. Spațiul pentru cap (85.3 cm) este deosebit de generos pentru un vehicul din segmentul B și este similar cu cel al Captur.
  • În total, habitaclul include 23.3 litri de spațiu de depozitare.
Renault 4 E-Tech electric

Platformă electrică unică pentru o gamă largă de funcții

  • Renault 4 E-Tech electric este al doilea vehicul din gama Renault care este construit în întregime pe AmpR Small. Renault 5 E-Tech electric și Renault 4 E-Tech electric împart 68% din componentele lor.
  • Renault 4 E-Tech electric este primul vehicul Renault care dispune de funcția One Pedal. Disponibilă de la echiparea Techno în sus, funcționează la primele trei moduri de frânare regenerativă. Ca în cazul lor, este activată de la padelele de pe volan.
    • Funcția One Pedal se reactivează automat la viteze de peste 12 km/h. De asemenea, este dezactivat atunci când sistemul avansat de control al tracțiunii Extended Grip este în modul „Snow”.
  • Suspensia față a fost preluată de la Clio, Captur și Renault 5 E-Tech electric. Aceasta a fost optimizată aici prin adăugarea unui sistem de direcție cu un raport de transmisie scurt (14:5) pentru un confort sporit. Diametrul de bracaj este de doar 10.8 metri.
    • În același mod ca și pe Renault 5 E-Tech Electric, suspensia spate are geometrie multi-link.
    • Un accent deosebit a fost pus pe amortizare pentru a-l face mai flexibil.
  • Renault 4 E-Tech electric primește și un nou sistem de frânare dinamică, care combină frânarea și ESP în același modul. Beneficiile sunt duble: mai puțin spațiu ocupat sub capotă și cuplarea mai rapidă a sistemului automat de frânare de urgență (timp înjumătățit).
  • Este disponibil cu sistemul avansat de control al tracțiunii Extended Grip (standard sau opțional, în funcție de echipări). Acesta este combinat cu anvelope pentru orice vreme și două moduri noi accesibile din setările MULTI-SENSE: Snow (cuplu mai mic de la 0 la 50 km/h) și All-terrain (cuplu mai mare de la 0 la 80 km/h).
    • Ambele moduri folosesc controlul tracțiunii pentru ca vehiculul să funcționeze fără probleme pe suprafețe alunecoase. Cuplul motorului este reglat electronic în funcție de aderență și feedback-ul ESP. În ambele cazuri, controlul tracțiunii va fi mai puțin activ pe cele două roți din față.
  • Pentru un confort acustic premium, izolarea fonică se bazează pe aceleași standarde înalte ca restul modelelor electrice recente din gama Renault.
    • Coconul inteligent și patentat este un tip de absorbant de nouă generație care izolează bateria de habitaclu. Aceasta este cea mai bună soluție de pe piață disponibilă astăzi.
    • Suspensia motorului dispune de un sistem de filtrare dublă care folosește greutatea încărcătorului pentru a absorbi vibrațiile acustice ale motorului (un câștig de 10 dB), contribuind la liniștea din interior.
    • Un parbriz acustic este standard pe toate versiunile.
  • În plus, o pompă de căldură menține confortul termic în habitaclu, funcționând cu sistemul High Voltage Coolant Heater.
Renault 4 E-Tech electric

Un pachet simplu și cuprinzător pentru motoare, baterie și încărcare

  • Motorul Renault 4 E-Tech electric este mai compact decât motorul de pe Mégane E-Tech electric și Scenic E-Tech electric, pe care se bazează. Acesta rămâne fidel tehnologiei sincrone cu rotor înfășurat preferat de Renault. Deoarece nu are magneți permanenți, nu folosește elemente rare, reducând astfel impactul asupra mediului.
  • Modelul are un electromotor cu 150 CP/245 Nm. Poate realiza 0-100 km/h în mai puțin de 8.5 secunde. Viteza maximă este limitată electronic la 150 km/h. Bateria NMC de 52 kWh (mai ușoară de 300 kg) permite o autonomie de până la 400 km. Suportă încărcare cu maximum 100 kW (15-80% în 30 minute).
  • Există și o versiune inferioară cu 120 CP/225 Nm + baterie de 40 kWh (peste 300 km autonomie). Suportă încărcare cu maximum 80 kW (15-80% în 30 minute).
  • Toate versiunile Renault 4 E-Tech electric vin cu un încărcător bidirecțional AC de 11 kW. Include funcțiile V2L (vehicle-to-load) pentru conectarea unui dispozitiv de 220V la bateria vehiculului și V2G (vehicle-to-grid) pentru alimentarea cu energie electrică în rețea și economisirea cu până la 50% la încărcarea la domiciliu.
Renault 4 E-Tech electric

Tehnologie și mai conectată, interactivă și sigură

  • Este, de asemenea, al doilea vehicul din gamă care dispune de avatarul reno, un amic virtual util de călătorie, împreună cu ChatGPT.
  • Panoul de bord poate fi de 7 sau 10.1 inchi. Ecranul multimedia central măsoară 10 inchi pe toate versiunile. Dispune de sistemul OpenR Link cu Google încorporat.
  • În funcție de versiune, este livrat cu un sistem audio premium Harman Kardon (410 W), deja prezent pe Scenic E-Tech electric.
  • Renault 4 E-Tech electric este la egalitate cu segmentele de piață superioare, nu numai pentru sistemele sale de asistență (ADAS), ci și pentru siguranță și parcare.
    • La fel ca la Renault 5 E-Tech electric, dispune de alerte pentru atenționarea șoferului și frânare automată de urgență la mersul în marșarier, precum și senzori față și spate cu menținerea benzii și alertă de ieșire sigură a pasagerilor.
    • Aceste sisteme de asistență la conducere sunt rareori întâlnite în segmentul B și chiar depășesc cerințele noului GSR II (General Safety Regulation II).
  • La drum, Active Driver Assist este o delegare de conducere de nivel 2, care combină controlul inteligent al vitezei de croazieră adaptiv cu funcția Stop & Go și asistența la centrarea benzii.
    • În plus, pentru a îmbunătăți siguranța vehiculului și a ocupanților săi după un impact inițial, sistemul de frânare automată post-accident blochează automat frânele vehiculului în caz de coliziune. Acest lucru este pentru a reduce consecințele oricăror coliziuni secundare și potențialul impact suplimentar.

Renault Group și-a luat angajamentul de a construi Renault 4 E-Tech în Europa, la Ampere ElectriCity. Vehiculul va fi asamblat la Maubeuge, motorul la Cléon și bateria din martie 2025 la Douai. Renault 4 E-Tech electric presupune 1200 de piese, cu două treimi mai puține decât are un Kangoo. Prețul de start va fi de aproximativ 30.000 de euro.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise