(video) Premieră: Ediția limitată Audi Q8 e-tron edition Dakar este o mașină electrică pentru off-road

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacă nu a fost prezentat undeva în China vreun automobil nou, atunci aceasta constituie prima premieră auto din 2024. Însă nu e o premieră a unui model complet nou, ci o interpretară specială a unuia existent. Noul Audi Q8 e-tron edition Dakar are la bază versiunea Q8 55 e-tron quattro și este făcut cu inspirație de la prototipul folosit de marca germană în raliul Dakar.

Caracteristici cheie:

  • Are o baterie cu o capacitate netă de 106 kWh (brută: 114 kWh), iar cele două motoare, care asigură și AWD, generează 300 kW (408 CP) în modul boost și un cuplu maxim de 664 Nm. Cu anvelopele standard poate realiza 0-100 km/h în 5.8 secunde, iar cu cele pentru toate terenurile în 5.9 secunde. Viteza maximă e limitată la 200 km/h. Autonomia maximă în ciclul WLTP se ridică la 487 km.
  • Comparativ cu modelul de bază, SUV-ul electric cu anvelope General Grabber AT3 are să ofere o gardă la sol cu 31 mm mai mare și este proiectat pentru o manevrabilitate mai bună pe suprafețe cu pietriș sau zăpadă.
    • În setarea de bază, vehiculul are o gardă la sol de 206 mm. La viteze mai mari, vehiculul singur coboară treptat – cu 15 milimetri la 85 km/h, cu 17 milimetri la 100 km/h și cu 13 milimetri la 120 km/h. Acest lucru optimizează stabilitatea condusului la viteze mari, pentru o aerodinamică și o autonomie mai bună.
    • Împreună cu unghiul de atac (20 de grade) și unghiul de degajare (26 de grade), SUV-ul electric este bine pregătit pentru a aborda un off-road ușor. Unghiul de rampă constituie 19 grade.
  • Strategia de control pentru suspensia pneumatică a fost, de asemenea, revizuită pentru a îndeplini cerințele tipice conducerii în off-road. SUV-ul electric poate intra în vaduri de apă cu o adâncime de până la 300 mm.
  • Fiecare Q8 e-tron edition Dakar va fi oferit proprietarului cu două seturi de roți.
    • Un set de anvelope de vară cu jante de 20 inchi cu un design atractiv 5-V spoke S.
    • Anvelope general Grabber AT3 cu bandă specială de rulare, care optimizează accelerația, frânarea și calitatea controlului lateral, permițând, de asemenea, să se auto curățe eficient. Au, de asemenea, caracteristici excelente de condus și emisii reduse de zgomot pe drumurile asfaltate, pentru un confort de condus semnificativ crescut. Anvelopele mai au marcaj M+S, ceea ce înseamnă că sunt potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului. Sunt combinate cu jante de 18 inchi.
  • Q8 e-tron edition Dakar este disponibil în una din trei culori pentru caroserie: Siam Beige metallic, Mythos Black metallic sau Magnetic Gray. Singleframe-ul grilei de radiator vine întotdeauna în culoarea caroseriei. Opțional, lumina de proiecție din Singleframe, cu banda sa luminoasă, creează o legătură vizuală consistentă între faruri. Linia de jos este, de asemenea, finisată în Mythos Black metalizat. 
    • Elementele lărgite și continue ale pasajelor roților conferă modelului o poziție de încredere pe șosea. 
    • Când portiera șoferului este deschisă, luminile LED proiectează cuvintele „edition Dakar” pe pământ. 
    • Clasa individuală a ediției Dakar se reflectă și în capacul exclusiv al cheii-breloc printr-un branding special. O cheie de confort (cu sistem de alarmă antifurt) este disponibilă opțional, care poate fi utilizată pentru a deschide ușile și capacul portbagajului prin comunicarea wireless între cheie și vehicul. Cheia poate bloca vehiculul și prin intermediul senzorilor de pe mânerele ușilor.
  • Doar 99 de exemplare Q8 e-tron edition Dakar vor fi echipate cu un pachet unic de autocolante, inspirat de cele găsite pe RS Q e-tron (va fi oferit de Audi în baza principiului: primul venit, primul servit). În combinație cu cel puțin Mythos Black metallic, automobilul se alege cu elemente intenționat realizate să fie transparente și nu maschează întreaga suprafață, chiar dacă toate componentele exterioare sunt tratate. 
  • Mașina are un echipament standard foarte generos: faruri și stopuri Matrix LED; parasolare fumurii pentru hayon, portierele posterioare și geamuri laterale; interior S line (cu scaune sport adânc conturate, tapițate cu microfibră Dinamica și piele artificială), volan sport multifuncțional din piele; tavan negru; pedale din oțel inoxidabil; o cotieră centrală confortabilă; elemente decorative din aluminiu mat periat (pragurile au inserții din aluminiu); elemente decorative din piele artificială neagră. 
    • Pachetul de cusături Audi Sport în roșu este disponibil opțional. Adaugă accente contrastante pe scaunele sport, volan, genunchiere și cotierele ușilor. Centurile de siguranță sunt, de asemenea, roșii.
    • Are standard un head-up display. 
    • O altă caracteristică nouă este un afișaj în sistemul de operare MMI care prezintă informații despre unghiul de înclinare al vehiculului. În plus, Audi oferă imagini de fundal pe display-ul MMI, create special pentru ediția Dakar, combinate cu iluminare ambientală coordonată.
    • Un Audi Phone Box standard face utilizarea telefonului foarte convenabilă. Conectează smartphone-ul șoferului, pe care îl încarcă inductiv, la antena mașinii. 
    • Ediția mai are standard pachetele de asistență City și Tour.
    • Un storage and luggage compartment package este la fel standard. Căptușeala durabilă a portbagajului și covorașele robuste au inscripții de ediție. 
    • Standard mai este un suport pentru bagaje pe acoperiș, cu o capacitate maximă de 40 kg. Drept bonus se mai oferă o geantă și curele pentru atașarea accesoriilor. 
    • O a doua priză de încărcare poate fi utilizată pentru a încărca bateria de înaltă tensiune utilizând sistemul de încărcare combinat tip 2 (CCS2). În plus, sistemul de încărcare e-tron oferă tot ce au nevoie amatorii de aventuri pentru a-și încărca vehiculul – fie acasă, cu prietenii sau într-o casă de vacanță.
  • Opțional:
    • Pachetul de lumină ambientală plus cu șase profiluri de culoare predefinite pune în scenă interiorul cu mare efect. Dispunând de lumini de contur extinse în până la 30 de culori, acesta urmărește cu precizie liniile interiorului. 
    • Ca alternativă la sistemul standard de climatizare automată pe două zone, Audi propune unul pentru patru zone. Acest sistem face uz de un al doilea încălzitor de înaltă tensiune opțional pentru a crește vizibil puterea de încălzire. Aceasta înseamnă că interiorul se va încălzi mai repede în condiții foarte reci, în timp ce încălzitorul suplimentar al bateriei o va pregăti mai bine pentru încărcare la temperaturi foarte scăzute. 
    • Sistemul audio Bang & Olufsen Premium cu sunet 3D este format din 16 difuzoare cu o putere totală de 705 wați. 
    • Camerele care pot înlocui oglinzile retrovizoare laterale reduc lățimea totală a vehiculului cu 15 cm, îmbunătățind coeficientul de rezistență. Audi spune că acestea oferă o vizibilitate mai clară decât oglinzile tradiționale în condiții de teren cu praf sau umezeală.

Noul Audi Q8 e-tron edition Dakar poate fi comandat în primul trimestru al anului 2024. În Germania prețurile încep de la aproximativ 120.000 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise