(foto) Patru în unul. Prototipul Toyota Corolla Cross H2 combină părţi componente a câtorva maşini

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota mai prezintă un prototip de maşină alimentată cu hidrogen, după ce mai devreme ne-a informat că intenţionează să facă un Hilux H2. Interesant este de remarcat că ambele autovehicule experimentale au fost anunţate doar prin intermediul diviziei europene a companiei. Un semn că produsele de serie vor fi valabile în viitor şi în Europa?

Cum explică Toyota intenția de a propune maşini consumatoare de hidrogen?

Într-o lume în care nevoile clienților și mediile de piață variază dramatic, abordarea Toyota față de neutralitatea carbonului este de a dezvolta și oferi mai multe tehnologii pentru a sprijini clienții în călătoriile lor individuale către zero emisii.

Această abordare multi-tehnologie (propulsie electrică cu baterii şi pile de combustie, hibridă electrică şi plug-in hybrid) oferă clienților Toyota din peste 170 de țări și regiuni de vânzări din întreaga lume posibilitatea de a-și reduce amprenta de carbon astăzi – indiferent de mediile lor și nevoile lor zilnice.

De asemenea, Toyota crede cu fermitate că este prea devreme să se concentreze pe o singură soluție cu zero emisii și, prin urmare, dezvoltă simultan tehnologia hydrogen fuel cell, alături de cea cu baterii electrice.

Dezvoltarea combustiei hidrogenului prin motorsport

Anul acesta Toyota, prin echipa Rookie Racing, a participat la toate cursele de anduranță din campionatul japonez Super Taikyu cu un GR Corolla H2. În tot acest timp, însuși președintele Toyota, Akio Toyoda, sub pseudonimul său „Morizo”, a luat volanul în fiecare cursă pentru a evalua și a contribui la dezvoltare.

În afara Japoniei, în luna august a acestui an, un vehicul Toyota cu motor pe hidrogen a circulat pentru prima dată pe drumurile publice europene, când GR Yaris H2 a fost pus la încercare într-o cursă demonstrativă la WRC din Ypres, Belgia.

Această activitate regulată și intensă în motorsport a contribuit la accelerarea activității de dezvoltare și a progresului tehnic. De exemplu, de-a lungul unui sezon Super Taikyu, Toyota a reușit să crească puterea de ardere a hidrogenului cu 24% și cuplul cu 33%, atingând performanța dinamică inovatoare la egalitate cu un motor tradiţional pe benzină! În plus, autonomia a fost extinsă cu aproximativ 30%, iar timpul de realimentare a fost redus de la aproximativ cinci minute la un minut și jumătate. 

Pe lângă utilizarea hidrogenului, Toyota lucrează împreună cu multe părți interesate în domeniile producției și transportului de hidrogen ecologic, cu mediul solicitant al sporturilor cu motor ca banc de testare, creând o gamă largă de prietenii dincolo de granițele industriei pentru a ajuta la realizarea unei societăţi neutre din punct de vedere a emisiilor.

Conceptul Corolla Cross H2

Tot acest progres tehnologic descris anterior le-a oferit inginerilor Toyota încrederea necesară pentru a crea un prototip de mașină stradală – Corolla Cross H2 Concept.

Crossoverul a fost dotat cu motorul turbo cu 3 cilindri de pe modelul de serie GR Corolla şi tehnologia de injecție directă de înaltă presiune cu hidrogen, luată din motorsport (de la GR Corolla H2), alături de rezervoare similar ambalate celor de pe noul Mirai. Cu toate aceste agregate, maşina rămâne capabilă să transporte cinci pasageri și bagajele acestora. 

Evaluarea în lumea reală se desfășoară în prezent împreună cu dezvoltarea digitală în curs, vehiculul urmând să înceapă în curând testele de iarnă în nordul Japoniei.

Meritele cheie ale arderii hidrogenului includ capacitatea de a valorifica tehnologiile existente ale motoarelor cu ardere internă, timpii de realimentare rapizi și reducerea clară a utilizării și necesității unor minereuri rare, cum ar fi litiu și nichel. Prin adaptarea tehnologiilor existente și prin valorificarea în continuare a investițiilor existente, combustia hidrogenului ar putea duce la soluții de reducere a carbonului pe scară largă și accesibile mai rapid.

Astăzi, Toyota a ajuns la aproape 40% pe calea comercializării unor produse precum este acest Corolla Cross H2 Concept. Încă nu se poate spune dacă tehnologia va ajunge la maturitate pentru mașinile stradale de serie, dar există fără îndoială o oportunitate clară în motorsport.

Cmentariile sunt închise