(video) Monterey Car Week 2023: Premieră – Noul Acura ZDX e primul electromobil al mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Faceţi cunoştinţă şi cu primul electromobil de serie al mărcii Acura! Aceasta este al doilea rezultat al unei noi etape de cooperare între Honda și GM. În urmă cu trei ani, cei doi giganţi au convenit să producă vehicule electrice pe o platformă comună pentru piața nord-americană şi planul prevedea două modele. Primul a fost prezentat toamna trecută, fiind vorba despre Honda Prologue, iar noul Acura ZDX poate fi numit varianta sa premium.

Caracteristici cheie:

  • Denumirea ZDX nu este una nouă. Compania a folosit-o anterior, între anii 2009-2013, pentru un crossover coupe cu benzinar V6 sub capotă. Însă acesta nu a avut succes, fiind vândute puţin peste 6.000 de exemplare. Prin urmare, în afară de cele trei litere, noul ZDX nu are nimic în comun cu modelul anterior.
  • Maşina foloseşte platforma Ultium a celor de la General Motors (cu o distribuție a greutăţii de aproape 50:50), împreună cu bateria şi toate electronicele. Grupul Honda şi-a asumat doar designul (anunţat acum un an prin Acura Precision EV), reglarea fină şi montarea sistemelor de siguranță şi asistență sub umbrela AcuraWatch, inclusă în pachetul de bază.
    • Cu noul sistem AcuraWatch 360+, ZDX Type S introduce tehnologia de asistență a șoferului Hands Free Cruise în gama Acura, permițând condusul cu adevărat hands-free pe aproximativ 400.000 de mile de drumuri compatibile. AcuraWatch 360+ dispune, de asemenea, de primul sistem automat de asistență la parcare într-un model Acura, care ajută la eliminarea stresului din procesul de parcare paralelă.
  • Honda Prologue și Acura ZDX au același ampatament de 3.094 mm, dar ZDX este considerabil mai mare: 5.022 x 1.956 x 1.636 mm. Nu are vreo grilă de radiator, însă oricum o inserție caracteristică sub formă de pentagon există între faruri, fiind sculptată în relief şi iluminată pe contur pentru a forma o semnătură luminoasă alături de luminile de zi.
  • Habitaclul este dedicat pentru cinci pasageri.
    • Planşa de bord cu un Precision Cockpit Driver Information Cluster standard nu are vreo arhitectură ieşită din comun, ci din contra un panou de control a climatizării cu drepturi depline, un volan cu butoane fizice, un monitor de 11 inchi în spatele volanului, etc.
    • Sistemul multimedia este operabil pe un ecran de 11.3 inchi şi are servicii Google încorporate (pentru prima dată pe un model Acura). Suportă şi interfeţele Apple CarPlay/Android Auto wireless.
    • Printre dotările standard se numără un sistem audio Bang & Olufsen (18 difuzoare, cu funcția exclusivă Beosonic și tehnologia brevetată Acoustic Lens) și un set de camere la 360 de grade.
  • Versiunea de bază ZDX A-Spec are tracțiune spate asigurată de un singur motor cu 345 CP, suspensie cu arcuri elicoidale şi amortizoare dependente de amplitudine, jante de 20 inchi. Un sistem AWD asigurat de două motoare va fi disponibil în calitate de opţiune, însă detalii în acest sens nu s-au anunţat la moment.
  • Versiunea superioară ZDX Type S devine cel mai puternic crossover al mărcii! Două motoare electrice produc 507 CP şi asigură evident AWD. Se mai deosebeşte printr-o suspensie pneumatică, cu amortizoare adaptive și capacitate de reglare a gărzii la sol; jante de 22 inchi (cele mai mari de până acum pentru un model Acura) cu anvelope all-season 275/40ZR22 (opţionale fiind unele de vară); frâne frontale Brembo cu mecanisme cu şase pistoane în etriere galbene + discuri de 396 mm (320 mm măsoară discurile pe ZDX A-Spec) şi o vopsea nouă Double Apex Blue Pearl.
  • Ambele versiuni au o singură baterie litiu-ion cu o capacitate de 102 kWh. Autonomie declarată (conform ciclului american EPA) este de până la 523 km pentru versiunea de bază, de până la 507 km pentru cea cu tracțiune integrală și de până la 463 km pentru Type S. Poate fi încărcată rapid cu maximum 190 kW (81 de mile disponibile după 10 minute).
  • Ambele versiuni pot tracta remorci cu o greutate de până la 1.6 tone.

Noul ZDX va fi valabil pe piața americană la începutul lui 2024 şi va fi Made in USA. Preţul de start anunţat – 60.000 de dolari.

Împreună cu debutul noului ZDX, Acura a arătat imagini teaser ale unui concept Electric Vision Design Study. Aflăm doar că este „o expresie a unui model electric de înaltă performanță“. Nu se exclude că s-ar putea transforma în viitor într-o nouă generaţie NSX!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise