(video) Detalii despre noul GMC HUMMER EV: Iată ce ascunde sub corpul robust şi ce îl pune în mişcare

Continuăm cu o altă porţie de informaţii despre noul GMC HUMMER EV pentru că este o maşină care ne-a impresionat şi despre care detalii există atât de multe, încât într-un singur articol nu încap. După ce ieri v-am spus despre toate dotările pe care le are pentru a fi un as în off-road, astăzi vă povestim despre toate lucrurile esenţiale de sub caroseria robustă, unele fără de care nici din loc nu s-ar mişca.

GMC HUMMER EV Edition 1 din gama anului 2022 va fi primul vehicul de producție cu noua arhitectură a bateriei numită Ultium, dezvoltată de General Motors, care va oferi caracteristici impresionante pe teren și off-road, dar și o gamă largă de dinamici și caracteristici de performanță ale vehiculului.

Această nouă arhitectură oferă cadrul de integrare a tehnologiilor avansate pentru autonomie optimă și – în cazul modelului HUMMER EV – va permite performanțe și capabilități care nu ar fi posibile cu o arhitectură și un sistem de propulsie tradiţional.

Pachetul de baterii Ultium cu 24 de module și sistemul Ultium Drive cu trei motoare vor oferi acestui supertruck complet electric cea mai bună putere din clasă.

„Fiind primul dintre EV-urile GM de ultimă generație, HUMMER EV va modifica fundamental paradigmele convenționale în ale off-road-ului și printre pickup-uri. Va lansa, de asemenea, o nouă tehnologie, inclusiv noile noastre baterii Ultium, unitățile de propulsie Ultium Drive și primul sistem de gestionare wireless a bateriilor din industrie”, a declarat Ken Morris, vicepreședinte GM pentru Programe Autonome și Vehicule Electrice.

Bateriile Ultium sunt unice în industrie datorită celulelor lor de format mare, tip pungă, care pot fi stivuite vertical sau orizontal în interiorul acumulatorului. Pe modelul de ediţie specială Edition 1 (care este deja epuizată apropo pentru primul an de precomenzi), după cum puteţi vedea şi în clipul video ataşat mai sus, două straturi de module de celule verticale vor fi utilizate pentru a produce un pachet combinat de 24 de module care oferă o autonomie estimată de GM de peste 350 de mile (563 km). Totuşi, capacitatea bateriei este în continuare un secret.

În plus față de putere și autonomie, acumulatorul Ultium va contribui la dinamica și structura de conducere a noului HUMMER EV. Poziția de montare redusă a pachetului în șasiu contribuie la un centru de greutate scăzut, sporind senzația generală de control și stabilitate a vehiculului. Construcția compactă a pachetului de baterii Ultium contribuie, de asemenea, la proporțiile ideale pentru off-road ale lui HUMMER EV, fiind vorba despre o consolă frontală foarte scurt și un unghi de atac foarte bun.

Cu o chimie de ultimă generație, care include o combinaţie de nichel, cobalt, mangan şi aluminiu (NCMA), bateriile Ultium vor avea unele dintre cele mai ridicate cantități de nichel și cobalt – un material rar și costisitor – conţinut al oricărei celule tip pungă de format mare. Chimia pe care o are Ultium permite GM să utilizeze cu 70% mai puțin cobalt decât se folosea pentru generația anterioară de maşini electrice a GM.

HUMMER EV va fi, de asemenea, primul vehicul din gama GM care dispune de un sistem de management wireless a acestor pungi, care menține echilibrul în cadrul grupurilor de celule ale bateriei pentru performanțe optime și longevitate!

„Acesta este primul truck pe care l-am proiectat vreodată în jurul unui sistem de propulsie EV. Proiectarea sa și a sistemului de propulsie împreună îmbunătățește capacitățile unice de performanță ale HUMMER EV, făcând totodată cel mai rigid pickup pe care GM l-a construit vreodată”, spune Adam Kwiatkowski, inginer șef executiv GM.

Cele trei motoare electrice din cadrul Ultium Drive vor produce o putere combinată estimată la 1.014 CP și, atunci când sunt înmulțite prin rapoartele de transmisie ale unității de acționare față și spate, se va putea pune la dispoziţie un cuplu la roţi estimat chiar la peste 15.592 Nm!

Unitatea de propulsie frontală cu un singur motor va avea un raport de transmisie fix de 13,3:1 și va oferi un diferențial blocabil electronic, capabil să livreze până la 100% din cuplul motorului la o singură roată frontală, în cazul în care se pierde tracțiunea pe roata opusă. Toate cele patru roți pot fi sincronizate complet pentru o propulsie adevărată e4WD.

Două motoare spate care sunt conectate într-o singură unitate Ultium Drive şi într-o singură carcasă centrală vor alimenta în mod independent roțile din spate printr-un raport de transmisie fix de 10,5:1, cu capacitatea de a varia cuplul de ieșire la fiecare roată pentru a optimiza tracțiunea în condiții de condus în off-road și de condus pe autostradă. Puterea motorului poate fi de asemenea sincronizată pentru a simula un diferențial blocabil.

Propulsia electrică pură a sistemului reține cuplul maxim mult mai mult, printr-un interval de viteză mai mare (până la 65 km/h) decât chiar și motoarele diesel, ceea ce este optim pentru off-road, dar și palpitant pe șosea. Pentru performanțe în linie dreaptă, bateriile Ultium și unităţile Ultium Drive vor oferi suficientă putere pentru a permite realizarea caracteristicii de performanță, botezată „Watts to Freedom”. Este un fel de Launch Control care va permite lansarea maşinii de pe loc şi până la 97 de km/h în aproximativ 3.0 secunde, conform estimărilor!

Noul HUMMER EV va avea capacitatea de a profita de cele mai rapide încărcătoare de curent continuu de 350 kW din industrie. Acest vehicul va oferi o autonomie estimată de GM peste 563 de km pe baza testărilor preliminare, cu o capacitate unică de a-și schimba bateria de la 400 de volți nativi la 800 de volți pentru încărcare!

O unitate de deconectare și mecanizarea din pachet permit bateriei să treacă de la un circuit „paralel” la unul „serie”, lucru care va permite adăugarea unei cantităţi de energie necesare pentru a parcurge alţi 160 de km în doar 10 minute de încărcare. (Timpii de încărcare reali vor varia în funcție de starea bateriei, de puterea încărcătorului, de setările vehiculului și de temperatura exterioară).

Sistemul de încărcare este, de asemenea, conceput pentru a suporta o infrastructură de încărcare de 400 volți, fără a fi nevoie de o cutie de conversie sau alte accesorii, permițând noului HUMMER EV să utilizeze o varietate de stații de încărcare. Hardware-ul de încărcare va fi completat de aplicații disponibile pentru vehicule și smartphone-uri, care îi ajută pe clienți să găsească locațiile de încărcare disponibile și chiar pot condiționa bateria pentru a obține cea mai mare eficiență din viitoarea lor sesiune de încărcare.

Energy Assist, care face parte, de asemenea, din aplicația mobilă myGMC, va monitoriza consumul de energie al vehiculului și va stabili un program de încărcare, preîncălzind bateria în direcția stației de încărcare pentru o încărcare optimă și învățând să conducă mai eficient, pentru a maximiza autonomia și multe altele. Este accesibil şi prin intermediul sistemului de infotainment și proiectat cu o interfață simplă, intuitivă, cu pictograme ușor de înțeles.

Noul HUMMER EV este primul vehicul GMC care oferă funcţia variabilă numită Regen on Demand, o caracteristică de frânare regenerativă controlată de șofer, care convertește energia cinetică, dedicată şi pregătită pentru a impulsiona maşina la necesitatea unor acceleraţii intensive, în electricitate stocată în pachetele de baterii ale vehiculului, pentru maximizarea autonomiei, dacă aceasta nu este folosită. (Caracteristica este indisponibilă pe vreme rece și la sau aproape de încărcare completă).

Această caracteristică standard este compatibilă cu toate modurile de conducere disponibile pentru HUMMER EV. Spre deosebire de alte caracteristici de frânare regenerativă EV, Regen on Demand permite șoferului să decidă când și în ce măsură ar trebui utilizat sistemul. Prin tragerea unei padele de pe volan, șoferii pot chiar încetini vehiculul până la oprire completă fără a acționa pedala de frână. Dacă șoferul anticipează necesitatea decelerării maşinii, poate angaja Regen on Demand înainte de a ridica piciorul de pe pedala de accelerație, pentru o măsură mai mare de control.

HUMMER EV oferă, de asemenea, o funcţie de condus cu o pedală prin modul selectabil Terrain Mode, care oferă control pentru conducerea pe terenuri off-road și obstacole. Pedala de acceleraţie servește şi accelerator şi frână, în dependenţă cum este apăsată. Totuşi, pedala de frână trebuie apăsată dacă există necesitatea opririi urgente.

De asemenea, noul GMC HUMMER EV va fi lansat cu cea mai recentă versiune a sistemului de pilotare semi automatizată Super Cruise, care include o nouă funcție de schimbare automată a benzii, unde sistemul poate stabili când schimbarea benzii este optimă și poate iniția manevra, în timp ce se conduce şi pune în funcţiune protocoalele de semnalizare. Super Cruise va fi disponibil gratuit pentru primii trei ani de utilizare, o caracteristică standard pentru pickup-ul electric, având stocate în sistem peste 200.000 de mile de drumuri din SUA şi Canada, compatibile pentru ca maşina să poată rula practic fără intervenţia şoferului.

Super Cruise este primul sistem de asistență a conducătorului auto, fără ca acesta să folosească mâinileSpre deosebire de altele, folosește două sisteme de tehnologie avansată: unul de monitorizare a persoanei din spatele volanului și un LiDAR de înaltă precizie, conectat la hărţi. Actualizările recente aduse Super Cruise includ o performanţă sporită și o ușurință mai mare în utilizare, inclusiv informații mai bogate pe hărți, controale software îmbunătățite și o interfaţă de utilizator schimbată pentru a face Super Cruise mai intuitiv.

Chiar și în timp ce utilizați cu Super Cruise pe drumuri compatibile, GM spune că întotdeauna trebuie acordată atenție la drum şi nu trebui folosit un telefon sau alt dispozitiv care să distragă atenţia. Funcţionarea Super Cruise ca atare necesită un vehicul echipat corespunzător, abonament activ, sistem electric de lucru, recepție de semnal GSM şi GPS.

Vezi şi:

Aici poţi vedea şi alte detalii, puterea versiunilor, dar şi preţurile anunţate:

Cmentariile sunt închise