Un nor de praf din Sahara va afecta Moldova în zilele următoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacă v-ați plănuit să vă spălați mașina astăzi, ar fi de preferat să mai așteptați încă două sau trei zile până când valul de praf din Sahara va trece de țara noastră.

Praful saharian ajunge astăzi în Moldova

Instituțiile de specialitate europene și din România au emis avertizări referitoare la un nor de praf saharian. Acesta este primul val care transportă praf din deșertul african până în inima Europei. După ce mai multe țări au fost afectate, acest fenomen este deja la granița Moldovei. Țara vecină, România, a resimțit din plin efectele acestuia. În plus, direcția vântului favorizează norul de praf să ajungă și în țara noastră în cursul zilei de azi, 28 martie. Cu un an în urmă, am mai avut parte de o asemenea furtună de praf în nordul Moldovei.

Schimbările climatice din ultimele decenii au dus la creșteri masive de temperaturi. Luna trecută, spre exemplu, a fost cea mai călduroasă lună februarie din istorie. Inițial se credea că la fel se va întâmpla și cu luna martie. Doar că apariția norului de praf din Sahara i-au pus în dilemă pe cercetători. Din cauza acestuia, luminozitatea soarelui va fi mai scăzută. Prin urmare, nici capacitatea de încălzire a astrului nu va fi la fel de puternică.

Valul din Sahara ne afectează pe toți

Fenomenul de transport de praf saharian în Moldova nu este unul nou. Acesta s-a mai întâmplat și cu alte ocazii. Efectele acestui val de praf vor fi resimțite în primul rând de către persoanele cu sensibilități respiratorii. De asemenea, pot fi afectate și persoanele care au alergii la praf. De asemenea, va fi afectată capacitatea de producție a energiei electrice cu panouri solare.

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din UE precizează că efectele norului de praf vor fi vizibile astăzi și în zilele următoare. Este pentru prima dată în 2024 când ne vom confrunta cu asemenea problemă. Nu este exclus ca pe parcursul anului să mai întâlnim acest fenomen. În funcție de intensitatea norului, cerul va fi ușor roșiatic seara și dimineața. În plus, se vor accentua depunerile de praf.

În această perioadă dacă veți găsi autoturismul dumneavoastră acoperit cu un praf roșiatic, nu-l spălați cu periile. Alegeți o spălătorie cu jet de apă sau una cu autoservire. Particulele de praf saharian au o duritate foarte ridicată. În timpul spălării cu perii rotative sau manuale, acestea vor afecta vopseaua automobilelor. De asemenea, ați putea amâna cu două-trei zile o spălare temeinică. Prezența prafului în atmosferă poate persista câteva zile.

Dacă aveți de mers la drumuri lungi, asigurați-vă că aveți suficient lichid de spălat parbrizul și ștergătoare în stare bună. De asemenea, trebuie să știți că în funcție de amploarea fenomenului, filtrele de polen ale mașinilor se pot înfunda. Cu toate acestea, este de preferat să folosiți sistemul de ventilație și nu deschiderea geamurilor. Astfel, veți putea menține o calitate mai bună a aerului în salonul de pasageri.

Cmentariile sunt închise