Șeful Polestar: “Producătorii auto trebuie să fie onești! Până și mașinile electrice nu sunt “curate”
Polestar, compania soră a Volvo, specializată în construcția de automobile electrice, a venit cu un mesaj pe care trebuie să-l recunoaștem ca fiind unul foarte curajos!
Mesajul este următorul: mașinile electrice nu sunt “curate” așa cum le promovează unele companii, iar la baza afirmaţiei stă un studiu în cadrul căruia au fost calculate și comparate urmele de emisii CO2 produse de modelul electric Polestar 2 și Volvo XC40 de la etapa de asamblare și până la exploatarea acestor automobile.
La etapa de asamblare a unui Volvo XC40 în atmosferă sunt emise 14 tone de CO2e (CO2 + gaze echivalente CO2-ului). Însă când vine vorba despre un Polestar 2, emisiile de CO2e la etapa asamblării mașinii și a bateriilor ajung la 26 de tone!
În perioada de exploatare a celor două automobile, XC40 va mai adăuga 41 de tone de CO2e, pe când Polestar 2 va fi responsabil de 23 de tone de CO2e dacă va utiliza energie electrică provenită de la hidrocentrale sau centrale atomice, sau 0.4 tone dacă va utiliza energia electrică produsă de morile eoliene.
“Producătorii auto nu sunt întotdeauna onești cu clienții atunci când vine vorba despre efectele aduse mediului înconjurător de produsele lor. Nu este corect așa! Trebuie să le spunem clienților adevărul, chiar dacă el nu este foarte plăcut uneori”, a declarat CEO-ul Polestar, Thomas Ingenlath, care pe lângă cele menționate le propune producătorilor de automobile auto să recurgă la o modalitate unică de calcul a emisiilor de CO2 a automobilelor în procesul de producție, iar în plus să nu mai vorbească despre automobilele electrice ca o soluție de salvare a mediului înconjurător.
Odată ce un electromobil ajunge la client, în cazul în care este încărcat cu energie verde, emisiile suplimentare de CO2e sunt neglijabile. Abia după minim 50.000 km conduşi, o mașină cu motor cu combustie depășește una electrică în totalul emisiilor de CO2e.
“Mesajul este clar. Vehiculele electrice oferă o cale către neutralitatea climatică și vom folosi perspectivele acestui raport pentru a atinge acest obiectiv”, a adăugat Ingenlath.
Polestar subliniază lipsa îngrijorătoare de transparență în întreaga industrie, deoarece este astăzi imposibil pentru un consumator să compare impactul climatic al diferitelor autoturisme. O problemă semnificativă este că există o serie de calcule diferite utilizate pentru evaluările ciclului de viață de către diverși producători de automobile. Polestar îşi împărtăşeşte întreaga metodologie proprie și solicită acum altor producători de automobile să se deschidă și să fie mai transparenți.
“Fragmentarea va duce doar la confuzie. Producătorii de autoturisme trebuie să se unească și să fie mai transparenți. Ceea ce spunem este, ca un reprezentant al industriei, să îi ajutăm pe consumatori să facă alegerea corectă”, completează Fredrika Klarén, şefa departamentului Sustenabilitate la Polestar.
Dacă vă este interesant să aflaţi mai multe detalii, metodologia completă pentru evaluarea ciclului de viață al Polestar și analiza amprentei de carbon al modelului Polestar 2 poate fi consultată aici.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise