(video) Practic fiecare posesor de Renault are unul! Cardul Hands-Free a apărut acum 20 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Geamurile electrice, servodirecția, aerul condiționat, camera video retrovizoare, GPS-ul. Aceasta şi multe altele sunt doar o mică selecție a tuturor invențiilor care au schimbat fața mașinilor moderne și au adus mari schimbări în viața de zi cu zi a șoferilor. 

Unele au contribuit la îmbunătățirea siguranței, altele au redefinit standardele de confort, dar cardul hands-free a ușurat utilizarea mașinilor. Cheia-breloc electronică a fost proiectată pentru prima dată de Renault în urmă cu 20 de ani şi a devenit rapid un succes în rândul consumatorilor, în ciuda câtorva denivelări de-a lungul călătoriei sale prin istorie.

Văzut inițial ca un gadget demn de filmele cu agentul 007, cardul hands-free a fost adoptat treptat de producătorii din întreaga lume, devenind în cele din urmă o caracteristică standard în multe mașini. La fel ca hatchback-ul, caroseria auto care a devenit populară la începutul anilor 1960, acest obiect mic – abia mai mare decât un card de credit – este una dintre principalele inovații Renault care își va lăsa amprenta în istoria automobilelor.

Totul a început în 2001. Renault urma să înceapă să vândă Laguna II, un sedan despre care se spunea că ar întruchipa mașina „stil de viață” a secolului XXI. Cu toate acestea, designerii săi au simțit că încă lipseau câteva caracteristici inovatoare.

Lansat în 2001, Laguna II a fost primul model Renault echipat cu un card hands-free

Cândva înainte de lansarea sa oficială, Bernard Dumondel, coordonatorul produsului Laguna II, era cazat într-un hotel din Luxemburg. Atunci a fost nevoit să folosească o cartelă magnetică pe post de cheie de la cameră şi instant are o revelaţie: de ce să nu folosească un card contactless în locul cheii tradiționale a mașinii? Aşa s-a născut ideea din spatele cardului hands-free.

Ulterior a prezentat un prototip al ideii sale managerului său de program și a entuziasmat şi Comitetul Executiv al Grupului (inclusiv pe Louis Schweitzer, CEO-ul de atunci al Renault). Proiectul fusese adoptat și s-a depus o cerere de brevet.

După R16 TX din 1973 – prima mașină franceză care avusese închidere centralizată electronică – și Fuego din 1982 cu încuietori revoluționare ale ușilor cu telecomandă, Laguna II a devenit prima mașină produsă de un producător de mașini de uz general care avea un hands-free card.

Tehnologia a fost cunoscută iniţial sub denumirea keyless entry vehicle. În următorii ani, Renault a îmbunătățit accesoriul incluzându-l pe modelele Espace și Vel Satis. Apoi i-a schimbat designul şi l-a extins în întreaga sa gamă, de la Clio până la Megane.

În spatele carcasei minimaliste din plastic a cardului hands-free se ascunde un nucleu electronic sofisticat. Este programat pentru a „comunica” în mod constant cu mașina cu care este asociat.

Când proprietarul se apropie de vehicul, cardul este detectat de receptor-emițătoare amplasate în toată mașina. Când vehiculul dă un ping cardului cu o cerere de verificare, acesta emite un semnal radio care conține un cod de acces. Dacă mașina recunoaște codul, deblochează ușile. Toate acestea durează doar 80 de milisecunde! Mai repede decât e necesar pentru a clipi din ochi! 

Când persoana care deține cardul hands-free coboară din vehicul, computerul de bord continuă să facă ping-uri spre card la intervale regulate, pentru a vedea dacă se află încă în apropiere. Când cardul nu mai răspunde, computerul încuie toate ușile.

Potrivit Pascaline, şefa departamentului Cross-Cutting Products la divizia Renault Group Products, inventarea cardului hands-free „a fost o provocare puternică, cu un risc destul de mare”. În ciuda unui rating de 5 stele primit de la Euro NCAP, Laguna II a suferit defecțiuni tehnice în lunile de după lansare. Au fost probleme şi în cazul primei versiuni a cardului hands-free. 

Semnalul său putea fi ușor încurcat de obiectele din apropiere, cum ar fi luminile de neon care se găsesc adesea în parcări. Trebuie spus că tehnologia de bază era, la acea vreme, încă în fazele sale incipiente. Dar, în ciuda unui sondaj de design aprofundat, în baza a peste 6.000 de interviuri cu clienții care analizează stilul de viață, obiceiurile și așteptările acestora, Renault nu mai avusese timp pentru a crea prototipuri, a testa toate cazurile de utilizare posibile și a corecta orice necunoscute.

Într-un efort concertat de a satisface clienții, inginerii și designerii Renault de atunci „au reproiectat designul de sus în jos, pentru a oferi o opțiune și mai puternică mai târziu.”

Iată câteva exemple de îmbunătățiri care au fost adăugate în aşa-zisul design brief (document pentru un proiect de design dezvoltat de o persoană sau echipă în consultare cu clientul) pentru cardul hands-free. Fiecare caracteristică se naște dintr-o provocare pe care inginerii Renault au depășit-o cu succes:

  • Garantați etanșeitatea cardului hands-free. Mulți oameni aveau obiceiul nefericit de a-și uita cardurile în buzunarele pantalonilor sau jachetelor înainte de a le pune în mașina de spălat.
  • Faceți carcasa mai dură. Un alt obicei nefericit era că unii clienți își puneau cardul în buzunarul din spate al pantalonilor și, din neatenție, se așezau pe el.
  • Utilizați computerul de bord pentru a dezactiva deblocarea de la distanță când vă apropiați de mașină. Cei care își păstrează cardul asupra lor în orice moment au constatat că spălarea mașinii lor a devenit în curând un coșmar. Încuiau și deblocau fără să vrea vehiculul în timp ce se deplasau.
  • Ascundeţi o cheie de contact în interiorul cardului. În cazul defectării cardului sau în cazul în care bateria s-ar epuiza, Renault a ascuns o mică cheie pentru a deschide manual ușile.
  • Oferiți până la patru carduri personalizate per vehicul. Pentru că este posibil să ai mai multe persoane într-o familie care folosesc aceeași mașină, Renault a ales să ofere până la patru carduri pe vehicul. Fiecare card a înregistrat, de asemenea, setări personalizate pentru proprietarul său specific (setări radio, poziția scaunului, aer condiționat etc.)
  • Scurtați timpul în service. Pentru a economisi timp clienților atunci când își trimit mașina la mecanic pentru o verificare-diagnostică, cardul hands-free stochează informații precum numărul de serie și de înregistrare, detalii despre proprietar, echipament, kilometraj și chiar presiunea anvelopelor. A devenit un fel de “pașaport auto”.

De-a lungul celor 20 de ani de la crearea sa, cardul hands-free Renault a trecut printr-o schimbare constantă. Atât din punct de vedere al aspectului său, cât și mai ales al tehnologiei din interior.

În 2001, prima versiune realizată de furnizorul de echipamente Valeo a fost cunoscută drept cardul „practic”. Oricine deține cardul putea încuia și debloca mașina apăsând un buton situat fie pe card, fie pe mânerul ușii . Versiunea standard urma să fie folosită ca o telecomandă sau putea fi actualizată la un model „mâini libere”. În interior, consola centrală are un slot pentru card și un buton pentru pornirea motorului.

În 2007, Renault a trecut la cardul „magic”. Când se poartă cardul la sine, șoferul trebuie doar să apuce mânerul ușii pentru ca întreaga mașină să se deblocheze. În interior, slotul pentru card a fost scos de atunci.

În 2015, Renault a lansat Espace V, un monovolum care a venit echipat cu o versiune mai eficientă și mai reînnoită a cardului hands-free. De asemenea, a prezentat o nouă secvență de întâmpinare cu lumină-sunet.

În 2019, designul a căpătat adevăratul sens al termenului „mâini libere”. Mașina încuie și descuie automat ușile atunci când cardul este adus aproape sau se îndepărtează.

În 2022, noul Megane E-TECH Electric va duce experiența hands-free și mai departe. Datorită antenelor mai eficiente, deținătorul cardului este ușor de detectat, indiferent unde se află într-o zonă de 360° din jurul vehiculului. Secvența de întâmpinare se declanșează pe măsură ce se apropie de vehicul, în timp ce mânerele ușilor – în mod normal ascunse în caroserie – ies înafară, iar capacul portului de încărcare se deblochează automat.

Întotdeauna în fruntea inovației tehnologice, Renault a petrecut ultimii ani străduindu-se să facă utilizarea cardului hands-free mai uşoară. Părțile electronice adăpostite în interior au devenit tot mai mici. Raza sa de acţiune a fost extinsă și durata de viață a bateriei a fost optimizată. În ceea ce privește securitatea, actualizările recente au făcut sistemul și mai greu de piratat.

Întrucât smartphone-urile par să fie pe punctul de a înlocui cardurile, Renault a ales să-și valorifice noile capacități fără a lăsa cardul hands-free să cadă la marginea drumului. Dimpotrivă, în 2021, comenzile de echipare a vehiculelor Renault demonstrează că clienții sunt încă foarte pasionați de acest accesoriu. Acestea au fost incluse pe aproape două din trei vehicule Renault vândute. La unele modele, cum ar fi ZOE și Espace, această rată a crescut la 100%. Pe altele precum Scenic, Captur, Kadjar, Talisman, Koleos și Arkana, a depășit 90%.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/