Tesla Roadster sub o secundă, zice Elon Musk, dar Mate Rimac îl contrazice
La sfârșitul lunii februarie, Elon Musk a dat un mesaj pe X (fostul Twitter) prin care susținea că viitorul Tesla Roadster va avea un demaraj 0-97 km/h în sub o secundă. Dar creatorul fabulosului Rimac Nevera i-a dat un răspuns argumentat.
La sfârșitul lunii februarie, Elon Musk a dat un mesaj pe X (fostul Twitter) prin care susținea că viitorul Tesla Roadster va avea un demaraj 0-97 km/h în sub o secundă. Dar creatorul fabulosului Rimac Nevera i-a dat un răspuns argumentat.
În cursa pentru cea mai rapidă mașină de la 0 la 100 km/h, Rimac Nevera deține încă titlul de cel mai rapid electromobil de producție din lume. Mașina croată a înregistrat un demaraj de numai 1.8 secunde la această probă. V-a luat mai mult să citiți această propoziție decât a avut nevoie supercarul electric să obțină acel timp. Prin urmare, Mate Rimac chiar știe despre ce vorbește când este vorba despre mașini electrice.
Antreprenorul croat ajuns CEO la Rimac Bugatti a dezvoltat supercarul Nevera de la zero. Înainte, el a concurat în campionatele de drift cu un BMW E30 căruia i-a pus un motor electric. Așa a început marca Rimac. Proprietarul mărcii este atât pasionat de mașini, cât și foarte bine documentat tehnic. Prin urmare, atunci când face o afirmație, nu este una populistă. El face afirmații bazate pe foarte multe cunoștințe în domeniu.
Tesla Roadster va veni… cândva
La sfârșitul lunii februarie, Elon Musk a anunțat că va începe producția de Tesla Roadster până la finalul anului. Chiar dacă anunțul său includea și o glumă, teoretic ar trebui luat în serios. Modelul american a fost promis încă din 2020 și încă n-a apărut. Gluma consta în aceea că va oferi un pachet opțional SpaceX cu 10 mici motoare-rachetă.
Acestea vor putea ajuta la obținerea unui demaraj de 0-60 mph (0-97 km/h) în sub o secundă. Doar că una este să ai idei și alta să ai și cunoștințele tehnice necesare. Aici, Mate Rimac este în avantaj. Într-un mesaj de pe pagina sa de Facebook, el nu doar l-a ridiculizat pe Elon Musk. I-a făcut o scurtă demonstrație prin care spunea că obținerea acelei performanțe nu este posibilă cu tracțiune electrică din cauza greutății mașinii. În plus, Tesla Roadster ar trebui să aibă un cuplu la roți de 30.000 Nm.
Iată răspunsul integral, acordat unui utilizator de pe pagina oficială a lui Mate Rimac de către antreprenorul croat.
„Am făcut simularea. Problema este că eliberezi aerul în 2-3 secunde și apoi ai o mulțime de greutate inutilă pe care o cari în jur (rezervoare, compresor, supape, duze etc.). La fel și cu ventilatoarele – ele doar îți oferă mai multă aderență, dar ai nevoie de ceva de genul a 30.000 Nm pe roți pentru a accelera sub 1 secundă 0 -100 km/h, ceea ce înseamnă că ai nevoie de motoare masive, invertoare, cutii de viteze, arbori de transmisie etc. În plus, mașina trebuie să fie super ușoară, altfel nu poți crea o cantitatea necesară de forță de apăsare suplimentară cu ventilatoarele, deoarece anvelopele ar fi supraîncărcate foarte repede cu orice fel de mașină cu greutate “normală de supercar”, în special electrică. Și apoi din nou, cari greutatea cu tine când nu faci 0-100. Deci, propulsoarele sunt cu adevărat singura opțiune. Dar au și multe dezavantaje.”
Elon Musk laudă Tesla Roadster
Pe pagina de pe X a lui Elon Musk s-au adunat peste 1.000 de comentarii prin care îi este demontată afirmația. Mai mult, unii au calculat ce accelerație ar trebui să suporte cel de la volan. Ei bine, aceasta este de 2.6 g. Un om obișnuit, fără un antrenament și un costum special, ar putea chiar să nu mai ajungă să vadă viteza de 100 km/h pentru că n-ar supraviețui.
Pe site-ul oficial Tesla, constructorul american declară că viitorul Roadster va realiza 0-60 mph (0-97 km/h) în 1.9 secunde. Această performanță, da, este realizabilă. Doar că asta tot ar plasa mașina constructorului american în spatele celui croat. În plus, mai trebuie precizate și condițiile. Demarajul excelent al lui Model S Plaid este obținut pe o pistă de drag race bine pregătită. Asta înseamnă că asfaltul este stropit cu o soluție care-l face mai aderent. În plus, sistemul american de măsurare deseori nu ia în considerare primii 30 cm (one-foot roll) parcurși.
Prin urmare, chiar dacă va instala cele zece rachete pe Roadster, mașina constructorului american are șanse mici de câștig în fața lui Rimac Nevera. Acele rachete consumă foarte mult combustibil care ar trebui să fie montat în rezervoare în vehicul. Asta în schimb ar duce la o creștere a greutății și, implicit, la o întârziere de demaraj.
Cu alte cuvinte, Elon Musk ar trebui să întrebe întâi inginerii auto din cadrul Tesla înainte să facă unele afirmații. Cât despre Mate Rimac, el este mai preocupat acum de succesorul lui Chiron cu motor V16 hybrid. De curând a avut loc și un eveniment la Imola cu modelul Bolide și urmează alte surprize din partea mărcii franceze de sub umbrela grupului Volkswagen.
Cmentariile sunt închise