(video) 40 de ani de la startul producţiei lui Mercedes-Benz G-Class! Cum a apărut modelul şi ce a ajuns să fie

Patru decenii au trecut de la momentul prezentării modelului Mercedes-Benz G-Class! De zeci de ani a evoluat continuu de la un vehicul utilitar în off-road care mai oferă şi o deplasare de calitate pe drumurile obişnuite. Activitatea constantă de dezvoltare a Mercedes-Benz a asigurat că vehiculul a rămas întotdeauna proaspăt și actualizat.

Premiera mondiala a modelului G din seria 460 a avut loc între 4-9 februarie 1979 în Toulon, Franța. Cu această ocazie, informaţiile care urmează subliniază valorile “capacității off-road şi on-road fără compromisuri”, precum și “varietatea maximă de utilizare”. Aceste aspecte se aplică, de asemenea, noii clase G din seria 463, care este construită în Graz, Austria, din mai 2018.

În plus față de aceste elemente există tradiția de performanță și caracter unic. Clasa G a crescut în acest rol în ultimele decenii, cu tot mai mult succes.

Istoria modelului G de la Mercedes-Benz a început în vara anului 1969. În acel moment, Daimler-Benz AG și grupul austriac Steyr-Daimler-Puch AG au intrat în discuții despre o posibilă cooperare. Ambii producători ofereau vehicule cu capacități excelente în off-road, ca parte a gamei lor de produse: Mercedes-Benz cu Unimog, iar  colegii cu Puch Haflinger sau Puch Pinzgauer.

În 1971, ideea de a construi în comun un vehicul nou pentru off-road a apărut pentru prima dată. Scopul proiectului era de a combina capacitățile extreme de off-roading cu o manevrabilitate bună pe drumuri. În toamna anului 1972, directorii executivi Dr. Joachim Zahn (Daimler-Benz AG) și Dr. Karl Rabus (Steyr-Daimler-Puch AG) au ajuns apoi la o înțelegere de bază privind dezvoltarea în comun a vehiculului uşor pentru off-road. Echipa care a fost responsabilă de realizarea proiectului a fost condusă de Erich Ledwinka, inginer șef la Steyr-Daimler-Puch.

Dezvoltarea autovehiculului a progresat cu forța. Primul model de lemn a fost creat până în aprilie 1973. Primul prototip reglementat tehnic pentru a putea folosi drumurile a fost deja testat în 1974. Fotografiile din descrierea tehnică publicată intern în 1975 au arătat cât de repede designerii și inginerii au ajuns la un design care deja era foarte aproape de cel al eventualului G.

Stilul final cu profilul clar a fost definit de subdiviziunea Mercedes-Benz Design, condusă pe atunci de Bruno Sacco. Stiliștii au combinat cu măiestrie suprafețele mari și netede ale corpului vehiculului cu caracteristicile definite din punct de vedere tehnic, cum ar fi unghiuri mari de atac şi de degajare, precum și o înălțime relativ mare a vehiculului, cu o lățime de ansamblu destul de mică.

De la bun început, G-Class a fost construit la uzina Puch din Graz-Thondorf. Tot acolo se face în prezent şi noua generaţie a modelului. Mercedes-Benz a fost responsabil de livrarea de componente, inclusiv motoare, punţi, sisteme de direcție și diverse piese mari turnate, de la diferite uzine din Germania la Graz din 1979. Producția de serie a început în februarie 1979 la scurt timp după premiera sa și întreprinderea mixtă Geländefahrzeug Gesellschaft (GfG), fondată de cele două companii din 1977, a fost responsabilă de acest proces.

G-Class a fost inițial lansat pe piață ca seria model 460: un vehicul universal pentru off-road, cu un interior relativ simplu, dar cu o mare atenție acordată trenului de rulare. Sistemul standard selectabil de tracțiune integrală cu un diferenţial interaxial blocabil până la 100% şi cu diferenţiale opţionale pe ambele punţi, care la fel au devenit dotări standard din 1985, asigurau caracteristicile optime de manipulare prin off-road.

Designul cadrului și axele rigide cu arcuri elicoidale ale suspensiei au indicat asupra versatilității și robusteții modelului. Modelele 240 GD și 300 GD cu un motor diesel, precum și 230 G și 280 GE cu un motor pe benzină au fost disponibile la momentul lansării în producţie de serie. Au existat la fel două variante de ampatament (2.400 și 2.850 mm), precum și stiluri diferite de caroserii (vehicul deschis, vagon închis și un panel van cu pereți laterali închişi).

Pe lângă seria de modele 460 cu un sistem electric de 12 V la bord, Mercedes-Benz a oferit seria de modele 461 cu un sistem electric de 24 V la bord pentru clienții militari. Versiunea sa CKD (piese și subansamble ale unui produs finit care de regulă sunt exportate către uzine din alte țări unde urmează a fi asamblate) a fost desemnată ulterior ca model din seria 462.

Un proces continuu de avansare pentru modelul G a început la scurt timp după lansarea sa pe piață, ceea ce s-a dovedit a fi cheia succesului său durabil. Printre etapele importante ale modernizării sale se numără direcția asistată, standard (pentru prima dată pe 280 GE și 300 GD, şi din 1987 pe toate modelele) și diferenţiale blocabile (1985), precum și introducerea unui convertor catalitic cu buclă închisă, cu trei căi (din 1986, inițial ca un echipament special pentru 230 GE) și sistemul de antiblocare a roţilor (ABS) pe seria 463 din 1990.

Optimizarea confortului și siguranței a fost întruchipată, printre altele, de combinația standard a dinamicii capabile a vehiculului cu un sistem de tracțiune integrală începând cu 2001. Acesta cuprindea sistemul de tracțiune controlat electronic 4ETS, ESP și BAS Brake Assist.

Facelift-urile majore, în special şi în particular, au reprezentat salturi importante de dezvoltare a tehnologiilor pentru G-Class. De exemplu, modelul din seria 463 a fost lansat în 1990 echipat cu sistem de tracţiune integrală permanentă în locul celui anterior disponibil doar la comandă. Ulterior, motoarele cu opt și chiar cu douăsprezece cilindri au început să fie folosite pe cele mai putenice și mai luxoase versiuni.

În același timp, Mercedes-Benz a cultivat tradiția G ca un vehicul utilitar versatil. În 1990, acest rol a fost inițial jucat de modelul din seria 460, până nu i-a cedat locul modelului din seria 461, lansat în 1992. Astăzi, există variante profesionale ale maşinii, care transportă aceste capacități în viitor.

Tradiția echipamentelor exclusive din istoria clasei G a început cu detalii rafinate, cum ar fi scaunele individuale Recaro pentru șofer și pasagerul din față, care erau disponibile ca echipamente speciale încă din 1981. Interiorul a început a fi îmbunătățit ca standard din 1982. În 1990, seria 463 a adus aplicații de lemn fin în acest off-roader clasic, care avea o vârstă de doar 11 ani.

Această schimbare constantă a permis clasei G să dobândească clienți noi, privați. Ei au apreciat în special variantele exclusive și puternice ale modelului. Un prim punct culminant în acest sens a fost Mercedes-Benz 500 GE V8, construit într-un număr limitat din 1993.

Din 1998, versiunea G 500 a devenit topul de gamă în familia acestui model. Nomenclatura lui G a început astfel să urmărească sistemul stabilit pentru celelalte serii de modele Mercedes-Benz, prin care o literă care precede un număr de trei cifre sau o combinație de litere desemnează clasa căreia aparține vehiculul.

Un capitol deosebit, de succes, în istoria lui G-Class a început în 1999: în acel an G 55 AMG a devenit noul model de top din seria 463. Acesta a constituit baza succesului durabil al vehiculelor de înaltă performanță G-Class, modificate de către divizia Mercedes-AMG. Alte standarde în acest sens au fost stabilite de G 55 AMG Compressor (2004), G 63 AMG şi G 65 AMG (ambele din 2012), G 63 AMG 6×6 (2013) și, într-un final modelul Mercedes-AMG G 63 de nouă generaţie, prezentat în februarie 2018.

Faptul că G-Class continuă să stăpânească toate provocările cu succes în al patrulea deceniu a fost demonstrat, de asemenea, de alte maşini extrem de exclusive, cum ar fi modelele G 500 4×4² din 2015 sau Mercedes-Maybach G 650 Landaulet din 2017, care a fost făcut în doar 99 de exemplare. Ambele variante ale vehiculului emblematic au deschis noi dimensiuni pentru clasa G: primul în ceea ce privește capacitățile de off-road îmbunătățite datorită axelor de de tip portal și iar G 650 Landaulet oferind cel mai mare nivel de lux în combinaţie cu o gardă la sol impunătoare.

Noua generaţie a modelului 463 şi-a sărbătorit premiera mondială la Salonul Auto de la Detroit din ianuarie 2018. Maşina prezentată de Arnold Schwarzenegger transportă punctele forte ale acestui model carismatic într-un viitor luminos. Primul dintre modelele lansate este Mercedes-Benz G 500, urmat la scurt timp de Mercedes-AMG G 63. În decembrie 2018, noul G 350 D, a treia variantă cu motor diesel de ultimă generaţie (OM 656), şi-a sărbătorit premiera.

Încă o dată, G-Class s-a reinventat, concentrându-se pe detalii tehnice importante în noul model: de exemplu, cu șasiul dezvoltat în comun de Mercedes-Benz și Mercedes-AMG, dispunând de un spate tradițional, o osie spate rigidă sau o suspensie independentă pe puntea din faţă. Ceea ce nu s-a schimbat sunt excelentele capabilități în off-road – noul G-Class îşi depășește predecesorul său în multe discipline. Și la exterior, credo-ul de bază este: genele de la G-ul original din 1979 vor fi evidente în orice G-Class, chiar de la prima vedere.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/