Rupert Stadler, fostul şef Audi AG, a pledat vinovat în dosarul Dieselgate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fostul șef al grupului Audi, Rupert Stadler, a devenit primul fost top manager din Grupul Volkswagen care a recunoscut pe deplin vinovăția în dosarul Dieselgate. Potrivit acestuia, el era la curent cu frauda indicatorilor nivelului de emisii nocive ale maşinilor și putea interveni, dar nu a făcut acest lucru și acum regretă, scrie ziarul german Focus Online.

Amintim că omul de afaceri a fost arestat în iunie 2018 în legătură cu scandalul emisiilor Volkswagen. A stat în arest până când a fost eliberat la sfârșitul lunii octombrie din 2018, iar în iulie 2019 a fost acuzat de fraudă de către procurorii din München. La 30 septembrie 2020, Stadler a început să fie judecat într-un tribunal din München sub acuzația de fraudă și de vânzare cu bună știință de mașini care nu respectau standardele de mediu. 

După ani în care a insistat în instanţă că nu a făcut nimic rău, Stadler a acceptat de curând un acord de recunoaștere a vinovăției oferit de judecător și a pledat vinovat, devenind primul oficial de rang înalt care a mărturisit faptele greșite până în prezent.

Anterior, Stadler a făcut o înțelegere cu acuzarea, potrivit căreia, în cazul unei mărturisiri voluntare a vinovăției și plăţii unei amenzi de 1.1 milioane de euro, managerul de top va putea evita închisoarea și va putea scăpa cu suspendarea pedepsei.

Mai devreme, șeful departamentului de dezvoltare a motoarelor și doi ingineri responsabili cu software-ul au profitat de această oportunitate. După ce au mărturisit implicarea în falsificarea de indicatori, au primit pedepse cu suspendare.

Ancheta în dosarul Dieselgate a început în 2015. Atunci Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a acuzat concernul german VW că folosește software care subestima în mod deliberat nivelul emisiilor nocive de la mașinile noi diesel. În prima etapă, acuzațiile au afectat aproximativ o jumătate de milion de Volkswagen Passat, Jetta, Golf, Beetle, precum și Audi A3.

După startul anchetei s-a aflat că amploarea problemei este mult mai gravă, fiind afectate într-o oarecare măsură toate mărcile de sub aripa VW AG. Drept urmare, gigantul auto a plătit amenzi uriașe de miliarde și a pierdut aproximativ o treime din capitalizare în două zile, iar șeful Grupului Volkswagen de atunci, Martin Winterkorn, a fost demis în grabă.

Rupert Stadler însuși a fost reținut în 2018, fiind considerat un fel de “ţap ispăşitor european”, căci să nu uităm de Oliver Schmidt care a făcut închisoare pe bune peste ocean. După arestare, șeful Audi a fost demis din funcție, iar ulterior toate acordurile au fost reziliate unilateral. În același an, a fost eliberat pe cauțiune, dar nu a încetat să fie suspect în dosar.

Fostul manager a negat participarea la schemă timp de câțiva ani, dar și-a schimbat mărturia în primăvara lui 2023. Potrivit autorității americane de reglementare, acesta ar fi trebuit să recunoască prezența unui software incorect după începerea anchetei, dar a continuat să vândă mașini până la arestarea sa în 2018. De aceea, în caz că nu recunoștea, îl aștepta o condamnare la închisoare reală.

După ce furtuna a încetat şi apele s-au liniştit, cei de la VW AG au optat pentru electrificare în masă pentru a-şi curăți numele şi imaginea.

Cmentariile sunt închise