(video) Noua generaţie KIA K5/Optima se prezintă în detalii! Iată cum arată la exterior şi interior

(update 22.11.2019) Deşi premiera locală îi este programată abia în ziua de 12 decembrie, cei de la KIA Motors au organizat acum câteva ore un eveniment de prezentare anticipată şi doar jurnaliştilor a noii generaţii K5, model care pe cele mai multe pieţe, inclusiv pe cea din Republica Moldova, se va comercializa sub denumirea Optima.

Tot ieri au fost deschise precomenzile pentru această maşină, iar vânzările în Coreea de Sud vor demara din ianuarie 2020.

Prin ce este interesant modelul de faţă? Evident în primul rând prin formele sale voluptuoase realizate de echipa mărcii încă înainte ca fostul designer-şef al companiei BMW şi Infiniti să fie atras în acelaşi post în cadrul companiei coreene. Noua generaţie KIA K5/Optima a evoluat, fiind transformată într-un fastback cu o linie posterioară elegantă a acoperişului, dar şi un capac al portbagajului cu o mică muchie pronunţată pentru a crea vizual impresia de un spoiler.

Proiectarea stilistică a părţii frontale şi posterioare a maşinii este realizată într-un mod nou (află mai multe detalii la acest capitol mai jos). În echipare de top va avea faruri full LED, stopurile îi sunt conectate între ele printr-o linie LED frântă, iar suporturile oglinzilor retrovizoare laterale au fost coborâte pe portiere.

Noua KIA K5 a devenit cu 50 mm mai lungă (4.905 mm) și cu 20 mm mai scundă (1.445 mm), însă lățimea nu s-a schimbat (1.860 mm). Ampatamentul a fost întins cu 45 mm, până la 2.850 mm. Gama de jante cuprinde modele cu mărimi cuprinse între 16 şi 19 inci.

Habitaclul nu mai face nici o referinţă la ce se găsea înainte în el, acum fiind practic complet digitalizat. Pe planşa de bord există două ecrane mari, un panou cu comenzi tactile pentru controlul climatizării şi un controller rotativ în locul unui levier tradiţional al cutiei de viteze automate. Panoul de bord din spatele volanului va putea avea în funcţie de nivelul de echipare fie două ceasuri analogice şi un ecran de 4.2 inci între ele, fie un monitor color de 12.3 inci care va ocupa tot spaţiul local.

Sistemul multimedia cu un ecran tactil în format HD (10.25 inci) are integrat un sistem de control vocal, funcţionalitatea căruia se extinde la sistemul de climatizare și la alte soluţii de încălzire.

Clienţii vor mai putea opta pentru un sistem audio Krell, o cameră de bord integrată, precum și funcția Keyless de deschidere și pornire a unei mașini inclusiv cu ajutorul unui smartphone. Doar proprietarii de dispozitive cu sistem de operare Android şi cu tehnologie NFC (Near Field Communication) o vor putea folosi.

Vezi detalii: (video) Hyundai a anunțat dezvoltarea unei chei digitale sofisticate

Noua KIA K5 a trecut pe o nouă platformă, cea care a debutat cu noua generaţie Hyundai Sonata, şi astfel are şi ea nouă airbag-uri și izolare fonică îmbunătățită (parbrizul și geamurile laterale frontale cu strat dublu sunt un exemplu).

Există în palmares şi sisteme automate de frânare și de menţinere în bandă, precum și o funcție de parcare de la distanță apropiată (doar cu controlul acceleratorului de pe telefon, nu şi a volanului, astfel încât automobilul trebuie aranjat iniţial corect dacă va fi parcat într-un spaţiu îngust de unde ulterior nu se poate ieşi).

La capitolul motorizări situaţia este următoarea: pe piaţa locală va exista un benzinar natural aspirat de 2.0 litri din familia SmartStream, care are un sistem CVVD (Continuously Variable Valve Duration), prin care se schimbă mai lin perioada de deschidere a supapelor, alături de un sistem de injecție cu combustibil prin distribuţie şi prin două duze în tractul de admisie al fiecărui cilindru. Dezvoltatorii promit că dubla pulverizare va permite reducerea consumului de combustibil.

Versiunea care va consuma benzină va produce 160 CP și 196 Nm, iar cea 2.0 LPI care utilizează gaz – 146 CP și 191 Nm. Ambele sunt cuplate la o cutie de viteze automată cu şase trepte.

Al treilea motor este un benzinar turbo SmartStream T-GDI de 1.6 litri, care generează 182 CP și 265 Nm. El vine în combinaţie cu o nouă cutie de viteze cu opt trepte, dar şi cu tracţiune pe puntea din faţă, ca şi toate celelalte motorizări.

Al patrulea model va fi cu unitate de propulsie hibridă: un benzinar GDI de 2.0 litri din familia SmartStream, cu un sistem de injecţie directă şi care produce 152 CP/188 Nm + asistat de un electromotor care este integrat în cutia de viteze automată cu şase rapoarte şi care produce o putere de vârf de 52 de cai şi 205 Nm de cuplu. Puterea totală a automobilului este de 195 CP şi 188 Nm. Standard acest model, ca şi noua Sonata Hybrid, va mai avea din uzină un panou solar pe toată suprafaţa acoperişului!

Prețurile de start pentru piaţa locală au fost deja anunțate: de la 17.800 de dolari pentru maşina care consumă gaz, în timp ce modelul de top hibrid are un preț de cel puțin 23.400 de dolari. Noua generaţie KIA Optima va ajunge prin regiunile noastre prin a doua jumătate a anului 2020, cu premieră europeană ceva mai devreme.


(12.11.2019) Un nou fastback în gama KIA – noua generaţie K5/Optima se prezintă în primele imagini

Dacă Hyundai a prezentat deja noul Grandeur facelift, KIA urmează să o facă în privinţa noii generaţii Optima, prezentând acum imagini suplimentare, de fapt primele cu exteriorul automobilului.

Noul KIA K5 (Optima) aduce cu sine un caracter sportiv, modern și îndrăzneț. Partea din față a mașinii este caracterizată de noua semnătură KIA – “Tiger Nose Evolution” – un design larg, tridimensional, care integrează grila și farurile mai organic decât iterațiile anterioare ale K5.

Textura grilei este modelată în stilul texturii pielii de rechin care are o imagine puternică și sportivă. Grila este realizată cu o matrice de detalii care se împletesc pentru a conferi modelului K5 un aspect elegant și dinamic. Noile faruri frontale ale lui K5 au o semnătură a luminilor de zi în stilul unei bătăi de inimi.

Deasupra grilei, capota profund conturată și bara de protecție inferioară caracteristică, subliniind liniile netede din fața mașinii și sporind prezența pe drum a K5-ului. Profilul modelului este mai musculos decât a predecesorul său, corpul îngustându-se ușor în punctul mijlociu dintre arcurile roților.

O linie distinctivă rulează pe lungimea corpului, în timp ce o alta cromată a fost aplicată deasupra noilor portiere fără rame ale geamurilor, una care adaugă o dramă mai mare liniei sale de acoperiș curgătoare pe spate.

Noua generaţie K5 (Optima) este mai lungă și mai lată decât predecesorul său. Lungimea noului model a fost extinsă cu 50 mm până la 4.905 mm, iar lățimea cu 25 mm până la 1.860 mm. Ampatamentul a fost extins până la la 2.850 mm (+45 mm). O scădere cu 20 de mm a înălțimii până la 1.445 mm creează un profil sportiv în stilul modelului KIA Stinger.

Partea din spate a modelului K5 are un nou design al combinaţiei de stopuri, care oferă o siluetă sport reflectată de designul tridimensional al aripei posterioare subtile. Semnătura unică o reflectă pe cea a luminilor de zi faţă – “heartbeat”. Gama de jante din aluminiu va varia în dimensiuni cuprinse între 16-17-18-19 inci.

Noua generație KIA K5 va fi pusă la vânzare pe piața internă coreeană în decembrie 2019. Premiera este programată pentru ziua de 12 decembrie.

Cmentariile sunt închise