(video) Care e grila de radiator şi care sunt farurile cu lumini de zi? Hyundai explică cum sunt aranjate pe noul Tucson

Noul Hyundai Tucson a debutat cu un design destul de îndrăzneţ şi neobişnuit pe care mulţi întâi vor să-l vadă în realitate înainte de a deveni potenţiali clienţi.

Până va avea loc lansarea pe piaţă a modelului, programată în Europa pentru ultimele zile ale anului curent, producătorul a decis să explice de ce a decis să folosească aceste linii şi forme, dar şi despre ce lucruri vor contribui la prezenţa-i unică pe drumuri.

Hyundai Motor a lansat noi detalii despre tehnologia sa de „iluminare ascunsă”, care şi-a făcut debutul pe un model european prin noul Tucson.

Cele mai multe mașini conceptuale proiectate de producătorii de automobile se remarcă datorită designului acestora, unul de regulă high-tech. Cu toate acestea, majoritatea acestor modele nu intră în producția de serie. 

Noul Tucson, pe de altă parte, are un aspect aproape identic cu al conceptului său, care a fost dezvăluit la Salonul Auto din Los Angeles în 2019. Vision T a câștigat atenția publicului la momentul respectiv pentru transmiterea noii identități de design „Sensuous Sportiness” a Hyundai și a unei grile îndrăznețe a radiatorului cu nişte lumini parametrice ascunse futuriste (Parametric Hidden Lights).

Această inovație estetică încorporează perfect tehnologia de iluminare de ultimă generație în grila parametrică a lui Tucson, care formează arhitectura ușoară a mașinii. Aceste lumini ascunse sunt o versiune completă a tehnologiei Hyundai „Hidden Lighting”, care a fost aplicată mai întâi unor modele non-europene ale companiei.

De fapt, în 2019, Palisade a devenit primul vehicul echipat cu tehnologia Hidden Lighting. Stopurile sale lungi, întinse vertical, sunt conectate la o garnitură cromată mată. De obicei, garnitura este doar unul dintre multele elemente de design care adaugă un efect tridimensional; dar când este pornit, eliberează raze subtile de iluminare cu LED și luminează ușor. Aceste lumini ascunse timpurii au fost introduse în principal doar din motive estetice, adăugând frumusețe stopurilor lui Palisade.

Mai târziu în acel an, un alt model, noul Sonata din a opta generație, a devenit primul Hyundai care a inclus tehnologia Hidden Lighting în faruri. Designerii maşinii, ghidați și de identitatea „Sensuous Sportiness”, au găsit o modalitate nouă de a ascunde lămpile LED într-o garnitură cromată. Au reușit acest lucru prin aplicarea suprafețelor cromate înăuntrul luminilor de zi care, la prima vedere, apar ca nişte garnituri obișnuite cromate atunci când luminile sunt stinse. Acest lucru a fost realizat printr-un proces special de gravare cu laser, care a aplicat cromul peste LED-uri la diferite intensități și intervale. Luminile de zi ale Sonata oferă vizibilitate sporită datorită zonei mai largi de lumină emise de aplicația tehnologiei Hidden Lighting.

De atunci, Hyundai și-a extins aplicația tehnologiei Hidden Lighting pe noul Grandeur facelift, un alt model disponibil în afara Europei. Acesta a devenit primul vehicul Hyundai care încorporează tehnologia Hidden Lighting în grila radiatorului!

Cu toate acestea, spre deosebire de Sonata, luminile ascunse de pe Grandeur trebuiau să îndeplinească anumite cerințe de siguranță. Dacă iluminarea ascunsă a Sonata a fost aplicată mai mult pentru design, cele de pe Grandeur servesc atât ca lumini de zi, cât şi ca indicatoare de direcţie, vizibilitatea este primordială.

Cea mai distinctivă caracteristică a noului Tucson este că reproduce perfect designul frontal îndrăzneț și futurist al conceptului Vision T. Când luminile sale sunt stinse, partea din față a vehiculului apare acoperită cu modele geometrice întunecate, fără nicio distincție între grilă și luminile de zi LED.

Noile lumini de zi de pe Tucson sunt de aproximativ cinci ori mai mari decât cele ale noului Grandeur. Prin urmare, dacă tehnica de gravare cu laser ar fi aplicată pentru face găuri fine pentru o penetrare efectivă a luminii, ar arăta diferit de grila radiatorului la oprire și timpul de fabricație ar fi prea lung. 

Pentru a produce noile proiectoare de lumină, Hyundai a folosit tehnologia de iluminat în semi-oglindă de ultimă generație. Acest proces a implicat aplicarea unui strat subțire de suprafață metalică specială pe partea interioară a lentilei exterioare. Când luminile de zi sunt pornite, grila cromată închisă se transformă în forme asemănătoare bijuteriilor, aducând un element atrăgător la un aspect elegant.

Odată cu aplicarea noii metode de construcție, inginerii Hyundai au procedat prin verificarea fiabilității lor și au făcut îmbunătățiri în consecință. Prin stabilirea unor condiții virtuale de mediu dure prin variația surselor de căldură din interiorul și din exteriorul lămpilor, aceștia au fost capabili să testeze la capitolele fisuri și expansiunea căldurii. Inginerii au aplicat materiale din nichel-crom pentru a oferi rezistență la căldură, în timp ce au folosit culori subtile de crom închis în grila radiatorului pentru a asigura atât durabilitatea, cât și nuanța. Ca urmare, noile Hidden Lights de pe Tucson pot rezista la condiții de mediu complexe.

Adăugarea de materiale la lentila lămpii LED reduce în mod natural penetrarea luminii, reducând eficiența. Prin urmare, a fost necesar să se consolideze luminozitatea luminilor pentru a respecta standardele de siguranță. Hyundai a mărit puterea și numărul de unități LED pentru a crește luminozitatea, astfel încât să depășească nivelul necesar, chiar și după aplicarea stratului de nichel-crom.

Datorită performanțelor sporite ale modulelor LED, a fost posibil să se asigure puterea și vizibilitatea LED-urilor. Acest lucru le-a permis designerilor Hyundai să integreze lămpi asemănătoare bijuteriilor prin aplicarea de lumini de tip oglindă. În plus, lentilele exterioare au fost acoperite cu nichel-crom la interior. Acest lucru înseamnă că arată exact ca grila radiatorului atunci când sunt deconectate și, de asemenea, servesc drept lumini de zi și indicatoare de direcție când sunt activate.

Cu toate acestea, cantitatea crescută de energie electrică necesară funcţionării lor înseamnă și o temperatură crescută în interiorul lămpilor. Ca răspuns la aceasta, Hyundai a introdus tehnologia de protecție împotriva supraîncălzirii (OHP). Acest sistem utilizează un senzor de temperatură pentru a preveni deteriorarea lor. Dacă senzorul detectează căldură excesivă, reduce imediat cantitatea de energie pentru a regla temperatura modulului lămpii, oferind o plasă de siguranță care reușește să satisfacă designul, funcția și durabilitatea lămpii, fără a afecta luminozitatea.

https://player.vimeo.com/video/483619297
https://player.vimeo.com/video/456999689

Dar asta nu e tot! Designerii noului Tucson au aplicat, de asemenea, tehnologia Hidden Lighting şi pentru stopuri. Acestea apar ca părți triunghiulare dispuse pe ambele părți ale stopurilor și se întind orizontal. Lentilele translucide gri blochează parțial lumina din exterior atunci când luminile sunt stinse, iar când sunt aprinse lentilele cortinei răspândesc lumina pe scară largă și uniformă, completând aspectul intens care pare ca și cum triunghiurile își întind „aripile” împreună.

Cu toate acestea, metoda de implementare este diferită faţă de cea a luminilor de zi. Lentila exterioară a lămpii posterioare a fost prelucrată prin utilizarea atât a unei lentile translucide, cât și a unei lentile negre cu o rată de penetrare relativ scăzută. În plus, părțile interioare ale capacului din spate sunt toate colorate în negru pentru a maximiza efectul de iluminare ascunsă. Designerii Hyundai au completat aspectul farurilor posterioare unice ale noului Tucson cu modele triunghiulare gravate. Când luminile sunt stinse, aceste părți ascund lentilele cortinei luminoase și le ascund.

Hyundai intenționează să aplice tehnologia Hidden Lighting și half-mirror LED pentru mai multe modele în viitor. În special, noua tehnică de procesare poate fi utilizată pentru lămpi mult mai mari, cum ar fi cele ale noului Tucson. 

Compania se așteaptă ca viitoarele sale vehicule cu sisteme de conducere automată să poată trimite informații direct prin lămpile lor, atât vehiculelor din jur, cât și pietonilor. Luând tehnologia de iluminare ascunsă a Vision T Concept la nivelul următor, noul Tucson demonstrează că un design frumos poate fi realizat doar prin evoluția tehnologică.

Cmentariile sunt închise