(video) Record Guinness: Primul electromobil care a ajuns la o altitudine de 5715 metri

Temperaturi de sub -5 grade Celsius nu au oprit o mașină electrică în a stabili un nou record confirmat de Guinness World Records.

SUV-ul NIO ES8 și conducătorul din spatele volanului, Chen Haiyi din China, au reuşit să înregistreze un nou record pentru cea mai mare altitudine atinsă într-o mașină electrică, cu o înălțime de 5.715,28 metri atunci când s-a ajuns la ghețarul Purog Kangri din Tibet, în ziua de 24 septembrie 2018.

Încercarea de înregistrare a recordului a fost concepută pentru a scoate în evidență fiabilitatea sportiv-utilitară a unui SUV electric și alimentarea cu energie la altitudini înalte și în zone extrem de reci, precum și capacitatea companiei producătoare de rezolvare a problemelor în condiții extreme.

De asemenea, NIO a urmărit să demonstreze că vehiculele electrice pot merge practic la fel de departe cum se poate ajunge cu maşinile cu combustie, cu benzină sau motorină în rezervor. Echipa de asistență a studiat fezabilitatea instalării punctelor de încărcare de-a lungul traseului, deoarece compania încurajează tot mai mulți șoferi să folosească energia electrică.

„Sperăm că, în viitor, toți proprietarii de vehicule electrice vor putea ajunge în Tibet pentru a călători. Ca urmare, este, de asemenea, benefic pentru mediul nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al NIO.

Vezi şi: (foto) Record Guinness! Toyota Hilux – maşina care a ajuns în cea mai nordică localitate din Eurasia

Vezi şi: (foto) Un bărbat din Singapore s-a urcat pe muntele Everest la volanul unui Nissan GT-R

Aceasta a fost prima dată când o mașină electrică a ajuns la Purog Kangri, un ghețar de 422 km², considerat a fi al treilea cel mai mare din lume, care este doar mai mic decât Arctica și Antarctica și cu o înălțime medie de 6.600 de metri deasupra nivelului mării.

De menţionat că recordul de conducere la cea mai mare altitudine cu o maşină a fost realizat de Chileans Gonzalo Bravo și Eduardo Canales în 2007. Cu un Suzuki Samurai modificat s-a atins altitudinea de 6.688 de metri în ascensiunea lor pe vulcanul Ojos Del Salado din Atacama, Chile.

Maşina lor a trebuit să fie modificată deoarece presiunea scăzută a aerului cauzează probleme pentru motoarele cu combustie care funcționează prin aprinderea unui amestec de aer și combustibil. Deoarece aerul devine mai subțire, limitat, motorul nu poate trage o cantitate suficientă în cilindri pentru a reacționa în mod corespunzător.

În schimb, NIO ES8 nu a avut nevoie de nici o modificare pentru călătoria sa record, deoarece își extrage energia dintr-o baterie chimică care nu este afectată în nici un fel de schimbările de presiune aeriană.

Vezi şi: (video) The Land of Land Rovers. Povestea unui sat din munţii Himalaya cu o flotă de 42 de maşini clasice

Vezi şi: (foto/video) Te doare inima. Un Ferrari şi 10 sedanuri Maserati, exploatate la maxim pe drumurile din Tibet

Specialistul în recorduri inginereşti de la Guinness World Records, Jason Fernandes, a explicat modul în care un automobil electric poate fi condus la o astfel de altitudine și poate evita dificultățile cu care se confruntă vehiculele cu motoare cu combustie internă.

Ideea este că vehiculele electrice au un avantaj când vine vorba de presiunea aerului din atmosferă, care se reduce rapid odată cu altitudinea atinsă. Maşinile cu combustie internă nu pot ajusta cu ușurință parametrii de funcționare pentru a face față variațiilor din cantitatea de aer disponibil pentru arderea amestecului aer/combustibil.

De regulă, maşinile tradiţionale sunt proiectate pentru a arăta cele mai bune performanţe pentru o piaţă obișnuită şi în condiţii simple de exploatare. Adică, pot funcţiona în parametrii optimi doar până la 1/5 din altitudinea atinsă în cadrul acestui record.

Este demn de remarcat faptul că, în unele locuri din lume unde poate fi atinsă teoretic o altitudine mai mare, se pune la dispoziţie carburant cu o cifră octanică mai mică pentru a încerca neutralizarea parțială a experienței de combustie care se prezintă mai slab. Un alt efect posibil al presiunii scăzute a aerului este blocarea vaporilor – combustibilul se vaporizează de obicei la o presiune mai mică decât cea normală.

De cealaltă parte, mașinile electrice trebuie doar să asigure că acea căldură care este produsă prin reacțiile chimice din acumulator este expulzată în condiții de siguranță. Cu toate acestea, căldura generată este mult mai mică decât într-un vehicul cu combustie.

Căldura produsă de un electromobil este substanțial mai mică decât cea necesară pentru a încălzi o maşină obişnuite pe timp de vreme rece. Da, pot exista unele probleme minore de întreținere cu care vehiculele electrice se confruntă, dar în linii generale acestea nu sunt o piedică în a atinge altitudini mari.

Vezi şi: (video) NIO şi-a prezentat cel de-al doilea SUV electric – noul ES6

Cmentariile sunt închise