Ştiai asta? Cu ce alimentează mai mult moldovenii în stațiile de comercializare a carburanţilor

Recent am analizat numărul maşinilor electrice care sunt înmatriculate în prezent în Moldova şi ne-am convins de faptul că acesta este unul infim. Doar aproximativ 350 de moldoveni au ales vehicule pe care să le alimenteze cu electricitate în loc de carburanţi fosili, însă nu ştim dacă toţi conduc exclusiv electromobilele şi dacă nu mai utilizează paralel şi maşini cu combustie internă.

Oricare nu ar fi situaţia, numărul maşinilor care ard combustibili şi care apar pe drumurile din ţară este în creştere. Chiar anul trecut a fost depăşită bariera de un milion de vehicule înmatriculate în ţara noastră, în baza statisticilor oficiale.

Dar v-aţi întrebat cu ce alimentează mai mult moldovenii în stațiile de comercializare a carburanţilor?

FOTO: newmotion.com

În ciuda creşterilor încă nesemnificative a importurilor şi vânzărilor de maşini electrice şi hibride, consumul de produse petroliere și în special de motorină (care este şi cel mai murdar, dar şi poluant derivat al petrolului), respectiv a unor vehicule pentru care sunt necesari astfel de carburanţi pentru propulsie, este în creștere în ţara noastră!

Cifra urmează a fi şi mai mare din motiv ce Europa occidentală începe treptat să scape de maşinile diesel, iar în ţările de la marginea estică a continentului nu există o limită în a le importa, în afară de vârsta maximă de 10 ani, deşi indiferent de parcurs.

Statisticile arată că la ora actuală, în baza cantităţii de import şi consumului intern, motorina se află pe primul loc şi îşi va menţine poziţia de lider incontestabil încă mult timp, cota fiind de tocmai 72%! Respectiv, mai puţină benzină se importă pentru că mai puţină se consumă – în jur de 20% – deşi este un carburant mai curat, dar mai scump decât diesel-ul, chiar dacă diferenţa nu este colosală.

În rest, în jur de 8% revin carburanţilor sub formă de gaze, fie acestea de tip CNG, GPL, propan-butan, etc. După cum ştim bine, o bună parte dintre autovehicule cu motoare ce consumă benzină sau motorină mai ard şi astfel de gaze, însă cifrele demonstrează încă o dată că sunt folosite doar ca alternativă.

Încă un detaliu interesant pe care poate nu l-aţi ştiut este că aproape toată cantitatea de carburanţi care intră zilnic în ţară şi ajung ulterior în maşini prin staţiile de alimentare provine din România.

Doar puţin peste un procent din cantitatea de benzină şi puţin peste 10 la sută din cea de motorină este importată din alte ţări din regiune.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/autoblog-md-de-ce-a-crescut-pretul-la-combustibil-in-republica-moldova/

https://autoblog.md/preturile-la-combustibili-in-moldova-in-comparatie-cu-alte-state-din-regiune/

Ţările din regiune cu cei mai ieftini sau scumpi caburanţi! Pe ce loc se clasează Republica Moldova

Cmentariile sunt închise