S-a întâmplat! Fisker Inc. a depus cererea de faliment
Epopeea cu prăbușirea companiei americane Fisker Inc. a început în luna februarie, când s-a aflat despre gravele dificultăți financiare. Acum toată istoria s-a încheiat în mod oficial. Henrik Fisker, designerul auto danez, a depus o cerere la judecătoria statului Delaware pentru a-și declara compania falimentată!
Fisker a cerut luni seara, într-o primă fază, protecție prin legea falimentului, în timp ce producătorul american de vehicule electrice încearcă să își salveze operațiunile prin vânzarea de active și restructurarea datoriilor, după ce a consumat bani în încercarea de a accelera producția SUV-urilor Ocean.
În declarația de faliment Fisker Group Inc a estimat active de la 500 milioane până la 1 miliard USD și pasive între 100 și 500 milioane USD.
În jos a luat-o rapid
La sfârșitul iernii, în presă au apărut informații despre pierderi de 463 de milioane de dolari. Și acestea au fost înregistrate doar în ultimul trimestru al lui 2023. S-a mai aflat despre concedierea a 15% din personal și despre căutarea activă a unui “mare producător auto” pentru continuarea cooperării.
Până atunci, negocierile cu un potențial investitor erau deja în curs de desfășurare de luni de zile. Dar, în mod clar, nu au fost deloc ușoare. Henrik Fisker nu cerea doar o nouă injecție financiară, ci și o platformă electrică gata pregătită, dar și o unitate de producție în SUA.
În mod surprinzător, dar un astfel de partener ar fi fost găsit: potrivit Reuters, ar fi fost Nissan, care era interesat de pickup-ul Alaska pe care să-l folosească drept bază pentru un produs similar propriu. Pentru aceasta Fisker părea să ceară relativ puțin – puțin peste 400 de milioane de dolari. Cu toate acestea, ceva a mers prost, iar Nissan a refuzat să negocieze și să continue cooperarea.
Drept urmare, Fisker a rămas fără mijloace de subzistență. A încetat să-și mai tranzacționeze acțiunile la bursă după prăbușirea colosală a acestora. În martie, prețul acțiunilor a scăzut de zece ori, după care au apărut zvonuri că Henrik Fisker a angajat avocați specializați în proceduri de faliment.
Vezi și: Șeful Fisker și-a scos casa în vânzare pentru a-și salva cumva compania de la faliment
Denumirea primului model a adus ghinion?
În tot acest context, singurul model de producție, Ocean, s-a scufundat într-un adevărat ocean de probleme și recenzii negative. S-a dovedit că stă prost la majoritatea capitolelor, de la sisteme electronice defecte până la calitatea slabă a construcției, inclusiv a frânelor.
În 2023, compania a vândut doar 4929 de mașini din peste 10.000 produse. Iar din lipsa banilor în 2024 a început să reducă prețurile: de la 39 la 25 mii de dolari (sau chiar 20.000$ pentru angajați)!
Puținii proprietari “fericiți” s-au confruntat cu lipsa pieselor de schimb și a unui serviciu de garanție adecvat și, ca urmare, producția prin contract la fabrica austriacă Magna Steyr a fost oprită. Bineînțeles, proiectele planificate precum Pear, Ronin și Alaska au rămas nerealizate.
Va cumpăra cineva compania fondată în 2016?
Compania însăși dă vina pe circumstanțe externe pentru falimentul său: „Ca și alte companii din industria vehiculelor electrice, ne-am confruntat cu diverși factori de piață și macroeconomici care ne-au afectat capacitatea de a funcționa eficient.”
Rămâne de adăugat că acesta este al doilea faliment al propriei afaceri pentru Henrik Fisker. În 2013, Fisker Automotive, cunoscută pentru modelul Fisker Karma, a dat faliment fiind victima crizei financiare din 2008. Dar a fost în cele din urmă cumpărată de investitori chinezi și redenumită în Karma Automotive.
Se vor găsi salvatori similari pentru cea de-a doua companie a lui Fisker?…
Cmentariile sunt închise