Moldova: Stabilirea preţurilor la carburanţi va trece din nou sub controlul autorităţilor

Stabilirea preţurilor la carburanţi va trece din nou sau mai bine spus înapoi sub controlul autorităţilor! De plafonarea preţurilor la produsele petroliere comercializate în staţiile de alimentare cu carburanţi din ţară, în baza cotaţiilor internaţionale la petrol, se vor ocupa cei de la ANRE, după o pauză de puţin peste un an.

Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu. În urma analizei efectuate în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a prețurilor, instituit la recomandarea președintelui țării, s-a luat decizia de revenire la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți.

“Modificările legislative corespunzătoare vor fi aprobate de Guvern în timpul apropiat”, a spus Chicu.

FOTO: nbcnews.com

Amintim că, până la modificările care urmează, în conformitate cu cele operate la Legea privind piața produselor petroliere şi care mai sunt valabile în prezent, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

Astfel, prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se calculează în baza următoarelor componente:

  • Prețul de import a produselor petroliere;
  • Cota accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
  • Cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul;
  • Rentabilitatea aplicată.

De menţionat că politica bugetar fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5.960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult decât în anul 2019, pentru motorină – 2.508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult decât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat 3.580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult decât în anul 2019.

După ce în ianuarie curent, mai multe rețele de staţii de alimentare au afișat noi prețuri la pompă și anume cu 3-12% mai mari decât anterior, iată că în ultimele ore acestea au fost coborâte în mediu cu 20-25 de bani.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

Moldova: Taxa de drum ar putea fi exclusă şi inclusă în accizul formării preţurilor la carburanţi

AutoBlog.MD: De ce a crescut prețul la combustibil în Republica Moldova

Ţările din regiune cu cei mai ieftini sau scumpi caburanţi! Pe ce loc se clasează Republica Moldova

Prețurile la combustibili în Moldova în comparație cu alte state din regiune

Cmentariile sunt închise