Motivul real pentru care Herbert Diess a fost înlăturat de la conducerea Volkswagen Group
Discordia din ultimii ani de la divizia software a grupului VW – CARIAD – a împins înapoi termenii de lansare a mai multor noi modele importante, printre care Porsche Macan electric şi mașinile autonome Project Artemis de la Audi. Acest lucru spune multe despre starea unui jucător cheie din industria auto și că problemele de software sunt principalul motiv care l-au costat pe Herbert Diess meseria.
Consiliul de Supraveghere al Volkswagen AG l-a demis vineri, 22 iulie 2022, pe Herbert Diess din funcția de CEO, după ce întârzierile severe de dezvoltare a software-ului in-house au determinat amânarea lansărilor programate a noilor mașini electrice Porsche, Audi și Bentley. Acest lucru a fost de nesuportat de către conducerea concernului, având în vedere că, la fel, nişte probleme de software au amânat debutul modelelor ID ale VW, iar clienții sunt încă nevoiți în prezent să-şi ducă maşinile la dealeri pentru a primit actualizările pe care compania s-a chinuit să le facă şi să le trimită prin tehnologia OTA.
Diess, de asemenea, nu a făcut suficient pentru a-şi face aliați și a devenit din ce în ce mai izolat din cauza stilului său de conducere, unul care epuizează personalul de orice energie pozitivă și nu oferă recunoaștere pentru eforturi. În încercarea sa de a transforma Volkswagen într-un lider al vehiculelor electrice, el s-a ciocnit în mod repetat cu liderii de sindicate, avertizând că VW pierde în fața Tesla și că trebuie să reducă mii de locuri de muncă.
Dar eșecurile de la divizia CARIAD au erodat în cele din urmă sprijinul lui Diess din partea clanului Porsche-Piech. Încă în decembrie 2021, VW și-a revizuit Consiliul de Administrație, deposedându-l pe Diess de unele responsabilități, în timp ce îl însărcina să se întoarcă în jurul CARIAD. Deși de atunci s-au rearanjat multe lucruri, Diess nu a reușit să facă faţă problemelor şi să le elimine.
Discordia de la CARIAD a schimbat mult termenii de lansare a unor noi modele importante, inclusiv noul Macan electric, un SUV de mare volum pentru Porsche, companie care planifică să facă o ofertă publică inițială la bursă în trimestrul IV din acest an. Marca intenționează, de asemenea, să lanseze un SUV electric emblematic, cu numele de cod K1, care va sta deasupra modelelor Macan și Cayenne.
În plus, lansarea noii linii de maşini electrice Artemis de la Audi a fost amânată cu aproximativ doi ani, până în 2027. Iar marca Bentley ar putea să nu meargă complet electric până la sfârșitul acestui deceniu, așa cum era planificat, din cauza acelorași probleme de software.
„Preluarea cârmei CARIAD pare să fi fost începutul căderii lui Diess”, a declarat Matthias Schmidt, un analist auto independent cu sediul la Berlin, pentru Autonews. Soluțiile VW la provocări tind să reflecte statutul său de hipopotam industrial: este capabil să arunce mulți bani și oameni la problemele sale. Dar modernizarea companiei pentru era digitală va aduce noi talente și va contribui la construirea de abilități în afara zonelor sale tradiționale de experiență.
La momentul de față, șoferii moderni din occident solicită din ce în ce mai mult interfețe de utilizator intuitive și servicii care ar putea crea noi fluxuri de venituri, dacă sunt făcute corect. „Software-ul este cheia viitorului”, a scris pe Twitter Elon Musk atunci când unul dintre adepții săi a întrebat despre schimbarea directorilor executivi de către VW.
Herbert Diess cu siguranță că nu era lipsit de ambiție. Ultimul său plan de cheltuieli prevedea investirea a 89 de miliarde de euro în software și mașini electrice în următoarea jumătate de deceniu. VW a declarat anul trecut că va angaja în cele din urmă 10.000 de persoane doar în cadrul diviziei sale software, ceea ce ar face-o una dintre cele mai mari companii IT din Europa.
Cu doar trei săptămâni în urmă, Diess a tachinat investiții majore în China pentru a angaja câteva mii de ingineri software pe cea mai mare piață auto. Miza a fost, de asemenea, clară. Diess se referea în mod regulat la eșecul Nokia de a răspunde la apariția iPhone-ului și convingerea sa că funcționalitatea de auto-conducere ar aduce o transformare și mai fundamentală a industriei decât trecerea la puterea bateriei.
VW apelează acum la șeful Porsche, Oliver Blume, fiind mai mult un jucător de echipă și navigator perspicace al diferitelor facțiuni ale grupului. Spre deosebire de Diess, Blume nu este o prezență mare pe rețele de socializare, dar a dovedit că poate recunoaște tendințele auto. Fostul stagiar Audi care conduce Porsche din 2015 a promovat Taycan, primul model electric al mărcii de mașini sport, care acum se vinde mai bine decât 911.
Scoaterea VW din mlaștina software nu va fi un lucru ușor. Analistul german Matthias Schmidt a declarat că Blume trebuie să aducă o schimbare culturală mai profundă la CARIAD pentru a face lucrurile să funcționeze și se îndoiește că managerii auto germani vor putea repara afacerea pe cont propriu: „Ar fi trebuit să-i vâneze cu capul pe cei mai buni oameni din Silicon Valley. Nu poți fi un lider în software cu oameni din industria automotive.”
În timpul deliberărilor de săptămâna trecută, CEO-ul Porsche, Oliver Blume, a apărut drept moștenitor, cu o istorie lungă a pozițiilor operaționale cheie ocupate la VW și istoricul de întinerire a companiei de mașini sport. Pe măsură ce membrii Consiliului de Supraveghere a VW Group au cântărit avantajele și dezavantajele punerii la conducere a unui nou lider, au început să se încline spre a face o schimbare.
La câteva ore după ce Diess s-a întors dintr-o deplasare din Chattanooga (SUA), a aflat despre intenţia conducerii şi i s-au dat 24 de ore să răspundă. După ce s-a consultat cu consilierii juridici, a decis că era timpul să plece. Diess l-a informat despre asta vineri pe președintele VW, Hans Dieter Pötsch. O reuniune a Consiliului de Supraveghere, format din 20 de membri, a fost convocată pentru ora 16:30 în Germania. Cu 15 minute înainte de începerea ședinței, membrii prezidiului și-au informat taberele respective că înlocuitorul lui Diess era pe ordinea de zi. Şi Consiliul de Administrație a votat în unanimitate pentru înlăturarea lui.
Diess, care va rămâne cunoscut drept managerul care a implementat cea mai mare lansare de vehicule electrice din industrie, îi va face loc lui Blume în puțin peste o lună. Probabil că mai are dreptul să fie plătit integral conform contractului său care era valabil până în octombrie 2025. În funcție de rezultatele operaționale ale producătorului auto și de performanța acțiunilor, suma ar putea ajunge la peste 30 de milioane de euro.
Cmentariile sunt închise