(video) Ford a anunţat despre 16 modele electrificate, toate pregătite pentru piaţa europeană
Ford a dezvăluit o gamă extinsă de noi vehicule, concepute pentru a ajuta orașele să devină mai curate și mai liniștite, prin utilizarea unor sisteme de propulsie alimentate electric și din ce în ce mai prietenoase cu mediul.
Cuprinzătoarea gamă prezentată sub familia Ford Hybrid va acoperi toate segmentele, de la mașini mici de familie până la SUV-uri sau vehicule comerciale – cu un SUV inspirat din designul lui Mustang și cu o versiune complet electrică a lui Transit așteptate și ele pe piață.
Într-o mutare care marchează o nouă eră pentru companie, Ford își asumă dezvoltarea unei game proaspete de vehicule eficiente și dinamice concepute special pentru a răspunde nevoilor clienților europeni – indiferent dacă asta va însemna drumul spre școală, livrarea de colete sau performanța pură pe șosea.
“Vehiculele din familia Ford Hybrid vor face ca electrificarea să fie relevantă și tangibilă pentru mai mulți șoferi decât a fost vreodată. De la Fiesta la Transit, fiecare model nou pe care-l vom lansa va fi oferit în cel puțin o versiune electrificată, care acoperă nevoile clienților într-un mod accesibil. Alături de progresele realizate în domeniile tehnologiei și conectivității, modelele anunțate astăzi reprezintă doar startul planurilor noastre de dezvoltare a unei game complete de vehicule inteligente dedicate unei lumi inteligente”, a declarat Stuart Rowley, președinte Ford Europa.
Noua generație a SUV-ului Kuga va oferi cea mai complexă gamă de opțiuni hibride pe care le-a pus vreodată pe piață compania și va permite o autonomie de peste 50 de kilometri în modul 100% electric prin versiunea Kuga Plug-In Hybrid. Același nivel de autonomie este prevăzut pentru noul transportor de persoane Tourneo Custom Plug-In Hybrid, care oferă până la opt locuri pentru pasageri. Gama de SUV-uri hibride va fi completată de noul Explorer Plug-In Hybrid, care poate găzdui până la șapte pasageri.
Ford a dezvăluit și alte modele electrificate – Fiesta EcoBoost Hybrid și Focus EcoBoost Hybrid. Acestea oferă sofisticata tehnologie mild-hybrid, care permite reducerea emisiilor de CO2, scăderea consumului și o experiență mai plăcută și mai satisfăcătoare la volan.
Pentru clienții gamei de vehicule utilitare, Ford a anunțat că noul Transit electric se va alătura gamei comerciale electrificate în anul 2021. Construită pentru a oferi propulsie pur electrică, noua furgonetă va contribui atât la eliminarea poluării aerului și a poluării fonice din orașe, cât și la reducerea costurilor pentru companii și operatori. Un SUV de performanță complet electric, inspirat de liniile lui Mustang, va apărea pe piață în 2020, autonomia acestuia urmând să fie de 600 de kilometri!
Ford explorează, de asemenea, soluții petru a optimiza și mai mult eficiența energetică și autonomia propriilor mașini electrificate, prin testele cu prototipul unicat Ford Transit Smart Energy Concept, un minibus cu 10 locuri. Cu o autonomie de 150 de kilometri, oferită printr-un timp de încărcare de 4 ore, conceptul utilizează șasiul noului Transit pe care a fost grefat un sistem de propulsie pe bază de baterii.
Lista de modele Ford Hybrid deja disponibile sau confirmate pentru lansare în Europa include:
- Mondeo Hybrid cu patru uși și wagon – care beneficiază de un sistem de propulsie full-hibrid benzină-electric cu auto-încărcare și reprezintă o alternativă convingătoare la versiunile diesel. Mondeo Hybrid wagon a fost dezvăluit în premieră în cadrul evenimentului Go Further în noua variantă sportivă ST-Line.
- Transit EcoBlue Hybrid și Transit Custom EcoBlue Hybrid – care utilizează tehnologia mild-hybrid cu scopul de a reduce costurile de utilizare pentru deținătorii de furgonete și pentru operatori.
- Tourneo Custom EcoBlue Hybrid – care oferă tehnologie mild-hybrid pentru îmbunătățirea consumului utilitarei de persoane.
- Transit Custom Plug-In Hybrid – echipat cu un sistem de propulsie avansat care utilizează motorul 1.0 EcoBoost ca prelungitor de autonomie (range extender). Vehiculul se află în teste experimentale în Londra pentru analiza beneficiilor pentru mediu și clienți. Teste suplimentare vor începe în curând în Valencia (Spania) și Köln (Germania).
Vezi şi: (foto/video) Noul Ford Puma – al doilea SUV care va fi produs în România! Primele detalii
Ford se angajează să devină un lider al ofertelor dedicate clienților care-și doresc o gamă largă de vehicule electrificate cu acces ușor la punctele de încărcare și îi va sprijini pe aceștia prin servicii îmbunătățite la nivel de conectivitate și de mobilitate conexă.
La începutul acestui an, Ford și-a luat angajamentul de a dezvolta cel puțin o versiune electrificată pentru fiecare model nou lansat pe piață, indiferent dacă vorbim despre nume complet noi sau despre variante noi ale modelelor deja existente. Vor fi oferite o versiune sau o combinație de versiuni mild-hybrid, full-hybrid, plug-in hybrid sau full-electric cu baterii, Ford prezentând astfel una dintre cele mai complexe game de opțiuni electrificate prezentate în Europa de un constructor auto.
Modelele Ford Hybrid și cele full-electrice utilizează o gamă de tehnologii de propulsie și de soluții tehnice care oferă performanțe și capabilități ce depășesc așteptările clienților și reflectă diversele scenarii de operare ale fiecărui vehicul.
De exemplu, asistența cuplului generat electric oferită de un demaror/generator antrenat prin curea (BISG) va îmbunătăți experiența dinamică a motorului pe benzină de pe Fiesta și Focus EcoBoost Hybrid prin mai multă putere, un răspuns mai rapid al motorului și un consum îmbunătățit. Pe modelele EcoBlue Hybrid – gamă care include Transit Custom și Tourneo Custom – tehnologia este utilizată exclusiv pentru a îmbunătăți și mai mult consumul motoarelor diesel.
Atât Kuga Plug-In Hybrid, cât și Explorer Plug-In Hybrid combină un motor pe benzină, o baterie care poate fi încărcată extern și un motor electric pentru a genera un nivel mai bun de eficiență la nivelul consumului și posibilitatea de a conduce mașina în modul electric cu emisii zero. Kuga oferă o transmisie hibridă de tip power-split care îmbină cele două surse de putere pentru a optimiza economia de carburant, în timp ce Explorer utilizează o arhitectură de tip hibrid paralel care poate să combine întreaga putere a motorului termic cu cea a motorului electric pentru o capacitate maximă de tractare.
Configurația de tip hibrid în serie de pe Transit Custom Plug-in Hybrid și de pe Tourneo Custom Plug-In Hybrid adaptează și mai mult configurația cu baterie reîncărcabilă extern și motor electric pentru a se potrivi cu scopul utilizării – motorul eficient pe benzină are un singur rol: cel de prelungitor de autonomie (range extender), încărcând astfel bateriile fără o conexiune fizică la roți.
Tehnologia full-hybrid auto-încărcabilă utilizată de Mondeo Hybrid este capabilă de rulare pur electrică pentru un plus de rafinament în special în oraș și în scenariile în care opririle și repornirile sunt dese. Sistemul de propulsie elimină atât problemele de autonomie, cât și nevoia clienților de a utiliza o sursă externă de energie pentru încărcarea bateriilor.
Viitoarele modele complet electrice Ford vor beneficia de următoarea generație a sistemelor de conectivitate, acest lucru oferindu-le acces la actualizări over-the-air. Compania se află, de asemenea, într-o etapă avansată în procesul de punere la punct a unor soluții pentru clienții care vor alege mașini electrice. Ford este membru fondator al consorțiului IONITY, care are ca obiectiv instalarea a 400 de stații de încărcare în zone-cheie ale Europei până în 2020, cu o putere de încărcare de 350 kW. Acest lucru permite o reducere semnificativă a timpului de încărcare în comparație cu sistemele disponibile la ora actuală.
Ford va semna, de asemenea, un parteneriat cu NewMotion pentru a facilita accesul clienților la cele peste 100.000 de puncte de încărcare pe care NewMotion le oferă în 28 de țări la nivel european. În plus, Ford pregătește o soluție proprie inteligentă de tip wall-box și va semna parteneriate cu cele mai mari companii de energie pentru a le oferi clienților planuri tarifare dedicate și servicii de instalare.
Primele detalii despre Fiesta EcoBoost Hybrid și Focus EcoBoost Hybrid ne spun că aceste modele vor beneficia de o arhitectură mild-hybrid sofisticată construită special pentru a îmbunătăți consumul, completând în același timp experiența plăcerii de a conduce un Ford printr-un nivel superior al performanțelor și printr-un răspuns mai rapid al motorului.
Un demaror/generator integrat antrenat prin curea (BISG) înlocuiește clasicul alternator, permițând recuperarea și stocarea energiei care de obicei se pierde în timpul frânării și rulării libere (coasting). Astfel, sistemul încarcă un pachet de baterii Litiu-Ion de 48 de volți răcit cu aer. BISG se comportă și ca un motor electric, completându-se impecabil cu motorul 1.0 EcoBoost cu trei cilindri. În momentul rulării normale și al accelerării, BISG utilizează energia stocată pentru a oferi un plus de cuplu, alimentând totodată și sistemele electrice auxiliare ale mașinii.
Sistemul mild hybrid inteligent auto-adaptiv monitorizează constant modul în care vehiculul este utilizat, determinând când trebuie să încarce intensiv bateria pentru beneficii optime și când să folosească energia stocată în baterie bazându-se pe două strategii:
- Substituție de cuplu – folosește funcția de motor electric al BISG pentru a produce un cuplu de până la 50 Nm, reducând sarcina care apasă asupra motorului pe benzină pentru a favoriza economia de carburant. Această tehnologie contribuie la un consum vizat de 4.9 litri/100 km și la emisii de 112 grame CO2/km în cazul lui Fiesta și la un consum vizat de 4.7 litri/100 km și la emisii de 106 grame CO2/km în cazul lui Focus.
- Suplimentare de cuplu – utilizează funcția de motor electric al BISG pentru a crește cantitatea de cuplu generată de sistemul de propulsie cu până la 20 Nm peste nivelul de cuplu maxim oferit de motorul pe benzină la sarcină. Acest mod optimizează performanța.
Suplimentul de cuplu permite dezvoltarea unui răspuns mai energic în special la turații joase, rezultatul fiind o experiență de șofat mai flexibilă și mai conectată. BISG le-a oferit în același timp inginerilor Ford posibilitatea de a diminua raportul de compresie al motorului 1.0 EcoBoost și de a adăuga un turbo compresor mai mare pentru o putere mai ridicată. Fenomenul turbo-lag este diminuat și el cu ajutorul suplimentării de cuplu, care imprimă rotații mai rapide ale motorului și păstrează ridicat astfel mai mult timp răspunsul turbo compresorului.
Capabil să repornească motorul în aproximativ 300 de milisecunde – timp asemănător cu cel de care are nevoie un om pentru a clipi – BISG îi permite tehnologiei Auto Start-Stop de pe Fiesta și Focus EcoBoost Hybrid să opereze pe o plajă mai largă de scenarii, economisind și mai mult combustibil. Situațiile includ momentele în care mașina se apropie pe liber (coasting) de un semafor la viteze de sub 15 km/h, chiar și în condițiile în care transmisia se află în treaptă, cu pedala de ambreiaj liberă.
Tehnologia Ford EcoBlue Hybrid combină în mod similar asistența cuplului de origine electrică cu motorul Ford EcoBlue de 2.0 litri pentru a genera emisii anticipate de 132 de grame CO2/km și un consum de 5.0 litri/100 km. Acest sistem va fi regăsit mai târziu în cursul acestui an pe Ford Kuga EcoBlue Hybrid.
Câte ceva şi despre noul Transit Smart Energy Concept. Aflaţi că este un minibus unicat cu 10 locuri care ajută compania să exploreze soluții de maximizare a eficienței energetice și a autonomiei viitoarelor vehicule electrificate. Oferind o autonomie de 150 de kilometri după 4 ore de încărcare și dezvoltat de inginerii Centrului Tehnic Ford Merkenich (Germania), conceptul utilizează șasiul lui Ford Transit și este dotat cu același sistem de propulsie electric disponibil pe StreetScooter WORK XL.
Lista de inovații cu rol de economisire a energiei și de generare a energiei include:
- O pompă de căldură inovatoare care utilizează căldura reziduală generată de componentele sistemului de propulsie, aerul de la exterior și aerul din habitaclu pentru a reduce energia utilizată de sistemul de încălzire cu până la 65%, ceea ce duce la o autonomie cu 20% mai mare.
- O ușă glisantă acționată electric care se deschide doar pe jumătate pentru a reduce pierderile de căldură și poate fi activată de pasager prin utilizarea unui dispozitiv inteligent. Căldura, ventilația și suflanta aerului condiționat sunt dezactivate automat atunci când ușa este deschisă.
- Scaune business încălzite și suprafețe care le permit pasagerilor să controleze temperatura zonală, reducând astfel energia necesară pentru încălzirea întregii cabine.
- Șase panouri solare montate pe plafon încarcă o baterie de 12 volți a cărei energie este utilizată la alimentarea sistemelor care încălzesc scaunele sau iluminează cabina și pentru sistemele electrice integrate la bord, implicit încărcarea wireless a telefoanelor pasagerilor.
- Un separator din policarbonat între ușa pasagerilor și zona scaunelor reduce și mai mult pierderile de temperatură în momentul accesului și ieșirii pasagerilor, protejându-i în același timp pe aceștia de elemente externe.
- Iluminare ambientală care se ajustează în funcție de temperatura din habitaclu – roșu pentru cald și albastru pentru rece – influențând subliminal percepția pe care o au pasagerii în legătură cu temperatura ambientală.
- Podea și plafon izolate termic în partea posterioară.
Viitoarele iterații ale conceptului își propun să îi permită șoferului să controleze încălzirea și răcirea la nivel de scaun individual, dar și dezactivarea climatizării în zona scaunelor neocupate de pasageri. Detecția automată a pasagerilor – inspirată de tehnologia care activează sau dezactivează airbag-urile – va face și ea parte din pachetul experimental.
Ford anticipează că debutul testelor pe șosea cu Transit Smart Energy Concept va avea loc mai târziu în cursul acestui an, după finalizarea testelor în tunelul aerodinamic.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise