Adio Iskra, AvtoUragan şi altele de genul? Noul radar mobil testat în Moldova îşi demonstrează eficienţa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cam de la mijlocul lunii ianuarie, IGP a anunţat startul unei perioade în care este testat un sistem automatizat capabil să depisteze contravenții la 360 de grade. Toată tehnica necesară s-a montat într-un automobil nemarcat, care se deplasează nestingherit în trafic printre alte maşini.

Perioada de teste (în care nu se împart amenzi prin intermediul platformei) va dura două luni şi deja există rezultate care îi demonstrează eficienţa. După o primă mini statistică, astăzi poliţia a publicat-o pe a doua.

Doar pe parcursul weekendului trecut, singura maşină cu sistemul inteligent EUNOMIA TRAFFIC a fixat în regim digital 1.884 de abateri rutiere! Aceasta a fost implicată la monitorizarea traficului rutier doar pe străzile capitalei, precum și pe traseele R6 și M5, sistemul electronic constatând:

  • depășirea limitei de viteză – 1.868 de cazuri;
  • necuplarea centurii de siguranţă – 5 cazuri;
  • neacordarea priorității pietonilor – un caz;
  • nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră – 9 cazuri;
  • încălcarea regulilor de circulaţie de către pietoni şi alţi participanţi la circulaţia rutieră – un caz.

Pentru o comparație, conform statisticii de weekend a INSP, în toată ţara au putut fi depistaţi doar 850 de vitezomani, prinşi cu radare de generaţie veche.

Menționăm că Poliția Națională a preluat din occident și testează sistemul rutier inteligent în vederea dezvoltării practicilor europene privind constatarea complet automatizată a contravențiilor. Interacțiunea dintre angajații poliției şi participanții la trafic va fi astfel minimizată, iar tehnica pur şi simplu îşi va face treaba.

Cmentariile sunt închise