Autoritățile Republicii Moldova vor lua la puricat diplomele tuturor celor care fac drumuri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Autoritățile Republicii Moldova vor lua la puricat diplomelor/certificatelor/atestărilor tuturor celor care fac inclusiv drumuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o postare pe Facebook.

Se întâmplă după ce a primit mai multe sesizări despre ”profesioniști” care nici nu au studiile necesare în acest sens.

Drumuri Moldova
FOTO: ASD

Ministrul declară despre descoperirea a ceva putred la mijloc

„Calitatea în construcții începe cu diriginții de șantiere, proiectanții, elaboratorii de devize, responsabilii tehnici, verificatorii de proiecte etc. Pe scurt, cu oamenii care sunt atestați să construiască bine. Din păcate, în ultima perioadă primesc tot mai multe sesizări că ceva e putred la mijloc. Recent, am fost sesizat referitor la prezentarea documentelor/diplomelor false la solicitarea atestării tehnico-profesionale. Săptămâna trecută, în cadrul comisiei pentru atestare, s-a decis suspendarea certificatelor a șapte specialiști. Unul dintre ei a falsificat diploma de studii, lucrul confirmat și de Universitatea Tehnică din Moldova. În acest sens am sesizat organele de drept ca să se expună. Lucrurile nu pot continua așa.

Care sunt următorii pași? Am solicitat verificarea suplimentară a tuturor dosarelor, inclusiv a celor care deja au fost atestați. La moment, avem peste 1500 de diriginți de șantier, 641 de diriginți de lucrări specializate, 1137 de responsabili tehnici, 343 de responsabili de lucrări specializate, 945 de proiectanți, 138 de verificatori, 150 de specialiști de laboratoare, 77 de experți tehnici și 264 de elaboratori de devize.

Acești oameni sunt responsabili de construcția clădirilor, sistemelor inginerești (apeduct, gazoduct, rețele electrice), drumurilor etc. De aceea, vom evalua fiecare dosar și vom solicita suspendarea/retragerea certificatele de atestare tehnico-profesională în caz de depistare a ilegalităților. Trebuie să ne asigurăm că fiecare centimetru construit și dat în exploatare corespunde tuturor cerințelor, este de calitate și este executat conform legii.

Oamenii au dreptul să meargă pe drumuri bune, să locuiască în case construite calitativ și să aibă acces la servicii care corespund standardelor europene.”

‼️ Calitatea în construcții începe cu diriginții de șantiere, proiectanții, elaboratorii de devize, responsabilii…

Posted by Andrei Spînu on Tuesday 16 April 2024

Vezi și: Moldova: Guvernul a decis câți bani investește în drumurile naționale în 2024

Cmentariile sunt închise