Caz real! Un antreprenor german, dat în judecată de VW pentru că a importat un model făcut în China și pentru China

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Caz real și interesant din Germania, unul care servește și drept lecție pentru cei care fac afaceri cu mașini pe teritoriul UE. Un antreprenor pe nume Gregory Brudny a decis să încerce „importul paralel” și a adus acasă pentru vânzare 22 de exemplare ale modelului Volkswagen ID.6, care au fost achiziționate în China prin dealer autorizat direct de la producătorul FAW-Volkswagen, dar le-a pierdut…

Amintim că acest model nu este produs sau vândut în Europa, fiind Made in China for China.

Automobilwoche scrie că vehiculele au fost achiziționate din China de la un dealer autorizat VW. Brudny le-a primit de la compania cehă Espanolak cu posibilitatea de a le vinde în nume propriu și pe cont propriu. Potrivit documentului de înmatriculare al vehiculului chinez, mașinile erau destinate exportului și erau adaptate tehnic pentru a îndeplini cerințele Autorității Federale de Transport Auto din Germania (KBA).

Gregory a completat toate documentele cerute, a obținut toate permisele necesare, a achitat toate taxele și când era gata să scoată mașinile la vânzare i-a ”bătut la ușă” însăși gigantul Volkswagen!

Producătorul auto a cerut prin instanță să-i fie nu numai confiscate toate produsele, ci și să fie distruse, deoarece acestea… nu îndeplinesc cerințele Uniunii Europene, în special nu sunt dotate cu sistemul local de notificare în caz de urgență – eCall. O instanță din Hamburg a dat undă verde pentru confiscare, urmând să se ia o decizie și în privința casării.

Din prima jumătate a anului 2022, Brudny le-a oferit spre vânzare pe marile platforme auto online. Volkswagen a aflat despre asta cel târziu din a doua jumătate a anului, iar o cerere în instanță a depus-o pe 16 februarie 2023. „Având în vedere perioada de aproape un an, este inexplicabil că Volkswagen nici nu m-a informat și nici nu m-a abordat, ci mai degrabă vehiculele au fost confiscate fără niciun avertisment”, spune Brudny.

Compania nu prea a dorit să comenteze în mod specific cazul. „Modelele ID produse pentru și în China și vândute acolo nu sunt eligibile pentru aprobare în Europa din cauza configurației lor hardware și software. Tehnic, ele diferă semnificativ de versiunile pentru piața europeană. Exemplele includ sistemul de baterii de înaltă tensiune și părți ale software-ului vehiculului”, a comentat un purtător de cuvânt al VW pentru Automobilwoche.

Volkswagen se referă și la protecția clienților, precum și la partenerii săi comerciali și de service: „Prin urmare, produsele aduse prin importurile paralele neautorizate nu ar trebui să fie achiziționate, vândute sau adaptate la condițiile pieței locale în afacerile autorizate prin contract cu marca Volkswagen.”

De ce un om de afaceri german a avut nevoie de Volkswagen-uri chinezești? Se pare că acesta intenționa să câștige bine din vânzarea lor. Un ID.6 cu trei rânduri de scaune, cu taxele pentru livrare incluse, l-a costat 33.700 de euro. Pentru comparație, un ID.4 mai mic și în versiunea de bază care este relativ sărăcăcioasă, made in Germany, costă acolo cel puțin 40.335 de euro.

Încă o comparație: dacă un ID.3 costă acum în Germania de la 39.995 de euro, în China prețul minim îi este echivalentul a 21.044 de euro.

Spre deosebire de ce se întâmplă în prezent în Federația Rusă, vehiculele din China nu și-au găsit încă drumul pe piața germană sub forma unor importuri gri. Ar fi o afacere de miliarde și ar pune o presiune extremă asupra prețurilor în Europa, un scenariu de groază pentru Volkswagen și alți producători, astfel că nu e de mirare că acest lucru se previne prin toate mijloacele posibile.

Vezi și testul nostru cu ID.6:

Cmentariile sunt închise