(video) Geely scoate pe piaţă primul SUV coupe plug-in hybrid din lume, făcut pe baza platformei CMA

Extrem de anticipatul SUV coupe cu spirit sportiv, noul Xing Yue sau cunoscut anterior sub numele de cod FY11, a fost lansat oficial la prima uzină a companiei Geely Auto din China, dedicată exclusiv producţiei de maşini pe baza platformei Compact Modular Architecture (CMA), cea dezvoltată în colaborare cu Volvo şi cea care stă pe noul XC40!

Noul model emblematic va fi oferit cu trei variante de propulsie: motor tradiţional cu combustie internă, mild hybrid şi plug-in hybrid, în combinaţie fie cu o tracţiune faţă, fie cu un sistem integral.

Ca parte a inițiativei Blue Geely, cea de electrificare a modelelor din gamă, Geely Xing Yue devine primul SUV coupe PHEV din lume, care este capabil să ofere o autonomie de până la 80 de km pentru rulare doar cu energie electrică.

https://www.youtube.com/watch?v=k0yvBUffYVc

Vezi şi: (video) Geely a lansat noul brand Geometry şi cu el primul electromobil global, concurent pentru Tesla Model 3

Geely Auto a folosit pentru noul model arhitectura CMA dezvoltată la China Euro Vehicle Technology Centre (CEVT) din Göteborg, Suedia, punând astfel bazele pentru sistemul de dezvoltare a produselor Global Industry 4.0. Prin utilizarea platformei inovative, Geely Auto este gata pentru a lansa noi produse globale care îndeplinesc standardele unor vehicule premium, primul fiind Xing Yue.

După cum am menţionat, noul Xing Yue este capabil să utilizeze o varietate de motorizări de înaltă performanţă şi eficienţă. Printre acestea se numără agregatul 2.0TD cu patru cilindri, care se bazează pe tehnologiile Volvo Cars şi îndeplineşte cele mai stricte standarde de emisii din lume, inclusiv cel chinez 6b și Euro 6d. Produce în total 238 CP şi 350 Nm, iar cuplat la o transmisie automată Aisin cu opt trepte, este unul dintre cele mai agile SUV-uri coupe din segment datorită celor 6.8 secunde care îi trebuiesc pentru a accelera până la 100 de km/h.

În plus, Xing Yue, de asemenea, vine cu noi sisteme de propulsie electrificate, inclusiv unul mild hybrid sau plug-in hybrid, care utilizează un benzinar turbo 1.5TD şi o cutie de viteze cu şapte trepte şi dublu ambreiaj umed. Combinaţia de agregate a fost dezvoltată în comun de către Geely Auto și Volvo Cars. Motorul pe benzină produce 177 CP şi 255 Nm de cuplu, iar DCT-ul are o “leading transmission efficiency” în proporţie de 97% şi poate schimba treptele în doar 0.2 secunde.

Modelul MHEV funcţionează împreună cu un sistem 48V BSG mild hybrid dezvoltat independent de Geely. Cu ajutorul unui mic motor electric ce funcţionează datorită unui sistem electric cu o tensiune de 48 V, motorul 1.5TD pornește mai repede, devine mai eficient și mărește puterea maximă a vehiculului până la 190 de CP. Consumul mixt anunţat pentru această maşină este de 5.6 litri/100 km.

Primul SUV coupe din lume cu o opțiune PHEV, noul Xing Yue, mai vine pe piaţă cu două opțiuni de capacitate pentru bateriile litiu-ion: 11.3 sau 15.2 kWh. Prima oferă o autonomie de deplasare în regim pur electric de până la 56 de km, contribuie la un consum mixt de 1.6 litri de benzină, iar prin încărcare rapidă poate fi plină din nou cu energie în 90 de minute. Pentru versiunea de top cifrele sunt de: până la 80 de km, consum de 1.2 litri şi un timp de încărcare de 105 minute.

Unitatea de propulsie de pe o astfel de maşină produce 258 CP şi tocmai 415 Nm de cuplu.

Vezi şi: (foto) Beijing 2018: Premieră – Noul Volvo XC40 T5 Twin Engine îl vor avea deocamdată doar chinezii

Datorită ajustării excelente a șasiului platformei CMA și a aplicării configurațiilor precise de control, Xing Yue este capabil să ofere un echilibru între sportivitate și confort. SUV-ul folosește o suspensie faţă de tip MacPherson, iar pe puntea din spate una multi-link.

Iar prin utilizarea unui sistem de tracţiune integrală electro-hidraulic marca BorgWarner, din a cincea generaţie, noul Xing Yue este apt să comute în mod inteligent tracţiunea, fie să funcţioneze doar roţile din faţă, fie toate cele patru. Acest lucru va permite păstrarea unui nivel redus de consum spre deosebire de o maşină cu sistem care rulează permanent. Folosind o pompă hidraulică centrifugă de top din industrie, sistemul este capabil să realizeze o distribuție maximă a cuplului între roţile de pe punţi în proporţie de 50:50.

Mai mult, un control precis al maşinii este oferit de către o servodirecţie asistată electronic DP-EPS de la firma ThyssenKrupp, cu un raport de transmisie de 15.7 și o rază de rotație completă a volanului de doar 2.7 rotații.

De asemenea, o grilă de admisie inteligentă ASG ajută la reducerea rezistenței la vânt, îmbunătățește controlul temperaturii motorului și a sistemului de climatizare prin ajustarea activă a elementelor grilei radiatorului, pentru a îmbunătăți performanța vehiculului, economia de combustibil și confortul interior.

Xing Yue mai vine cu nişte jante de 20 de inci în anvelope de vară Goodyear Eagle F1, după care se ascund, pe puntea din faţă, nişte discuri de frână de mărimi 322×28 mm, cu ajutorul cărora distanţa necesară de oprire de la 100 de km/h este de doar 35.3 metri.

Din punct de vedere al designului, Xing Yue adoptă un concept numit The Moment, care atrage inspirație din momentele dinamice în viață și natură. Datorită flexibilității și scalabilității CMA, Xing Yue are un centru de greutate redus și nişte console scurtate, în care roţile sunt foarte apropiate de marginile caroseriei, cu un raport de aspect de numai 0.87. Singurele dimensiuni care se cunosc deocamdată este lungimea de 4.605 mm şi ampatamentul de 2.700 mm (pentru comparaţie XC40: 4.425 şi 2.702 mm).

Fiind un model orientat spre șofer, noul Xing Yue folosește cea mai nouă insignă all-black a Geely. Grila îngustă și extinsă este înconjurată de o margine roșie, oferind modelului un avantaj stilistic sportiv. Seria de elemente cromate şi negre lucioase vin drept completări. Farurile pot fi Matrix LED, iar stopurile interconectate cu o bandă luminoasă sunt pe bază de LED-uri. Acoperişul panoramic este una dintre alte dotări.

În interior a fost adoptat la fel un design orientat spre șofer. Tabloul de bord asimetric stratificat pare că imită o aripă zburătoare, iar panoul mare central al sistemului multimedia este înclinat/întors ușor spre conducător. Stratificarea planşei de bord a permis şi instalarea unui sistem de iluminare ambientală, culorile căruia se schimbă în funcție de dorința conducătorilor auto.

SUV-ul mai este dotat cu un sistem de recunoaştere facială, prin care se reglează automat setările vehiculului, cum ar fi poziția scaunului, oglinzile, sistemul de divertisment etc., pe baza recunoașterii feţei şoferului. Sistemul îmbunătățește, de asemenea, siguranța șoferului prin evaluarea și avertizarea sa în caz de oboseală sau distrageri, pe baza expresiilor faciale, inclusiv a frecvenței de clipire sau de căscat.

Ca și în cazul tuturor noilor modele ale Geely Auto, noul Xing Yue vine cu cel mai recent GKUI Geely Smart Ecosystem. Cea mai nouă versiune GKUI 2.0 vine cu o interfață de utilizator îmbunătățită, recunoașterea vocală inteligentă și navigaţie. GKUI poate fi accesat fie prin comenzi vocale, fie pe ecranul central interactiv de 12.3 inci, fie de pe panoul de bord digital.

Iar în termeni de siguranță, printre alte dotări, noul Xing Yue este un model decent. SUV-ul coupe are 22 de senzori exteriori, care îi permit să atingă un nivel L2 de conducere autonomă, cu ajutorul unor funcţii ca: ICC Intelligent Cruise Control, TJA Traffic Jam Assistance, Full Speed ACC Adaptive Cruise Control, LKS Lane Keeping System şi altele.

Parcarea uşoară este facilitată de un sistem APA automatic park assist, dezvoltat de Bosch, care poate scana automat locurile de parcare și să poziţioneze automat maşina pe unul liber printr-o simplă apăsare de buton. Împreună cu un sistem de camere HD cu vizualizare la 360 de grade, procesul de parcare e mai uşor ca niciodată.

Pe şofer îl mai ajută să-şi păstreze ochii la drum şi un head-up display color cu o diagonală proiectată de 9 inci, care poate afişa până la nouă tipuri diferite de informații despre conducere. HUD îşi reglează automat luminozitatea în funcție de mediul înconjurător!

Siguranța tridimensională se mai realizează prin caracteristici inteligente, cum ar fi sistemul de frânare de urgenţă AEB-P cu identificarea pietonilor, cel de avertizare în privinţa coliziunilor spate RCW, cel de identificare a limitei de viteză SLIF, cel de asistență la schimbarea benzii de rulare, cel de monitorizare a unghiurilor moarte BSD sau cel de avertizare a uşilor deschise printre altele.

Vânzările noului Xing Yue încep deja peste câteva săptămâni. Modelul va ajunge şi în alte ţări decât China, Federaţia Rusă numărându-se printre ele. Preţul de start îi este necunoscut deocamdată, însă modelul de top, potrivit surselor, cu toate scutirile din partea statului chinez, va ajunge să coste ±30.000 de euro.

Vezi şi: (video) Noul sedan Geely Bo Rui GE are motorizări hibride Volvo şi o cheie cât un telefon compact

Filmuleţul de mai jos ar putea conţine cuvinte necenzurate:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise