(video) Noul RS 3 – primul Audi cu RS Torque Splitter

Audi este pe cale să prezinte noua generaţie a modelului RS 3, care va fi disponibilă în continuare în format Sportback şi Sedan. Maşinile vor fi oferite cu nişte anvelope semi-slick, dar şi un RS Torque Splitter, în premieră pentru un produs Audi de serie.

Cum funcționează RS Torque Splitter?

Noul RS Torque Splitter face posibilă vectorizarea cuplului activă, complet variabilă, între roțile din spate. Spre deosebire de un pachet cuprins anterior dintr-un diferenţial pe puntea posterioară și un ambreiaj multi-disc, noul separator de cuplu utilizează câte un ambreiaj multi-disc controlat electronic pe fiecare din arborele de transmisie respectiv. 

În timpul conducerii dinamice, separatorul măreşte cantitatea de cuplu către exteriorul roţii posterioare cu cea mai mare sarcină, fapt care reduce semnificativ tendința de a subvira. În curbele cu orientare spre stânga transmite cuplul către roata dreaptă, iar în curbele cu orientare către dreapta spre cea din stânga. În timpul condusului drept înainte se trasmite la ambele roţi.

Acest lucru are ca rezultat o stabilitate optimă și o agilitate maximă – mai ales atunci când se virează la viteze mari. Iar când se conduce pe drumuri închise sau circuite, noul RS Torque Splitter permite realizarea de derapaje controlate prin aplicarea întregii puteri a motorului pe puntea spate, doar la una dintre roțile din spate – până la un maxim de 1.750 Nm! Distribuția exactă a cuplului depinde întotdeauna de modul selectat în Audi drive select și de situația de conducere respectivă.

Apropo, fiecare dintre cele două ambreiaje multi-disc are propria unitate de control, care utilizează senzorii de viteză ai ESC-ului pentru a măsura viteza roților. Alți factori de influență includ accelerația longitudinală și laterală, unghiul de direcție, poziția acceleratorului, treapta de viteză selectată și unghiul yaw, adică mișcarea de rotație în jurul axei verticale. În plus, separatorul de cuplu este conectat la regulatorul modular al dinamicii vehiculului ca entitate de nivel superior.

De ce distribuitorul de cuplu sporeşte performanțele la volan?

Datorită diferenței de forțe de propulsie, mașina întoarce în curbă mai bine și urmează unghiul de direcție mai precis. Acest lucru are ca rezultat un subvirare redusă, o accelerare mai devreme și mai rapidă la ieșirea din curbe, dar și o manevrabilitate deosebit de precisă și agilă – pentru o siguranță sporită în utilizarea de zi cu zi și timpi de tur mai buni pe circuite. 

Separatorul de cuplu compensează, de asemenea, supravirarea direcționând cuplul către roata din interiorul curbei sau, dacă este necesar, către ambele roți.

Cum este integrat separatorul de cuplu în sistemul de dinamică de conducere?

Audi drive select modifică caracteristicile separatorului de cuplu și, astfel, manevrabilitatea mașinii în funcție de modul selectat. Cinci moduri caracteristice – Comfort/Efficiency, Auto, Dynamic, RS Performance şi RS Torque Rear – sunt salvate în sistem. 

În acest context, puterea motorului este distribuită tuturor celor patru roți în modurile Comfort/Efficiency, cu prioritate acordată punții față. În modul Auto, distribuția cuplului este echilibrată, ceea ce înseamnă că maşina nu întâmpină nici subvirare şi nici supravirare. Modul Dynamic, pe de altă parte, tinde să transmită cât mai mult cuplu pe puntea din spate – pentru o agilitate maximă și o dinamică sporită. Acest lucru este dus la perfecțiune în modul RS Torque Rear, care permite șoferilor să efectueze derapaje controlate.

Distribuția extrem de grea din spate a puterii motorului duce la un comportament de supravirare, cu până la 100% din cuplu fiind îndreptat spre spate, ajungând la roata din exteriorul curbei. În plus, Audi a reglat caracteristicile motorului și ale transmisiei. 

Această configurare specifică este utilizată și de RS Performance Mode, care este conceput pentru utilizarea pe circuite. Totodată este special adaptat la anvelopele semi-slick de performanță Pirelli P Zero Trofeo R, care vor fi disponibile opţional. În acest mod, separatorul de cuplu oferă o cursă deosebit de dinamică, sportivă, de-a lungul axei longitudinale, cu cât mai puțină subvirare şi supravirare posibilă. Acest lucru duce la accelerarea rapidă la ieşirea din curbe și, astfel, la timpi de tur mai buni.

Ce rol joacă regulatorul modular al dinamicii vehiculului?

Controlerul modular al dinamicii vehiculului (mVDC) asigură interacțiunea mai precisă și mai rapidă a sistemelor șasiului. Pentru a face acest lucru, acest sistem central captează date din toate componentele relevante pentru dinamica laterală. mVDC sincronizează cele două unități de control ale separatorului de cuplu , amortizoarele adaptive și controlul selectiv al cuplului roții, toate pentru direcție și manevrabilitate de înaltă precizie. Una peste alta, crește agilitatea întregului vehicul, în special pe porțiuni dinamice de drum.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/07/Audi_RS3_TechFocus_TorqueSplitter.pdf”]

Cmentariile sunt închise