(video) Toyota a câştigat primul său titlu la raliul Dakar cu un şeic la volanul unui Hilux

Pilotul din Qatar Nasser Al-Attiyah, alături de al său copilot de origine franceză Matthieu Baumel, a câștigat pentru a treia oară cel mai dificil şi cel mai cunoscut raliu motorizat al lumii Dakar.

A 41-a ediţie, care la fel a avut loc pe teritoriul a trei ţări din America de Sud şi un itinerar de aproximativ 5.000 de km, s-a încheiat după două săptămâni de competiţie aprigă.

Șeicul arab, pe numele lui complet Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah, în vârstă de 48 de ani, a triumfat acum la volanul unei Toyota Hilux, după ce în 2011 a pilotat un Volkswagen și în 2015 un MINI.

Acesta este primul pilot care concurează de partea Toyota şi a câştigat un titlu, iar alături de alte două echipe care au participat cu maşini Toyota Land Cruiser şi camioane Hino Ranger, constructorul a reuşit în particular să câştige şi titlul la constructori la categoria auto.

Al doilea s-a clasat spaniolul Nani Roma de la MINI, iar pe podium a urcat și fostul mare campion din WRC, francezul Sebastien Loeb, de la Peugeot.

În ultima etapă, care a avut finalul la Lima, în Peru, Al-Attiyah nu a mai forțat, având un avantaj confortabil și a sosit abia al 12-lea, la 9 minute de câștigătorul rundei Carlos Sainz, învingător în ediția de anul trecut.

Cel mai titrat pilot din concurs, francezul Stephane Peterhansel, deasemenea de la MINI, a abandonat în runda a 9-a după un accident.

România a fost din nou reprezentată la Raliul Dakar de motociclistul de origine ungară Emanuel Gyenes, care înaintea plecării în America de Sud a suferit o fractură la mână și nu a putut termina marele raliu, părăsindu-l în etapa a 8-a din 10 pentru că nu mai putea ţinea ghidonul.

La clasa moto, victoria a revenit celor de la KTM, al 18-lea an consecutiv! Australianul Toby Price şi-a trecut în palmares al doilea triumf, după cel din 2016, iar pe locul secund s-a clasat austriacul Matthias Walkner.

La camioane, ruşii de la KAMAZ sunt încă imbatabili. Eduard Nikolaev este urmaşul legendarului Vladimir Ciaghin, căruia i-a fost mulți ani mecanic. Acesta a câştigat al patrulea titlu la Dakar, al treilea consecutiv.

La categoria UTV (SxS) au câştigat pentru al doilea an consecutiv piloţii din Chile Francisco “Chaleco” López şi Alvaro Quintanilla, iar la categoria Quad a învins argentinianul Nicolás Cavigliasso cu un Yamaha, acesta ocupând anul trecut poziţia secundă.

Ne revedem la anul!

GALERIE VIDEO cu cele mai tari momente:

Cmentariile sunt închise