(video) Bugatti aminteşte despre o maşină de acum 30 de ani cu ocazia aniversării lui Giorgetto Giugiaro

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 7 august 2023, ziua când faimosul Giorgetto Giugiaro îşi marchează aniversarea de 85 de ani, Bugatti a decis să amintească despre una dintre cele mai eminente și venerate opere de artă ale designerului legendar – Bugatti EB112. În momentul dezvăluirii sale de acum 30 de ani a fost văzut drept unul dintre cele mai radicale și sofisticate sedanuri din lume.

Imediat după ce a fost dezvelit la Salonul Auto de la Geneva în 1993, designul și ingineria modelului au făcut senzație. Creând un segment Grand Tourisme ultra-luxos complet nou într-un mod în care numai Bugatti poate, bazându-se pe o moștenire impecabilă și o dedicare pentru tehnologiile de ultimă oră, EB112 a redefinit complet ideea unui sedan coupe.

„Bugatti EB112 se lăuda cu o serie de caracteristici de stil nostalgice care fac referire la modelele celebre ale legendarei mărci franceze de la sfârșitul anilor 30, dar prezentate într-o mașină cu mecanisme inovatoare. EB112 a fost în multe privințe o mașină de vis și un precursor a ceea ce astăzi se numesc fastback-uri de înaltă performanță. A combinat perfect designul cu caracteristicile tehnologice și de inginerie care au fost cu mult înaintea timpului său.”

Giorgetto Giugiaro

Designul lui Giugiaro (pe atunci încă şef al Italdesign) a fost mult timp vestit ca o realizare de referință, mulți critici lăudând-o drept cea mai frumoasă mașină sedan creată vreodată din lume și un Bugatti pursânge care îmbină perfect performanța și luxul.

Estetica fluidă a modelului EB112 s-a dovedit a fi o atingere vizionară. Ca un adevărat precursor al filozofiei Bugatti de astăzi – „forma urmează performanța” – EB112 a combinat o formă estetică atât de îndrăzneață și elegantă cu un efect tehnic deosebit, rezultând în dezvoltarea unei berline de înaltă performanță, cu capacități aerodinamice remarcabile. În multe privințe, EB112 este acum considerat un predecesor spiritual atât pentru Veyron, cât și pentru Chiron.

În acest sens, în față, EB112 emană elegant un tratament estetic care astăzi este sinonim cu faimosul ADN de design al Bugatti. Grila sa, de exemplu, a pus bazele aranjamentului grilei care a împodobit Veyron-ul 10 ani mai târziu, în timp ce nervura longitudinală de pe capotă, care continuă peste plafon și împarte în două luneta, este un semn stilistic pe Bugatti Type 57 SC Atlantic, o altă trăsătură recreată subtil pe Veyron și apoi pe Chiron.

Frumoasă și atemporală, dar și revoluționară, caroseria integrală din aluminiu a lui EB112 acoperea o structură monococă din fibră de carbon, derivată din cea avansată folosită de EB110! Această tehnologie a caroseriei și a șasiului era încă revoluționară în segmentul mașinilor sport în 1993 și era o dezvoltare cu totul nouă în rândul sedanurilor la acea vreme.

Premiera mondială de la Geneva a fost punctul culminant al evenimentului. Dezvoltat minuțios în lunile premergătoare expoziției internaționale elvețiene, EB112 a fost parcat pe stand cu forțele proprii, deci nu era o simplă machetă. Grupul motopropulsor a fost la fel inovator, fiind dotat cu un V12 de 6.0 litri (5994 cm3) cu 60 de supape (cinci per cilindru), combinat cu o cutie de viteze mecanică în şase trepte şi un sistem sofisticat de tracțiune integrală permanentă.

V12-le natural aspirat produce 460 CP la 6.300 rpm şi 590 Nm disponibili de la doar 3.000 rpm, permițând performanțe potențiale mult mai mari decât oricare dintre mașinile moderne de înaltă performanță. Astfel, EB112 este capabil de 0-100 km/h în 4.3 secunde şi o viteză maximă de 300 km/h!

Sistemul său de tracțiune pe patru roți a oferit o evoluție a tehnologiei avansate, dovedite de EB110. Cuplul se împarte 38% pe față și 62% pe spate, pentru o performanță înaltă și sigură în toate condițiile. Această capacitate a fost sporită de distribuția favorabilă a greutății (fix 1.8 tone), inginerii Bugatti poziționând puternicul V12 cât mai în spate posibil între osii, într-o configurație frontală mid-engine, o specificație tehnică care a susținut nu doar capacitatea dinamică, ci și a îmbunătățit performanța de siguranță în caz de accident.

Văzut ca un adevărat vizionar cu un talent absolut pentru design și estetică, Giorgetto Giugiaro a contribuit și la renașterea mărcii în 1998, prin conceptele EB118 şi EB218. Iar pe măsură ce marca pornește într-o nouă eră, sub conducerea lui Mate Rimac, modele precum iconicul EB112 și viziuni precum cea a lui Giugiaro vor continua cu siguranță să inspire!…


Ce s-a întâmplat cu proiectul?

Întrucât Bugatti EB 112 avea un statut de concept, dezvoltarea maşinii a fost întreprinsă în fabrică, iar show car-ul a fost finalizat pe linia de asamblare, căci exista o idee de a-l lansa în format de serie. Dar când Bugatti Automobili S.p.A. a intrat în faliment în 1995, unele active ale companiei au fost achiziționate de omul de afaceri Gildo Pallanca Pastor. Activele au inclus piese de schimb și trei exemplare EB 112 nefinisate, două dintre care au fost finalizate în 1998 de firma sa Monaco Racing Team (MRT), situată în Monaco.

O mașină a fost finisată în culoare exterioară neagră, iar cealaltă a fost finisată în nuanţa antracit. Fiecare dintre cele trei mașini este ușor diferită, deoarece mașina roșie are stopuri integrate în bara de protecție, spre deosebire de poziţia de deasupra barei de protecție pe celelalte mașini. Apropo, a mai existat şi un aşa-zis studiu de design albastru (revopsit ulterior în același roșu precum primul prototip funcţional), care diferă de celelalte prin upgrade-uri aerodinamice, cum ar fi un splitter frontal subtil și un spoiler spate chiar sub lunetă.

Un EB 112 negru, deținut cândva de Gildo Pallanca Pastor, actualul CEO și proprietar al companiei franceze de mașini Venturi, a fost văzut că era condus în Monaco în 2013. Mașina a fost vândută ulterior lui Marc Gindorf, un colecționar german, în Monaco în 2016. Primul prototip funcțional roşu este deținut de Italdesign, în timp ce o a treia mașină finisată într-o nuanţă antracit închisă a fost vândută unui rus de către echipa MRT.

Maşina neagră este singura din cele trei care e total omologată pentru a utiliza drumurile publice.

Cmentariile sunt închise