(video) Chinezii, mai inteligenți decât moldovenii. Cum se procedează în privința parcărilor neregulamentare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Chinezii au decis să fie mai inteligenți, inclusiv decât moldovenii. Forțele de ordine locale nu au apelat la niciun SRL cu parcare specială în proprietare și cu autospeciale pentru evacuarea automobilelor parcate neregulamentar, ci au decis să facă uz de o soluție simplă, combinată cu tehnologiile informaționale.

Dacă vehiculul parcat ilegal are lăsat la vedere un număr de telefon sau acesta există în sistem deja, informațiile despre încălcarea comisă și activarea dispozitivului vor fi trimise automat simultan și pe acel număr.

Șoferii chinezi care parchează aiurea sau într-un loc neregulamentar sunt pedepsiți (fără a bloca cumva accesul la vehicul sau mișcarea lui) prin instalarea unei ventuze mari speciale (de mărimea unui volan, după ce poliția adună probe ale încălcării) pe una dintre portiere, care îndeplinește mai multe scopuri în același timp.

Alți șoferi care văd o mașină cu un astfel de semn află în primul rând despre zona de parcare interzisă. De asemenea, devine mai ușor să-ți dai seama dacă în față ai un conducător auto neexperimentat sau pur și simplu ignorant.

Iar pe lângă funcția de „marcaj al rușinii”, ventuza cu un cronometru integrat calculează perioada de timp a parcării neregulamentare din momentul atașării. Și este în interesul proprietarului mașinii să o scoată cât mai repede (cu forțele proprii nu o poate face nicicum, căci poate declanșa o alarmă), asta pentru că orice oră trecută mărește suma amenzii.

Curios este că părăsirea locului unde a avut loc parcarea neregulamentară nu oprește cronometrul, ci doar plata integrală a sumei amenzii printr-o aplicație mobilă îl poate deconecta (cel mai apropiat echipaj sau polițist de patrulare se apropie ulterior cât mai curând să facă asta ventuza). Aici un apropo ar mai fi că, după scanarea codului QR, dacă nu e înregistrat în aplicația mobilă, șoferului i se oferă adresa unui departament de administrare urbană sau locația unei stații mobile de lucru, acolo unde există agenți constatatori care perfectează procese verbale, percep banii pentru amendă în numerar și deblochează ventuza.

În plus, datorită senzorului GPS încorporat, este posibil de urmărit locația automobilului în timp real, astfel încât proprietarul se vede nevoit să achite cât mai repede pentru a scăpa de problema care-i golește contul. Iar dacă se întâmplă să ”uite” de plata amenzii, ventuza va emite o alarmă pentru a reaminti proprietarului vehiculului să coopereze cu forțele de ordine, fără a afecta siguranța la conducere. Alternativ, într-o ultimă instanță, un echipaj de poliție va veni personal în ospeție la rău-platnici.

Potrivit oamenilor legii din China, „avizul electronic” cântărește două kilograme și are încorporată o ventuză din cauciuc cu o putere de aspirare de 300 de kilograme, îngreunând ruperea manuală. Cu toate acestea, dacă instrumente sunt folosite pentru a-l dezasambla violent, sistemul de detectare încorporat va trimite o notificare în timp real către centrul de control și către clientul mobil al agentului de aplicare a legii. Ofițerul poate opera de la distanță difuzorul pentru a include alarma.

Din cauza numărului mare de mașini în China, regulile de circulație sunt foarte stricte, iar amenzile sunt usturătoare. Pentru ca toată lumea să aibă suficient spațiu în parcare, trebuie să parchezi perfect, inclusiv în limitele marcajului.

Scopul folosirii soluției inovatoare este de a atrage atenția proprietarilor la parcările ilegale și de a le lua ca un avertisment. „Atâta timp cât sunteți dispus să adoptați o abordare proactivă, o vom face cât mai convenabilă posibil.” În același timp, oamenii legii speră, de asemenea, că proprietarii de mașini vor respecta în mod conștient reglementările relevante privind managementul urban, vor călători în mod civilizat, vor parca ordonat și vor întreține în comun mediul urban.

Ar mai fi de precizat, în context, că marea majoritate a șoferilor chinezi respectă regulile de circulație pentru că, inclusiv din cauza acestui lucru, depinde ratingul personal. Din ianuarie 2021, China a adoptat un nou Cod Civil care a oficializat un sistem de clasare socială. În funcție de evaluarea comportamentului oamenilor, standardele de recompensă și pedeapsă sunt diferite.

Cmentariile sunt închise