(video) BMW a lansat noul-vechiul iX5 Hydrogen, însă nu e disponibil pentru toată lumea! Autonomia modelului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Doar o mână de producători de autovehicule au dezvoltat vehicule pe hidrogen, însă doar câteva companii își pot permite să le producă în masă. Pe piaţă găsim modele precum Toyota Mirai, Hyundai NEXO, Honda avea o vreme neobișnuitul Clarity şi altele maşini puţin populare.

Iată că şi BMW a intrat în acest segment, deşi nu cu un produs planificat să existe în masă. Noul iX5 Hydrogen, după patru ani de dezvoltare, a devenit totuși un model realizat într-un număr limitat. Într-o fabrică separată din München a început producția unei flote pilot de sub 100 de SUV-uri care vor fi distribuite la nivel internațional în scopuri demonstrative și de testare pentru diferite grupuri țintă. 

Bavarezii spun că această experiență de conducere activă va fi, prin urmare, prima șansă pentru persoanele care nu sunt implicate în procesul de dezvoltare de a obține o impresie directă a ceea ce are de oferit iX5 Hydrogen.

Amintim că BMW a lucrat în această direcție de foarte mult timp. La început, inginerii au încercat să adapteze motoarele cu ardere internă pentru a funcționa pe hidrogen: primul născut în 1979 a fost BMW 520 cu un inline-six, iar ultima astfel de mașină a fost prezentată în 2006 – era un BMW Hydrogen 7 cu V12 de 6.0 litri (260 CP).

De atunci experimentele au fost întrerupte, dar în 2013 BMW a început cooperarea cu Toyota în domeniul pilelor de combustie. Pe atunci inginerii au promis că un model finit va apărea nu mai devreme de 2020 şi vedem că fost nevoie de și mai mult timp pentru dezvoltare și perfecționare. Care este rezultatul intermediar?

BMW iX5 Hydrogen a fost dezvoltat pe baza actualului X5 şi a fost dezvăluit pentru prima dată sub formă de concept la Salonul IAA din 2019. Prototipurile inițiale au fost apoi puse la dispoziție la IAA Mobility 2021 pentru ca vizitatorii să-l experimenteze ca vehicul-navetă.

De ce am spus că este noul-vechiul? BMW iX5 Hydrogen este fabricat pe baza unui X5 pre-facelift. Prin urmare, mașina pe hidrogen nu mai are cel mai proaspăt aspect (deși dispune de bare de protecție originale) și un interior relativ învechit. Pe de o parte, acest lucru nu este important pentru 100 de mașini, dar, pe de altă parte, un model avansat care joacă rolul de vitrină pentru noile tehnologii ale companiei ar trebui să aibă un aspect de ultimă oră. Ciudată decizie de a nu transfera totul sub corpul lui X5 facelift.

Unitatea-i de propulsie are un setup asemănător cu al altor modele moderne. În tunelul central şi sub bancheta din spate se găsesc două rezervoare cilindrice din fibră de carbon pentru stocarea a aproximativ 6 kg de hidrogen sub o presiune de 700 bar. Pilele de combustie sunt furnizate de Toyota, dar BMW se ocupă de ambalajul lor într-o singură carcasă de aluminiu. Întregul generator electrochimic este situat sub capotă, generează energie electrică ca urmare a unei reacții chimice a hidrogenului și oxigenului din aer. Puterea acestui generator este de 125 kW (170 CP).

Restul agregatelor sunt de producție proprie și unificate cu ale noului BMW iX. Un motor electric montat pe puntea din spate are să ofere maximum 401 CP (anterior se anunţase 374 CP), însă o va putea dezvolta doar pentru scurt timp și numai dacă starea de încărcare a bateriei litiu-ion va permite asta. Setul de acumulatori este situat sub podeaua portbagajului, capacitatea sa nu este indicată, dar puterea maximă este de 170 kW (231 CP). După ce energia din baterie se va epuiza, puterea motorului electric nu va o va depăși pe cea a generatorului electrochimic, adică 170 CP. În fazele de coasting și frânare, motorul servește și ca generator, realimentând bateria.

Greutatea acestui model este comparabilă cu cea a lui X5 xDrive50e – aproximativ 2.5 tone. Poate face 0-100 km/h în mai puţin de 6.0 secunde. Viteza maximă este limitată la puţin peste 180 km/h. În ceea ce privește capacitatea interioară și a portbagajului, BMW iX5 Hydrogen nu este diferit de un X5 standard. Dar cel mai important indicator este autonomia: maximum 504 km sunt declarați conform ciclului WLTP.

Din păcate, BMW nu a comunicat preţul maşinii, deşi potrivit presei germane cu siguranță depășește 100 de mii de euro. Concurenţii enumerați mai sus sunt mai accesibili, însă nu sunt SUV-uri de o astfel de talie. Iar pentru 108.000 euro poate fi cumpărat un iX xDrive50 cu AWD, 523 CP şi o autonomie de 590 km.

Chiar şi aşa, BMW rămâne convins că pilele de combustie sunt mai bune decât bateriile în ceea ce priveşte construcția de vehicule durabile cu autonomie mare. Avantajul acestei tehnologii este realimentarea rapidă (mai puțin de patru minute) și rezistența bună la temperaturi scăzute. Dar principalul dezavantaj nu s-a schimbat de-a lungul anilor – reţeaua infimă de stații scumpe de alimentare cu hidrogen. Chiar și în Germania sunt la moment mai puțin de 100. 

Astfel fiind spuse, nu este clar când un astfel de iX5 Hydrogen ar putea fi disponibil de cumpărat de către orice doritor.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise