INP își dorește ca șoferii care încalcă viteza să rămână mai ușor fără permis

INP s-a gândit în prag de 2020 cum să facă regulă în pedepsirea vitezomanilor pe drumurile noastre. Disciplinarea nu va avea loc doar prin sancţiuni “cinstite”, ci şi prin suspendarea pe loc a permisului de conducere, la cel mai direct mod vorbind!

Potrivit șefului Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sîrbu, a fost pregătită o iniţiativă de modificare a legislaţiei, deja înaintată spre examinare, menită inclusiv să înăsprească sancțiunile pentru vitezomani. Cea mai mare noutate este că unor astfel de şoferi li se va suspenda dreptul de conducere pentru o perioadă cuprinsă între 30 de zile și până la șase luni, în funcție de cât de mult au depășit limita de viteză admisă.

Mai mult, pentru a obţine înapoi dreptul legal prin care poate fi exercitată conducerea vehiculelor, vitezomanii vor trebui să treacă un test!

“În prezent, la capitolul sancţiuni pentru depăşirea limitei de viteză avem doar trei aliniate: pentru depăşire cu 10-20 km/h, cu 20-40 de km/h și cu peste 40 de km/h. Respectiv, dacă conducătorul încalcă cu 90 de km limita de viteză sau mai mult, sancțiunea este unică cu cea pentru 10-20 km/h, ceea ce considerăm că nu este corect și proporțional cu fapta. Respectiv, ne-am propus ca prin acest proiect să instituim 8 aliniate care să reglementeze mai precis situaţia!

De exemplu, dacă încălcarea limitei de viteză este cu peste 40 km de la limita stabilită, va fi sancționată inclusiv cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. În cazul în care șoferul încalcă cu 60-80 de km limita de viteză, îi va fi suspendat dreptul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile ş.a.m.d.

În cazul în care pe parcursul aceluiași an se va încălca repetat prevederile legale și un şofer a fost prins că a încălcat din nou limita de viteză cu 40-60 de km/h de exemplu, dreptul de conducere îi va fi suspendat pe o perioadă dublă, până la şase luni. În prezent, suspendarea permisului, dreptului de a conduce în cazul comiterii acestor încălcări nu este prevăzută în legislaţie”, a declarat reprezentantul INP în cadrul unei emisiuni de la Radio Sputnik Moldova.

Printre altele, cei de la INP propun ca permisul de conducere să fie ridicat pe loc de către inspectorul de patrulare care îl trage pe dreapta pe vitezoman și nu în urma deciziei instanței de judecată, așa cum se întâmplă în prezent!

O altă prevedere este că după expirarea termenului de suspendare a dreptului de a conduce un mijloc de transport, șoferul își va putea primi permisul auto abia după ce va susține un test. Dacă îl va pica, termenul de suspendare va fi extins cu alte 30 de zile şi situaţia se va repeta până când testul nu va fi susţinut!

Totodată, în cazul în care vitezomanul prins nu are un permis de conducere asupra sa sau l-a uitat acasă, acesta va trebui în termen de cinci zile să-l prezinte autorităţilor, iar dacă nu o va face i se va prelungi termenul de suspendare cu alte 30 de zile.

Încă o prevedere nouă ar fi că pentru toate încălcările care vor fi constatate prin intermediul sistemului de supraveghere a traficului rutier să răspundă exclusiv proprietarul autovehiculului, chiar dacă la volan în momentul respectiv se afla o altă persoană căreia i-a fost înmânat temporar.

Proiectul pregătit de INP se află la o etapă de examinare. Respectiv, propunerile vor fi valabile doar în cazul în care vor fi aprobate pozitiv de Guvern și Parlament.

Vezi şi:

Le-a crăpat răbdarea! INP anunţă despre pregătirea unor noi amenzi de până la 500 de euro pentru depăşirea limitei de viteză

Moldova: Numărul şoferilor depistaţi fără permise de la începutul anului şi suma totală a amenzilor acordate

Incredibil! Peste 90% din capturile camerelor de supraveghere ale traficului din Chișinău nu pot fi folosite pentru amenzi

Cmentariile sunt închise