(video) Premieră în SUA: Chevrolet Blazer va exista şi sub forma unui electromobil dedicat

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Crossoverul american Chevrolet Blazer este încă relativ tânăr, fiind prezentat şi produs din 2018. Deocamdată nu este eliminat din gamă în cadrul procesului de electrificare, astfel încât va exista paralel cu o versiune electrică – Blazer EV.

Cu toate acestea, cele două mașini nu au prea multe în comun! Blazer EV are dimensiuni similare (aproximativ 4.9 m lungime), dar este construit pe o platformă modulară dedicată Ultium, folosită deja de GMC Hummer EV, Chevrolet Silverado EV și Cadillac LYRIQ.

Caracteristici cheie:

 • GM nu a lansat încă specificații detaliate, dar conform imaginilor disponibile noul Blazer EV are un ampatament impresionant și console destul de scurte. Elementul portant principal este cadrul bateriei situat între osii, de care sunt atașate subcadre puternice în față și în spate. Suspensia este complet independentă pe toate roţile. Blazer EV este, de asemenea, primul model bazat pe platforma Ultium, care este oferit cu trei tipuri de tracțiune: față, spate sau integrală!
 • Versiunile/echipările disponibile:
  • Modelul de bază Chevrolet Blazer EV 1LT are tracțiune față, roți de 19 inchi, faruri LED și o autonomie de 398 km. Din păcate, puterea motorului și capacitatea bateriei nu au fost încă făcute publice. 
  • Superior este Blazer EV 2LT (maşina gri din imagini): tracțiune față sau integrală şi autonomie de până la 472 km. 
  • Urmează în gamă Blazer EV RS (maşina albă din imagini), care poate fi comandat cu orice format de tracţiune. Un astfel de crossover are o autonomie de până la 515 km, roți cu diametrul de 21 inchi, mai multe elemente decorative negre pentru un aspect sport și o bandă LED care conectează vizual farurile (are un mod de animaţie prin care poate afişa nivelul de încărcare a bateriei, de exemplu).
 • În vârful gamei va fi Chevrolet Blazer EV SS (Super Sport, maşina roşie) și există mai multe detalii despre el. Are AWD prin intermediul a două motoare electrice (câte unul pe fiecare osie), care produc în total 565 CP (557 în sistem de măsurare american) și 879 Nm! Puterea maximală este disponibilă doar în modul WOW (Wide Open Watts) cel mai extrem. În acest mod poate face 0-97 km/h în mai puțin de 4.0 secunde. Autonomia este de 467 km, iar printre altele dispune de un kit de caroserie dedicat, o schemă de culori în două tonuri, jante de 22 inchi, suspensie sport și frâne frontale marca Brembo.
 • În plus, pe baza celui mai performant model va fi asamblată o maşină pentru poliţie, dedicată pentru urmăriri – Chevrolet Blazer EV PPV (Police Pursuit Vehicle). Aceasta va putea avea AWD sau tracţiune faţă şi cea mai mare baterie, iar echipamentul prevede jante simple de oțel și un bullbar frontal, printre alte elemente specifice unor astfel de autovehicule. De asemenea, vor exista variante potrivite pentru flote suplimentare și clienți comerciali, cum ar fi din industria farmaceutică, a închirierilor, etc.
 • Toate modelele vor dispune de un mod de conducere cu o singură pedală, în care accelerația și decelerația sunt controlate doar de cantitatea de presiune pe care o suportă pedala de accelerație. Încărcătoarele sunt, de asemenea, comune: cel pentru încărcare AC este evaluat la 11.5 kW, iar cel DC la maximum 190 kW (125 km în aproximativ 10 minute). Panoul de acoperă portul de încărcare este acţionat electric.
 • Printre opțiuni se anunță: un pilot automat Super Cruise (nivel 2), care permite condusul fără mâini pe volan în anumite condiţii şi doar pe o reţea de drumuri scanate şi stocate în navigaţie (la acest moment, 640.000 km de autostrăzi din SUA și Canada au fost deja omologate pentru funcționarea sistemului), oglindă retrovizoare interioară digitală (transmite imagini de pe camera video spate), head-up display, ventilaţie în scaunele frontale şi încălzire în cele din spate, etc.
 • Noul Blazer EV are un interior cu cinci locuri pentru pasageri. Toate modelele sunt echipate cu cockpit digital format dintr-un monitor de 11 inchi în spatele volanului și un sistem multimedia operabil pe un imens ecran tactil de 17.7 inchi. Sistemul multimedia rulează pe bază de Linux, are o nouă interfaţă software personalizată Ultifi şi suportă actualizări prin tehnologia OTA.
  • Materialele folosite sunt moi la atingere. Doar versiunile RS şi SS au un volan aplatizat, iluminare ambientală standard cu funcţie de personalizare şi elemente de design unice, inclusiv tapiţerie cu microfibră şi cusături contrastante.
 • Interesant mai este de remarcat că cei de la Chevrolet s-au uitat peste gardul vecinilor de la Tesla şi au decis să realizeze un algoritm similar de pornire a maşinii. Nu există un buton obișnuit Start-Stop, ci activarea are loc prin simpla apăsare a pedalei de frână. Pentru comutarea modurilor de transmisie există o manetă în partea dreaptă din spatele volanului, iar singura padelă este situată în stânga – reglează gradul de recuperare.
 • Blazer EV oferă, de asemenea, cele mai recente tehnologii Chevrolet de asistență pentru șofer, inclusiv frânarea automată în marșarier și asistența avansată la parcare. Acestea completează suita standard de tehnologii Chevy Safety Assist, cu frânare automată de urgență, alertă de coliziune frontală, frânare frontală în cazul detectării de pietoni, indicator de distanță faţă de maşina premergătoare, asistență pentru menținerea benzii de rulare cu avertizare în caz de părăsire și IntelliBeam.

Noul Chevrolet Blazer EV va fi construit la aceeași fabrică din Mexic unde se produce Blazer-ul pe benzină. În America, acceptarea comenzilor cu un depozit rambursabil de 100 de dolari este deja deschisă. Dar pentru că este un model din gama anului 2024, acest lucru înseamnă că pe piaţă va intra abia peste un an – în vara lui 2023 – şi atunci vor fi disponibile doar versiunile 2LT (de la 47.600 USD) și RS (de la 52.000 USD). 

Versiunea de top SS va fi disponibilă din toamna lui 2023 la un preț de 66 de mii de dolari, iar versiunea de bază 1LT va fi lansată abia la începutul lui 2024 și va costa 45.000 de dolari. Pentru comparaţie, actualul Blazer pe benzină costă minimum 33.400 de dolari.

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata