Piaţa din Rusia se prăbuşeşte? Toyota, Mazda, Mercedes şi alţii îşi sistează activitatea. Incredibil, dar temporar şi AvtoVAZ!

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O nouă zi, o nouă listă de companii din domeniul auto şi al celor care au legătură cu mijloacele de transport. Se pare că valul instabil al fluctuațiilor valutei naţionale a Federaţiei Ruse, dar şi alte motive economice, impun tot mai mulţi jucători cheie să-şi sisteze activitatea pe o perioadă nedeterminată.

Este cert că acum nu se poate face business, de aceea se alege opţiunea suspendării producţiei şi a importurilor pentru a nu aduna doar pierderi. Deocamdată nimeni nu a anunţat că părăseşte definitiv piaţa acestei ţări în semn de protest pentru ce se face în Ucraina.

Lista companiilor auto care întrerup activitatea pe piața rusă continuă să fie completată – japonezii de la Mazda Motor și Honda Motor au anunțat încetarea exporturilor produselor lor în Rusia. Honda va opri exportul atât de autovehicule, cât şi de motociclete și alte produse. Mazda la rândul său va suspenda importul de automobile, dar şi furnizarea de kituri auto pentru asamblare la întreprinderea comună Mazda-Sollers din Vladivostok, despre care există informaţii că ar putea activa doar până la sfârşit de martie.

Toyota Motor a suspendat deja livrările de mașini Toyota și Lexus în Rusia, iar din 4 martie, fabrica Toyota din Sankt Petersburg va intra în impas forțat din cauza lipsei de componente. Compania a precizat că exportul de mașini și producția la uzină vor fi reluate pe măsură ce lanțurile de aprovizionare vor fi refăcute.

AvtoVAZ sâmbătă, 5 martie, intenționează să oprească producția de mașini la ambele uzine – din Toliatti și Ijevsk. Pauza va dura patru zile. Motivul: probleme cu furnizarea de componente electronice. Angajații în timpul acestei pauze neprogramate vor fi plătiţi cu 2/3 din câștigurile zilnice şi pot utiliza aceste zile în calitate de concediu.

Nissan a dat o declarație oficială cu privire la activitățile sale în Rusia în contextul crizei și al sancțiunilor. Principala schimbare a fost încetarea livrărilor către țară a noului Pathfinder (importat din SUA) care abia a avut timp să intre pe piață: primele exemplare au început să apară la dealerii ruși la jumătatea lunii februarie. Cu toate acestea, vânzările de mașini ale mărcii japoneze în Rusia nu se opresc, iar întreprinderea Nissan din Sankt Petersburg funcționează, de asemenea, în programul obișnuit, deşi nu se exclud întreruperi din cauza lipsei de componente.

Uzina auto Hyundai Motor Manufacturing Rus (HMMR) din Sestroretsk (un cartier din Sankt Petersburg), unde se fac şi câteva modele KIA, și-a suspendat activitatea pe 1 martie şi nu va produce mașini până pe 5 martie inclusiv. Motivul – lipsa de componente, inclusiv electronice.

Producătorul auto german Mercedes-Benz a decis să suspende producția de automobile și vehicule utilitare ușoare la întreprinderea sa din regiunea Moscovei. Livrările de mașini de la alte uzine ale companiei vor fi, de asemenea, oprite temporar. Toate se vor întâmpla “până la o ulterioară notificare”.

Concernul MAN Trucks & Buses a anunțat suspendarea exporturilor produselor sale în Rusia. În plus, activitatea fabricii sale din Sankt Petersburg a fost pusă în pauză. Când va fi reluată exact furnizarea de camioane și autobuze, nu se specifică. Decizia este legată de “întreruperile aprovizionării cu componente”, care au apărut pe fondul agravării situației geopolitice.

Geely a suspendat furnizarea de mașini către reprezentanțe. Acest lucru a fost făcut pentru a evalua situația economică. Potrivit declarației companiei, reprezentanțele Geely pot vinde mașini care sunt încă disponibile în depozite. Cu toate acestea, se propune ca prețurile pentru acestea să fie clarificate cu dealerii înșiși. Noi automobile nu vor fi importate din cauza unor dificultăţi în logistică.

De asemenea, Chery a anunțat suspendarea operațiunilor pentru piața rusă. Mașinile deja livrate dealerilor vor fi vândute ca de obicei, dar achiziționarea unora noi a fost pusă pe pauză până nu se vor forma noi liste de prețuri.

Compania germană Bosch, printre o serie de alți mari producători de componente și piese de schimb, şi-a oprit furnizarea produselor către Rusia fără a preciza momentul unei posibile reluări. Componentele Bosch sunt utilizate, de exemplu, pe aceleaşi linii de producţie ale AvtoVAZ. Experții din industrie anticipează în această ordine de idei apariția iminentă a unui deficit de piese de schimb și o creștere bruscă a prețurilor pentru acestea. Se susține că întreruperea livrărilor se datorează în primul rând fluctuațiilor puternice ale cursului de schimb al rublei și incertitudinii situației economice. Devine neprofitabil să se vândă componente și piese de schimb la prețuri disponibile anterior.

Printre alţii, producătorul brazilian de avioane Embraer va înceta furnizarea de piese de schimb pentru aeronavele sale către Federația Rusă, precum și va suspenda operaţiunile de service pentru flotele companiilor ruse, a informat CNN Brasil. Şi producătorul european de avioane Airbus şi-a suspendat service-ul pentru companiile aeriene ruse și furnizarea de piese de schimb către Rusia. Centrul de inginerie al companiei din Rusia și-a suspendat toate operațiunile pentru Airbus, în conformitate cu sancțiunile.

Pe gânduri, în ce priveşte suspendarea livrărilor, mai sunt companii precum Mitsubishi Motors şi Harley-Davidson.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise