FIA a adoptat un nou format al curselor Sprint din Formula 1

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cursele de Sprint programate în Campionatul Mondial de Formula 1 vor deveni evenimente de sine stătătoare, cu o nouă sesiune de calificări, care va înlocui ultimele antrenamente libere, la şase Mari Premii din sezonul 2023, începând cu cel din Azerbaidjan, programat pentru acest weekend!

Comisia pentru Formula 1 a Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), din care fac parte reprezentanţii celor zece echipe, a votat în unanimitate noile modificări, cu ocazia unei reuniuni care a avut loc marţi la Geneva.

Decizia a fost aprobată printr-un vot electronic de către Consiliul Mondial al Sportului cu Motor.

Concret, când vor fi curse Sprint, piloţii nu vor mai efectua decât o singură sesiune de antrenamente libere în weekend (vineri), urmată de calificări “clasice” în cursul după-amiezii, care vor stabili grila de start a Marelui Premiu de duminică.

Ziua de sâmbătă va fi în totalitate dedicată Sprintului. Piloţii vor reveni pe pistă pentru o a doua sesiune de calificări (denumită “Sprint Shootout”), pe acelaşi model ca cea de vineri, dar mai scurtă, care va stabili ordinea de start pentru cursa de Sprint care se va disputa în aceeaşi zi.

Pornind de la aceasta, procesul de aplicare a penalităților la evenimentele F1 Sprint a fost stabilit după cum urmează: orice penalități pe grilă suportate în primul antrenament sau în calificări se vor aplica cursei; orice penalități de grilă suportate în timpul Sprint Shootout se vor aplica Sprintului; orice penalități de grilă suportate în Sprint se vor aplica cursei.

Până în prezent, în weekend-urile cu probe de Sprint, piloţii disputau calificări clasice, vineri, care stabileau ordinea de start în cursa de 100 km programată sâmbătă, care definea ea însăşi ordinea de start în Marele Premiu de duminică.

Potrivit FIA, noul format „îi va stimula şi mai mult pe piloţi să ruleze la capacitate maximă sâmbăta”, deoarece de obicei nu îşi asumau toate riscurile la Sprint, pentru a-şi asigura poziţia pe grilă pentru cursa principală.

„Acest lucru va spori spectacolul weekend-urilor de Sprint şi va spori acţiunea pe pistă pentru fanii din întreaga lume”, a precizat FIA într-un comunicat.

Alocarea punctelor la finalul Sprintului rămâne neschimbată: doar primii opt piloţi vor obţine puncte în campionat, de la opt la un punct.

Noua modificare vine la doi ani de la introducerea curselor de Sprint, care sunt menite să ofere divertisment suplimentar pe parcursul celor trei zile de Grand Prix. În afara Azerbaidjanului, noul format va fi aplicat, de asemenea, cu ocazia altor cinci Mari Premii: în Austria (2 iulie), Belgia (30 iulie), Qatar (8 octombrie), SUA (Austin, 22 octombrie) şi Brazilia (5 noiembrie).

Cmentariile sunt închise