(update) Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi s-a reformatat puţin şi anunţă un nou plan de activitate

(update 01.02.2020) Zvonurile despre prăbușirea alianței Renault-Nissan-Mitsubishi nu s-au materializat. În plus, pentru parteneri a venit timpul schimbărilor. Acum câteva ore a devenit cunoscut faptul că, din iulie, grupul Renault va fi condus de Luca de Meo, fostul CEO al SEAT. Iar mai nou, actualii directori generali ai celor trei companii au anunțat o nouă strategie de dezvoltare, care implică împărțirea responsabilității între membrii alianței pe piețele auto cheie.

Interesele alianței pe piața chineză vor fi reprezentate acum exclusiv de Nissan, Renault va fi responsabil exclusiv pentru Europa, iar Mitsubishi va fi responsabilă exclusiv pentru piețele din Asia de Sud-Est. Aceasta înseamnă că principalele dezvoltări din sectorul platformelor auto, ale unităţilor de propulsie și ale tehnologiilor de viitor pentru anumite regiuni, vor fi încredințate unei singure companii, care ulterior va împărți produsele cu partenerii.

Potrivit ideii, o astfel de schemă de muncă va permite reducerea semnificativă a costurilor. În același timp, nu se pune problema ca vreo companie să părăsească piaţa pe care există în prezent.

Tot în viitorul apropiat, în gama Mitsubishi va apărea un microbuz făcut pe baza celui mai nou Renault Trafic, dedicat pentru ţări ca Australia şi Noua Zeelandă.

Interesant este că noua strategie nu a făcut încă lumină asupra planurilor alianței în America, India sau Rusia. Se pare că reprezentanții companiei vor dezvălui noi detalii la următorul eveniment comun care este programat pentru luna mai.

(video) Carlos Ghosn, în prima conferinţă de la libertate: “Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea”


(update 14.01.2020) Reacţia oficială a Nissan şi Renault la aşa-zisele informaţii despre destrămarea alianţei din care fac parte

Valoarea acțiunilor la bursă a companiilor Renault și Nissan a atins un nivel minim care nu s-a mai înregistrat de mai mulţi ani (pentru Renault a fost atins nivelul minim de acum şase ani, iar costul unei acţiuni Nissan a căzut la valoarea minimă care era acum 8.5 ani), după ce acum câteva ore în presă au apărut informaţii despre posibila dizolvare a alianței din care cei doi producători de maşini fac parte, notează Reuters. Reprezentanții ambelor părţi s-au grăbit să infirme zvonul neplăcut.

Astăzi, serviciul de presă al Nissan a emis o declarație oficială cu privire la speculaţiile din presă bazate pe informaţii de la persoane anonime. Compania susține că dizolvarea alianței nu se poate întâmpla, că alianța a fost și rămâne baza competitivității Nissan și că va face totul pentru întărirea acesteia.

La rândul său, Jean-Dominique Senard, președintele Consiliului de Administrație al Groupe Renault, într-un interviu acordat ziarului L’Echo, a spus că a fost șocat de ştirea făcută publică de Financial Times, iar informațiile prezentate acolo nu au nici o legătură cu realitatea. Senard și-a exprimat angajamentul deplin față de ideea alianței și a declarat că nu vede niciun motiv pentru dizolvarea acesteia.

De fapt, la nici o altă reacție de la reprezentanţii oficiali Renault și Nissan nimeni nici nu s-a așteptat: se consideră că au procedat cum fac şi ceilalţi în astfel de situații tensionate – păstrează o imagine pozitivă, de “totul e bine”, pe fundalul unor neînţelegeri evidente. Faptul că există o criză în alianță poate fi văzută cu ochiul liber, în special prin înnoirea cu întârziere a modelelor (în special a produselor Mitsubishi, marcă pe care Nissan a absorbit-o în 2016).

În ceea ce au publicat ziariştii de la Financial Times nu se spune că planul secret de dizolvare a alianței este obligatoriu și că înainte de a fi folosit, partenerii vor încerca în continuare să cadă de acord asupra unei vieți comune în termeni şi condiţii noi, mai echitabili pentru partea japoneză. Nu este deocamdată clar cum şi ce Renault este gata să cedeze celor de la Nissan, ai căror directori consideră distribuția actuală a acțiunilor în alianță nedreaptă (Renault deține 43.4% din Nissan, în timp ce Nissan deține doar 15% din Renault), în timp ce partea cea mai mare a lucrărilor de proiectare le îndeplinește Nissan.

În octombrie 2019, Renault l-a concediat pe fostul CEO Thierry Bollore, care a fost considerat mâna dreaptă a lui Carlos Ghosn, o persoană care îi irita prea mult pe cei de la Nissan. La momentul de faţă Renault încă nu are un nou CEO și rolul lui Jean-Dominique Senard, care a fost numit președinte al Consiliului de Administrație de către Ministerul francez de Finanțe, este mai mult diplomatic, pentru a netezi “colțurile ascuțite” și a face tot ceea ce spune Guvernul francez (care e acționarul principal al Renault).

De fapt, Guvernul francez este cel care reprezintă acum interesele Renault, iar politicienii, după cum știți, sunt nişte oameni foarte înceți în acţiuni. Reticența lor de a lua decizii incomode și nepopulare poate dăuna foarte mult Renault și poate duce la faptul că directorii Nissan pur și simplu şi-ar putea pierde răbdarea, luând într-un final decizia de a aplica măsuri extreme, printre care utilizarea aceluiași plan secret de părăsire a grupului auto.


(13.01.2020) Se destramă Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi? Motivul pentru care niponii de la Nissan şi-ar pregăti retragerea

Conducerea concernului auto japonez Nissan a accelerat elaborarea unui plan secret de retragere din alianţa pe termen lung pe care a început-o cu producătorul auto francez Renault încă din 1999. Financial Times a aflat despre acest lucru din surse sigure din industria auto, însă nu a dat careva nume.

Destrămarea poate apărea pe fundalul scandalului cu fostul șef al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, care a fugit din Japonia în Liban la sfârșitul lui 2019. Acest lucru a atras o imagine negativă asupra producătorului de maşini din statul insular.

Potrivit surselor ziarului, Nissan intenționează să încheie cooperarea cu Renault în sectoarele de producţie și inginerie. De asemenea nu sunt excluse şi schimburi de personal în conducerea grupului.

Tensiunea din Alianţa RNM creștea de mai multă vreme, au remarcat interlocutorii jurnaliştilor din Marea Britanie. “Evadarea” lui Carlos Ghosn nu a fost motivul cheie al acestei decizii, ci mai degrabă declanșatorul. În același timp, destrămarea relațiilor dintre producătorii auto îi va obliga să caute parteneri noi pentru a rămâne la un nivel competitiv.

Cu toate acestea, în următoarele zile, șeful Renault Jean-Dominique Senard intenționează să prezinte mai multe proiecte comune ale alianței. Acestea ar trebui să demonstreze viabilitatea colaborării continue pe care Senard încă o speră.

Scandalul din jurul fostului CEO Nissan, Carlos Ghosn, a izbucnit în Japonia în noiembrie 2018. El a fost arestat sub acuzația că ascuns venituri de 80 de milioane de dolari și că şi-a compensat pierderi și cheltuieli personale din contul Nissan în valoare de 16 milioane de dolari. În martie 2019, Ghosn a fost eliberat din penitenciar pentru o cauţiune în valoare de un miliard de yeni (peste 8 milioane de dolari), dar a rămas în arest la domiciliu. Chiar în ziua de 31 decembrie 2019 s-a aflat că a părăsit în secret Japonia, încălcând condițiile de eliberare.

(video) Carlos Ghosn, în prima conferinţă de la libertate: “Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea”

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/