Proiect de lege: Constructorii de clădiri locuibile sau nerezidenţiale vor fi obligaţi să le doteze cu încărcătoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul a votat pozitiv un proiect de lege, conceput de Ministerul Energiei, care va fi înaintat spre examinare şi aprobare de către Parlament. Documentul se referă la performanța energetică a clădirilor şi introduce o serie de cerințe minime în cazul imobilelor noi, precum și în cazul renovării imobilelor existente.

O noutate se referă la obligativitatea instalării punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădiri nerezidențiale și a celor rezidenţiale. Inițiativa legislativă transpune directiva UE în domeniu.

Textul legii prevede următoarele:

  • (5) În clădirile nerezidențiale viitoare, care au mai mult de zece locuri de parcare, este obligatorie instalarea a cel puțin unui punct de reîncărcare pentru vehiculele electrice și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcare a vehiculelor electrice pentru a permite instalarea ulterioară a punctelor de reîncărcare, în special a cablurilor electrice trasate prin tabulatură pentru fiecare al doilea loc de parcare, dacă:
    • a) parcarea este situată în interiorul clădirii;
    • b) parcarea este adiacentă fizic clădirii.
  • (6) În clădirile nerezidențiale existente supuse renovării majore, care au mai mult de zece locuri de parcare, este obligatorie instalarea a cel puțin unui punct de reîncărcare pentru vehiculele electrice și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcare a vehiculelor electrice pentru a permite instalarea ulterioară a punctelor de reîncărcare, în special a cablurilor electrice trasate prin tabulatură pentru fiecare al doilea loc de parcare, dacă:
    • a) parcarea este situată în interiorul clădirii, iar lucrările de renovare majoră vizează parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
    • b) parcarea este adiacentă fizic clădirii, iar lucrările de renovare majoră vizează parcarea sau infrastructura electrică a parcării.
  • (7) În clădirile de locuit viitoare, care au mai mult de zece locuri de parcare, este obligatorie instalarea unei infrastructuri integrate corespunzătoare, în special a cablurilor electrice trasate prin tubulatură, pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehiculele electrice, în cazul în care:
    • a) parcarea este situată în interiorul clădirii;
    • b) parcarea este adiacentă fizic clădirii.
  • (8) În clădirile de locuit existente, care au mai mult de zece locuri de parcare și care sunt supuse renovării majore este obligatorie instalarea unei infrastructuri integrate corespunzătoare, în special a cablurilor electrice trasate prin tubulatură, pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehiculele electrice, în cazul în care:
    • a) parcarea este situată în interiorul clădirii, iar lucrările de renovare majoră vizează parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
      b) parcarea este adiacentă fizic clădirii, iar lucrările de renovare majoră vizează parcarea sau infrastructura electrică a parcării.
  • (9) Obligațiile stabilite la alin. (5) alin. (8) nu se aplică:
    • a) pentru clădirile viitoare, ce urmează a fi construite în baza autorizațiilor de construire emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi;
    • b) în cazul în care costul instalațiilor de reîncărcare și al infrastructurii integrate corespunzătoare depășește 7% din costul total al renovării majore a clădirii;
      c) în cazul clădirilor publice, pentru care au fost stabilite cerințe similare în alte acte normative.
  • (10) La instalarea, înlocuirea sau modernizarea unui sistem tehnic al clădirii, este obligatorie evaluarea performanței energetice globale a părții modificate și, după caz, a sistemului tehnic modificat. Rezultatele evaluării se documentează în scris și se transmit proprietarului clădirii pentru a putea fi folosite în scopul verificării conformității sistemului tehnic în cauză cu cerințele minime stabilite la alin. (1), precum și la eliberarea certificatului de performanță energetică.

Cerințele privind electromobilitatea, statuate la art.20 din proiectul de lege, vor necesitata cheltuieli financiare, care necesită a fi cuantificate în contextul în care nu au fost prevăzute în cadrul normativ național în vigoare.

În mediu, în clădirile noi construite și cele existente, pentru fiecare patru apartamente revine un loc de parcare. Reieșind din dezideratul că suprafața medie a unui apartament este de aproximativ 85 m², pentru un loc de parcare revine 340 m² de locuințe.

Amenajarea unui loc de parcare cu infrastructură integrată pentru reîncărcare, și anume cablu de forță armat 4x10mm din cupru amplasat subteran necesită investiții pe un metru linear de aproximativ 310 MDL, cu distanța medie de 50 m de la panoul de distribuție necesită o investiție aproximativ de 15.500 MDL, sau aproximativ 46 MDL adițional la costul unui metru pătrat de suprafața locuibilă.

Modelând un studiu de caz pentru o clădire nou construită cu 100 de apartamente, în care suprafața medie a unui apartament este de aproximativ 85 m² și care are 25 de locuri de parcare, 20 dintre care vor fi echipate cu infrastructură integrată pentru reîncărcare, dintre care în două locuri de parcare vor fi instalate încărcătoare electrice a câte 42.000 MDL fiecare, obținem adițional la costul unui metru pătrat de suprafața locuibilă o mărire în valoare de aproximativ 46 MDL.

Din cele expuse rezultă o crește nesemnificativă la costul unui metru pătrat, însă acest fapt va aduce beneficii atât pentru stat, cât și pentru consumatorul final.

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-03-nu-140-men-2023.pdf”]

Cmentariile sunt închise