Iată pașii necesari de export a unui automobil din Moldova în România

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Uneori există cerințe de automobile care sunt la vânzare în Moldova dar nu și în România sau UE, dar acest lucru nu ar trebui să-l sperie pe cumpărător deoarece procedura de export nu este foarte complicată.

GAZ Chaika e mașină de colecție interesantă pentru export

Pentru a exporta o mașină din Moldova în România sau alte țări membre UE trebuie îndeplinite câteva condiții. Chiar dacă procedurile nu sunt complicate, mai ales pe partea moldovenească, neatenția la detalii poate fi costisitoare. În cazul în care aveți un client interesat și vrea să vă achiziționeze automobilul acela trebuie să se documenteze întâi dacă poate înmatricula autovehiculul în țara sa.

Spre exemplu, în România nu se înmatriculează automobile care nu corespund normelor de poluare Euro 3 provenite din afara spațiului UE. La moment, majoritatea automobilelor noi care sunt comercializate pe piața noastră, au norme mai bune de atât. Cu toate acestea, este bine de știut exact ce normă de poluare are autovehiculul dumneavoastră. Această normă a fost introdusă în Europa încă din anul 2001. Deci orice vehicul ați avea mai vechi de acest an, nu va corespunde. Eventual dacă va fi mai vechi de 30 de ani, cumpărătorul îl poate procura ca vehicul de epocă. Încă sunt multe vehicule de peste această vârstă la noi în țară, unele poate chiar de colecție precum GAZ Chaika, ce poate costa cât un Ferrari F8 Tributo.

Exportul începe de la procurare

Dacă autovehiculul este nou, atunci acesta trebuie să fi fost înmatriculat permanent în Moldova. Dacă nu a fost, acesta va fi considerat autoturism nou și în România și va trebui să aibă norme de emisii compatibile cu standardele Euro 6d, care sunt în vigoare din Ianuarie 2021. Anul acesta, în septembrie, se va trece la normele Euro 6e, care sunt și mai drastice. În plus, automobilele comercializate noi în Moldova nu dețin certificat de omologare european.

Kia Seltos nu se vinde în Europa

În lipsa acestui certificat, autovehiculul va trebui supus testelor de către autoritățile din țara în care va fi înmatriculat. Pentru România, această autoritate este Registrul Auto Român. Cei de acolo vor parcurge toți pașii necesari conform Regulamentului ONU 83, Regulamentul CE 715/2007, 692/2008 și a Directivei 98/69 a CE. Aceste acte normative prevăd limitele de emisii poluante ale unui autoturism pentru a putea fi înmatriculat în spațiul UE.

Pentru siguranță, cel mai bine ar fi ca autovehiculul să rămână înmatriculat în Moldova timp de minim șase luni de la data vânzării ce automobil nou. Ulterior, se efectuează la birourile ASP contractul de vânzare-cumpărare între cetățeanul moldovean și cel din străinătate care dorește autovehiculul. Atenție aici, pentru că pentru procedura de export ASP trebuie să emită un număr de înmatriculare de tranzit (roșu). Acesta se emite în termen de trei zile și nu poate fi comandat în procedură de urgență. El trebuie, fizic, confecționat din tablă.

Export după vânzare

După semnarea documentului de vânzare-cumpărare, cetățeanului moldovean îi încetează, legal, orice obligații. Cetățeanul străin, în schimb, ar putea să aibă mai multe de pătimit. La ieșirea din Moldova, autoritățile îi vor cere documentele emise de ASP și vor face actele de ieșire din țară. La intrarea în România, în schimb, începe partea complicată.

În primul rând, trebuie angajat un comisionar vamal care să completeze un formular de o pagină. Ulterior, în funcție de situație, biroul vamal românesc poate solicita depunerea unei garanții vamale. Aceasta asigură autoritățile române că vehiculul nu va fi dezmembrat și nu va ocoli procedurile de devamare în România. Aici, legislația românească nu este foarte exactă. Se poate solicita de la o garanție minimală de la 100-150 de euro până la valoarea integrală a devamării.

Valoarea automobilului este cea înscrisă în actul de vânzare-cumpărare. Aceasta sumă nu poate fi mai mică decât calculatorul oficial de bunuri automobile. Astfel, spre exemplu, la un automobil de sub un an, se va lua în considerare prețul de nou dacă nu s-a schimbat anul. Spre exemplu, dacă procurați un autovehicul în 2023 în august și îl vindeți în februarie în 2024, deja este considerat de un an vechime. Pentru siguranță, timpul de la achiziția de nou și cel de la achiziția de ocazie trebuie să fie de minim șase luni și, de preferat, să se fi schimbat și anul.

Mercedes clasic la inspecție

Ca metodă generală de calcul, se scad 30 de procente din valoarea de nou în primul an, iar în fiecare an următor câte 10 alte procente. Valoarea luată în calcul pentru taxa vamală este dată de calculatoarele Eurotax. Devamarea este de 10 procente, la care se mai aplică o taxă pe valoare adăugată de 19 procente.

Devamarea dă bătăi de cap la export

Dacă persoana care importă bunul nu are toată suma solicitată pentru garanția vamală, bunul este reținut în vamă. Acesta va intra în custodia autorităților române până la achitarea acelei garanții. Trebuie de reținut un aspect important. Chiar dacă se plătește garanția vamală pentru toată suma devamării, aceasta nu se va compensa. Clientul va trebui să plătească taxa integrală la autoritățile vamale fiscale românești. Ulterior va putea să-și recupereze garanția de la punctul vamal pe unde a introdus automobilul. La ieșirea din țară verificați, totuși, ca drumul spre Leușeni să fie deblocat, pentru a nu pierde mai mult timp.

Dacă clientul a trecut deja de vama românească, urmează procedura de înmatriculare. Întâi trebuie să se programeze la Registrul Auto Român. Acolo se vor face testele de emisii care durează două zile. În baza testelor și măsurătorilor, se va emite un document de omologare. În baza acelui document, proprietarul trebuie să angajeze un comisionar vamal și să plătească devamarea. Ulterior, Registrul Auto Român va putea emite Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV). În baza acestuia, se va putea face înmatricularea definitivă în România.

Sediu RAR

Prin urmare, procedurile sunt mai simple în Moldova decât în România. Chiar dacă sună foarte complicat, și este dacă nu cunoști pașii, nu este imposibil. Important este să vă informați clientul despre toate aceste etape. O greșeală în acest sens, poate fi costisitoare. Spre exemplu, dacă automobilul nu îndeplinește minim Euro3, nu va putea fi înmatriculat. Pentru a verifica aceasta, este suficient să vă deplasați cu automobilul înmatriculat în Moldova la o stație ITP (Inspecție Tehnică Periodică) din România. Contra cost, cei de acolo pot verifica emisiile automobilului. Valorile rezultate vor fi destul de apropiate de cele care vor fi obținute de către echipa RAR. În plus, inginerul de la stația respectivă vă va putea spune în ce normă de poluare se încadrează automobilul.

Cmentariile sunt închise