(video) A treia încercare a fost cu noroc! Racheta Starship a făcut aproape un înconjur al Pământului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(later edit) 14 martie 2002 este data fondării SpaceX. Coincidență sau nu, dar lansarea Starship de azi a avut loc în ziua aniversării.


Astăzi după amiază, 14 martie 2024, SpaceX a efectuat a treia încercare de lansare a rachetei uriașe Starship în spațiu. Și a fost înregistrată prima lansare reușită! Racheta nu a explodat la scurt timp după decolare.

Totuși, atât prima treaptă de propulsie Super Heavy, cât și nava spațială instalată pe ea, nu au putut fi salvate la revenirea pe Pâmânt.

Sute de mii de oameni au urmărit live evenimentul.

După 2 minute și 50 de secunde, la o altitudine de 75 de km, Super Heavy s-a separat cu succes de Starship și a început curând o coborâre lină. La minutul 7 s-a pierdut semnalul când era la un km de suprafața Pământului, având în același timp o viteză de peste 1200 de km/h. Se crede că s-a prăbușit în Golful Mexic.

Staship în sine și-a continuat zborul în spațiu, ridicându-se la o altitudine de peste 230 km. Acolo viteza îi depășea 26.000 de km/h. Și în timp ce făcea un ocol al planetei, SpaceX a difuzat niște imagini foarte frumoase înregistrate cu câteva camere de pe rachetă. Transmisiunea în direct a fost organizată folosind Starlink.

Prima lansare de probă a Starship, care împreună cu booster-ul Super Heavy ating o lungime totală de 122 de metri, a avut loc pe 20 aprilie 2023. Dar Elon Musk nu a așteptat aniversarea.

Racheta era gata de lansare în februarie, însă abia ieri Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a emis o licență pentru a efectua cel de-al treilea zbor astăzi. FAA a declarat că SpaceX a îndeplinit toate cerințele pentru a asigura o lansare sigură și, de asemenea, a corectat toate neajunsurile identificate în timpul investigației celui de-al doilea eșec.

Amintim că prima lansare de pe 20 aprilie 2023 s-a încheiat în câteva minute. Racheta s-a ridicat la o înălțime de 38 km și a început să se rotească și să cadă necontrolat. Explozia a avut loc la o altitudine de aproximativ 30 km. Nu a existat nicio separare a treptelor. Comanda de autodistrugere a funcționat cu o întârziere semnificativă. Treaba s-ar fi putut termina prost. Mai mult, la locul de lansare, racheta a lăsat un crater de 20 de metri în rampa de lansare. Bucăți de beton împrăștiate pe o zonă imensă din zonă. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit.

În procesul de revizuire a accidentului, comisia FAA a pregătit cel puțin o sută de comentarii cu privire la companie și la măsurile de siguranță. A fost nevoie de mai mult de șase luni pentru a le elimina și nu de câteva săptămâni, așa cum a asigurat inițial Elon Musk. Cu toate acestea, compania a realizat o modernizare profundă atât a platformei de lansare, instalând pe aceasta o placă de oțel și organizând răcirea cu apă în timpul funcționării motorului, cât și a sistemului de separare a treptelor. În timpul lansării secunde de probă, s-a decis să se separe nava numai atunci când motoarele sale au început să funcționeze. Și a funcționat!

A doua lansare de probă a avut loc pe 18 noiembrie 2023

La câteva minute după, treapta inferioară s-a separat cu succes de Starship, care și-a continuat zborul. La aproximativ 9 minute de la momentul lansării, contactul s-a pierdut. Ulterior, a apărut un videoclip realizat de un amator cu ultimele minute ale zborului navei. Aceasta s-a învârtit în zbor, cu partea inferioară cuprinsă de flăcări.

În ciuda acelui al doilea eșec, inclusiv a exploziei booster-ului, care nu a reușit să aterizeze la sol, al doilea zbor a fost considerat parțial reușit. Racheta a rămas în stare de funcționare mai mult timp, iar separarea la cald a etapelor s-a produs aproximativ conform planului, deși a fost testată pentru prima dată.

Investigația autorității de reglementare asupra celui de-al doilea accidentul a durat mai mult decât și-ar fi dorit Elon Musk. El sperase să trimită racheta în al treilea zbor de probă încă înainte de Crăciun. Însă realitatea a fost alta. Potrivit companiei SpaceX, pentru a obține o licență pentru cel de-al treilea zbor de probă au fost aduse modificări în designul Super Heavy și al Starship pentru a crește fiabilitatea echipamentelor.

Munca depusă inspiră oricum optimism pentru SpaceX. Acest lucru este ușor de observat prin extinderea listei de sarcini care trebuiau rezolvate. Și multe s-au reușit, până când s-a pierdut semnalul de la Starship la intrarea în atmosferă la 65 km altitudine peste Oceanul Indian.

SpaceX are în perspectivă intenția să producă nave la aceeași rată ca aeronavele Boeing – până la 300 pe an. Acest lucru este cerut atât de lansările comerciale, cât și de ambițiile personale ale lui Elon Musk, care visează să colonizeze Planeta Roșie vecină.

Cmentariile sunt închise